Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 00:03

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2016, 21:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
No to mamy komplet informacji w jednym miejscu :!:
Dzięki też za linka do tych inspiracji :thumbup:

A może by tak to opracować w formie artykułu i dać na stronę główną w dziale artykuły :?: :idea:

-- So, 26.11.2016 21:36 --

Piotrze @EnoLab,
co Ty na to ?
Oferuję pomoc na WIKI jakby co?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: piątek, 2 czerwca 2017, 18:28 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 27 lutego 2016, 17:17
Posty: 111
Lokalizacja: Kraków
Rozgrzewkę mamy za sobą; to teraz myślę można już przejść do kolejnych zagadnień.
Jak już wcześniej zostało napisane, to ile wolnego SO2 "przemieni" się w cząsteczkowe SO2 zależy od:

1. pH (to już wszyscy mam nadzieję zauważyli i przyjęli do stosowania = bez pehametru do wina nie podchodź ;-)),
2. zawartości alkoholu,
3. temperatury.

Ponieważ akcja rozgrywa się już w czterech wymiarach (procentowa zawartość cząsteczkowego SO2 w stosunku do wolnego SO2 w funkcji trzech zmiennych: pH, alkoholu i temperatury) i nie udało mi się wymyślić jak to (w sposób czytelny) przedstawić na płaskim (dwuwymiarowym) wykresie, postawiłem na wykresy przekrojowe (przy stałej temperaturze i zmienianych: pH i alkoholu).

Efekt dla temperatury 20*C poniżej (kliknij obrazek aby powiększyć).
Załącznik:
M.F20C-600.gif
M.F20C-600.gif [ 92.63 KiB | Przeglądane 6870 razy ]
zbyszekB napisał(a):
A może by tak to opracować w formie artykułu
Artykuł z pewnością powstanie. Zapowiada się nawet miniSO2erial.

-- piątek, 24 marca 2017, 04:10 --

Odcinek pt.: Co "zjada" siarkę w zabutelkowanym winie?
Może nie nazbyt chronologicznie, ale myślę że na czasie:
http://enolab.pl/siarkowanie-wina-przed-butelkowaniem/

-- piątek, 2 czerwca 2017, 19:27 --

I lecimy z SO2erialem dalej.
Zapraszam do testów i zgłaszania uwag: http://enolab.pl/kalkulator-siarkowania-wina/
(na razie "goły" kalkulator, "didaskalia" dopiszę później).

_________________
Co i kiedy mierzyć | Kalkulatory winiarskie | Pobieranie próbek winogron

Mapa najpopularniejszych odmian przerobowych uprawianych w Polsce
Winogrodnicy.PL < Tutaj polskie winnice się liczą! Pozdrawiam, Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 13 sierpnia 2017, 11:35 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 stycznia 2013, 00:29
Posty: 71
Lokalizacja: Apelacja Różewo, gm. Wałcz
Przesiarkowałem troszkę wino. Policzyłem dla 50 l, a wsypałem do 25 l (przez przypadek). Czy można coś z tym zrobić czy wystarczy poczekać i po czasie "zejdzie"?

_________________
Pozdrawiam
andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 13 sierpnia 2017, 14:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Podwójna dawka to jeszcze nie tragedia. Możesz napowietrzyć wino przelewając do drugiego zbiornika.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 2 grudnia 2017, 16:18 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Czy u Was po siarkowaniu (1g/10l) wino też mętnieje? Młode wino po fermentacji zlane klarowne, po zasiarkowaniu stało się jaśniejsze i mętne. Wino ponad roczne, kryształ, po zasiarkowaniu stało się jaśniejsze i mętne. Czy to normalne i zmętnienie z czasem zniknie?

-- sobota, 2 grudnia 2017, 16:18 --

Odświeżam pytanie dotyczące mętnienia wina po zasiarkowaniu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 16:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Coś o siarkowaniu żywności. Warto przeczytać.
http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co ... 44436.html

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 3 lutego 2018, 19:42 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
mihuu napisał(a):
Czy u Was po siarkowaniu (1g/10l) wino też mętnieje? Młode wino po fermentacji zlane klarowne, po zasiarkowaniu stało się jaśniejsze i mętne. Wino ponad roczne, kryształ, po zasiarkowaniu stało się jaśniejsze i mętne. Czy to normalne i zmętnienie z czasem zniknie?

-- sobota, 2 grudnia 2017, 16:18 --

Odświeżam pytanie dotyczące mętnienia wina po zasiarkowaniu.


W jakiej temperaturze się klarowało? W jakiej temperaturze zmętniało ?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2019, 19:18 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 listopada 2009, 01:00
Posty: 106
Lokalizacja: Lubliniec
Mam zasiarkowane wino czerwone; 1g/10l - 13 01 br. Jaki może być czas rozkładu całkowitego piro, aby wino było konsumpcyjne? Jest w tej chwili na etapie wymrażania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2019, 20:21 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Do jakiej temperatury wymrażacie? I jak długo? I najważniejsze pytanie: balon to wytrzyma?

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2019, 21:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
oleks napisał(a):
Mam zasiarkowane wino czerwone; 1g/10l - 13 01 br. Jaki może być czas rozkładu całkowitego piro, aby wino było konsumpcyjne? Jest w tej chwili na etapie wymrażania.

W marcu powinno już być konsumpcyjne :wink: :lol: :!:

A tak na poważnie, to możesz go już pić nawet teraz po solidnym przewietrzeniu :!: :!: :!:
A jak masz zdrową jeszcze wątrobę ,to możesz pić nawet bez przewietrzania :?: :mrgreen: (oczywiście w umiarkowanych ilościach :wink: )
Aby w przyszłości nie zadawać już takich pytań ,to warto zainwestować w kilka mniejszych pojemników fermentacyjnych i przed siarkowaniem podzielić wino na siarkowane do leżakowania i dojrzewania i nie siarkowane do natychmiastowej konsumpcji.
Inwestycja w dodatkowe pojemniki fermentacyjne się nie zmarnuje :wink: :!: :idea:

-- Pn, 21.01.2019 21:54 --

siekiernik napisał(a):
Do jakiej temperatury wymrażacie? I jak długo? I najważniejsze pytanie: balon to wytrzyma?

Ja wymrażam do nie niżej niż - 5, bo taką dotychczas uzyskuję w nieogrzewanym pomieszczeniu (murowanym) przy temperaturze zewnętrznej -25. Nigdy mi jeszcze nic nie zamarzło całkowicie i nic nie popękało.
Przy -25 i poniżej(na zewnątrz) włączam podgrzewanie pomieszczenia.
12 lat temu nie byłem pewien i zamiast rurek fermentacyjnych szklanych zacząłem wymieniać rurki fermentacyjne na plastikowe.
Ale w rurkach fermentacyjnych zwykła woda mi nigdy jeszcze nie zamarzła, momo tego ,że woda w wiadrze zamarzała :shock: :!:
Wino o zawartości alkoholu ok.12% nie zamarza przy - 5.
Było już o tym gdzieś na forum, ale przepraszam nie chce mi się tego szukać :wink: :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2019, 22:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
oleks napisał(a):
Mam zasiarkowane wino czerwone; 1g/10l - 13 01 br. Jaki może być czas rozkładu całkowitego piro, aby wino było konsumpcyjne? Jest w tej chwili na etapie wymrażania.

siekiernik napisał(a):
Do jakiej temperatury wymrażacie? I jak długo? I najważniejsze pytanie: balon to wytrzyma?
Poza nami doskonały rok dla uprawy winorośli co dało nam doskonałe parametry owoców więc jeśli zrobiliśmy podstawowe zabiegi winifikacji to nie ma sensu na wymrażanie nastawów.
___________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2019, 22:46 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
siekiernik napisał(a):
Do jakiej temperatury wymrażacie? I jak długo? I najważniejsze pytanie: balon to wytrzyma?


Wymrażanie wzór od kolegów winiarzy z Węgier:
% alkoholu minus 2 dzielone przez 2. Okres około dwóch tygodni. Jeśli jest wyższa temperatura można potrzymać dłużej. Mnie zdarzyło się już mieć "kaszę" w balonie i wysadzony korek. Balon wytrzymał ale to było mocno po bandzie i trzy razy tyle co przewiduje wzór.
Do rurek trzeba dać parę kropel mocnego alkoholu.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 21 stycznia 2019, 23:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jano napisał(a):
........Poza nami doskonały rok dla uprawy winorośli co dało nam doskonałe parametry owoców więc jeśli zrobiliśmy podstawowe zabiegi winifikacji to nie ma sensu na wymrażanie nastawów.
___________________
Pozdrawiam - Janek

Rocznik 2018 doskonały ,to fakt.
Ale czy podstawowe zabiegi winifikacji wystarczają ?
Odmiana Marquette
Zrobiłem 2 wina. Jedno przy podstawowych zabiegach winifikacji ,Drożdże Maurvin B
-1Blg;TA 8,3g/l; pH 3,5; alk.13%
Drugie (drożdże j.w.)poddane FJM
0/Blg; TA 6,5g?l; pH 3,7; alk 13%
To drugie jest już do konsumpcji (prawie)
To pierwsze jeszcze kwasior i wymaga wymrażania albo długiego leżakowania :!: :!: :wink:
PS
To pierwsze ocenią być może na mazowieckim spotkaniu 26/01
Jak dla mnie to jeszcze kwasior

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2019, 12:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Tak szczerze - ile "piro" sypiecie do dezynfekcji sprzętu, bo informacje na ten temat bywają bardzo rozbieżne

np
https://www.szumiglowa.pl/artykuly/wini ... dawkowanie

Cytuj:
Dezynfekcja sprzętu
Środek ten bardzo dobrze nadaje się do dezynfekcji sprzętu winiarskiego. Do odkażania należy przygotować roztwór wodny o stężeniu około 2-3%, oznacza to że w litrze wody rozpuszczamy 20-30g. Tak przygotowanym roztworem możemy dezynfekować większość sprzętów wykorzystywanych w domowym winiarstwie np: butle, butelki, korki, korki do butli, wężyki do obciągu wina. W przypadku gąsiorów, wlewamy do środka niewielką ilość roztworu wodnego pirosiarczynu potasu, dobrze przemywamy wewnętrzne ścianki i pozostawiamy balon na kilka minut zamknięty ponieważ właściwości odkażające mają opary siarki.



https://www.swiatdrozdzy.pl/dezynfekcja ... otasu.html

Cytuj:
Odkażanie:

Dawkowanie: 10g pirosiarczynu potasu na 2 litry wody.

Sposób użycia: Rozpuścić pirosiarczynu potasu w wodzie. Używać do mycia i dezynfekcji wszelkiego rodzaju sprzętu winiarskiego i piwowarskiego: balonów, butelek, pojemników fermentacyjnych, pras, beczek, akcesoriów.


A może w produkcji piwa wskazane z jakichś względów niższe stężenie?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 11 lutego 2019, 13:02 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 29 sierpnia 2013, 17:08
Posty: 63
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Ja robie 1,5% roztwór piro.Wyczytałem to w książce Romana Myśliwca ''Winorośl i wino''.Str.207
A faktycznie jak kupuje piro to na etykiecie mowa o 2-3% roztworze.

_________________
Mikro Winniczka ''Sabina'' 24 krzewy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO