oleks napisał(a):
Mam zasiarkowane wino czerwone; 1g/10l - 13 01 br. Jaki może być czas rozkładu całkowitego piro, aby wino było konsumpcyjne? Jest w tej chwili na etapie wymrażania.
W marcu powinno już być konsumpcyjne
A tak na poważnie, to możesz go już pić nawet teraz po solidnym przewietrzeniu
A jak masz zdrową jeszcze wątrobę ,to możesz pić nawet bez przewietrzania

(oczywiście w umiarkowanych ilościach

)
Aby w przyszłości nie zadawać już takich pytań ,to warto zainwestować w kilka mniejszych pojemników fermentacyjnych i przed siarkowaniem podzielić wino na siarkowane do leżakowania i dojrzewania i nie siarkowane do natychmiastowej konsumpcji.
Inwestycja w dodatkowe pojemniki fermentacyjne się nie zmarnuje

-- Pn, 21.01.2019 21:54 --
siekiernik napisał(a):
Do jakiej temperatury wymrażacie? I jak długo? I najważniejsze pytanie: balon to wytrzyma?
Ja wymrażam do nie niżej niż - 5, bo taką dotychczas uzyskuję w nieogrzewanym pomieszczeniu (murowanym) przy temperaturze zewnętrznej -25. Nigdy mi jeszcze nic nie zamarzło całkowicie i nic nie popękało.
Przy -25 i poniżej(na zewnątrz) włączam podgrzewanie pomieszczenia.
12 lat temu nie byłem pewien i zamiast rurek fermentacyjnych szklanych zacząłem wymieniać rurki fermentacyjne na plastikowe.
Ale w rurkach fermentacyjnych zwykła woda mi nigdy jeszcze nie zamarzła, momo tego ,że woda w wiadrze zamarzała

Wino o zawartości alkoholu ok.12% nie zamarza przy - 5.
Było już o tym gdzieś na forum, ale przepraszam nie chce mi się tego szukać
