Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 13:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 1 października 2022, 19:08 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Zaczynam się wgłębiać w tajniki robienia poprawnego wina. Spora garść cennych informacji w tym wątku.

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: czwartek, 6 października 2022, 18:31 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 6 października 2022, 18:22
Posty: 4
Witam,

Gdzie zaopatrujecie się w odczynniki do pomiaru wolnego SO2?

Znalazłem czeski zestaw na winiarz pl, ale wydaje się dosyć duży (pojemnościowo) jak na moje potrzeby + kosztuje 160zł, a gdzieś (chyba tu) przeczytałem, że przydatność roztworów to rok.

Pozdrawiam,
Adrian


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: piątek, 7 października 2022, 00:08 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Zaczynam zabawę w pomiary.
Nic nie znalazłem w PL - wszędzie brak w nagazynie :shock:
Ze strony internetowej wynika, że u Czechów można zanabyć.
Tylko przesyłka kosztuje 120,-PLN!!!
Może więc jakiś wspólny zakup?
Ktoś byłby może chętny?


Załączniki:
odczynniki SO2-3.png
odczynniki SO2-3.png [ 58.83 KiB | Przeglądane 4911 razy ]

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2022, 12:15 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 4 grudnia 2017, 12:22
Posty: 17
Lokalizacja: Ujazd, opolskie
Zestaw do różnych analiz,
Można kupić pojedyncze buteleczki roztworów na tej samej stronie do pomiaru wolnego i związanego SO2

Roztwór A
Roztwór B+
Roztwór Z

https://www.winiarz.pl/wejsciedosklepu/ ... wka-detail


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2022, 08:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1720
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Ktoś tego używał?
Jak trwałe są te odczynniki?

Potrzebuję coś do pomiaru wolnego i związanego SO2.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2022, 22:05 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 4 grudnia 2017, 12:22
Posty: 17
Lokalizacja: Ujazd, opolskie
Do badania wolnego i związanego SO2 potrzebujesz następujące roztwory:

Roztwór A
Roztwór B+
Roztwór Z

data ważności jest na każdej buteleczce


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: piątek, 20 października 2023, 16:55 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 22 czerwca 2016, 13:51
Posty: 38
Lokalizacja: Włoszakowice
Przesiarkowałem 170l wina.. :thumbdown: i już teraz mam 2x większy poziom całkowitej siarki niż dopuszczalny..
Jest jakaś możliwość zmniejszenia związanej siarki w winie poza kupażowaniem z innym winem?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 22 października 2023, 20:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Cóż to jest 2x więcej siarki...
Może się nie znam, ale taka ilość to pikuś. Pewnie nawet nie czujesz w winie...

Ja się kiedyś pomyliłem o rząd wielkości...
Dałem 10x więcej...
Wietrzenie przez 2 miesiące i przelewanie nic nie dało...
Ponad rok w zbiorniku i śladu utlenienia... :mrgreen:
Nawet w bimbrze po przepuszczeniu coś było nie tak...

Tak więc...
Taką ilością raczej bym się nie przejmował...
Ale niech potwierdzą to mądrzejsi... :wink: :)

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2023, 12:25 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 22 czerwca 2016, 13:51
Posty: 38
Lokalizacja: Włoszakowice
Niestety mając w dwóch kieliszkach to nowe wino i zeszłoroczne, w tym przesiarkowanym trochę czuć metaliczny posmak i brak owocu.
Szkoda mi kupażować z poprzednim winem, bo tamte wyszło bardzo dobre, a jedyne co bym zyskał to więcej wina gorszej jakości..

Też myślałem o destylacji, przynajmniej spirytus do nalewek by był, a taki zrobiony z wina byłby dużo lepszy niż zwykły z wody i cukru..?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 23 października 2023, 14:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2353
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
RafalB - a ile masz tej "całkowitej siarki"? Robiłeś jakieś pomiary lub obliczenia? Czy też ile pirosiarczynu dodałeś?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: środa, 25 października 2023, 21:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Pamiętaj, że to świeże wino nie jest jeszcze ułożone więc takie porównanie to oczywista oczywistość...
Nie mieszaj tych win!
Moim zdaniem zostaw to młode wino, trochę przewietrz i obserwuj.
I posłuchaj Zbyszka... :thumbup:

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 28 października 2023, 20:51 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 22 czerwca 2016, 13:51
Posty: 38
Lokalizacja: Włoszakowice
Wykonane badania, całkowitej siarki jest prawie 400 mg/l, przy dopuszczalnej dla czerwonego wina 150 przy butelkowaniu..
Na etapie miazgi niestety zrobiłem błąd "10x", tzn. dodałem piro w ilości 0,8 g/l, a powinienem był dać 0,8g/10l, albo 0,08g/l..

Wolnej siarki mam 120 mg/l, więc też sporo, ale tu jest mniejszy problem bo zawsze można wino przewietrzyć i się jej pozbyć.

Ps. Nie będę kupażował, bo szkoda mi dobrego wina. Podobno jest szansa, że jakaś część całkowitej siarki w ciągu roku się wytrąci, ważne tylko żebym nie stracił tej "wolnej", bo kolejne siarkowanie już nie wchodzi w grę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2023, 20:06 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 165
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
Mam pytanie nowicjusza, czy siarki związanej nie da się w żaden sposób pozbyć?
I czy jeśli np. obniżę poziom wolnego SO2, a całkowite pozostanie bez zmian to aromaty powinny wrócić?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2023, 21:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
TU jest to dobrze opisane

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 10 grudnia 2023, 21:54 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 165
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
Dziękuję za artykuł, bardzo fajnie opisany. Z każdym dniem i wiedzą, którą zdobywam uświadamiam sobie że nadal nie wiele wiem.
Jednak nie znalazłem w tym tekście odpowiedzi na moje pytanie lub przeczytałem któryś z fragmentów pochopnie, jeśli tak to proszę o pomoc.
Czy da się pozbyć z wina związane SO2?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO