Szare krzywe to (opisane liczbowo przy lewej osi pionowej, w ramkach) ilości cząsteczkowego SO2 jakie powinniśmy uzyskać stosując daną ilość piro. Dla przykładu: chcąc uzyskać stężenie cząsteczkowego SO2 na poziomie 1,0 mg/L (inaczej: 1,0 ppm) w winie o pH = 3,3 powinienem dodać 5,6 g piro na każde 100 litrów wina (0,056 g/L). Da to poziom wolnego SO2 równy około 32 ppm (to właśnie z tych 32 ppm wolnego SO2, przy tym pH=3,3, powstanie 1,0 ppm cząsteczkowego SO2).
Wykres kończy się na około 58 ppm wolnego SO2 (te 58 ppm wolnego SO2 powstaje z 10 g piro, które przyjąłem [za
źródłem] jako maksymalną dopuszczalną dawkę).
-- piątek, 25 listopada 2016, 13:09 --
suszi napisał(a):
Rozumiem, że brakuje wykresowi zdecydowanie tytułu
.
Proponuję: Nomogram Piro-mana.
-- piątek, 25 listopada 2016, 19:38 --
Jak skorzystać z nomogramu piromana kiedy mamy już jakieś wolne SO2 w winie?
Załącznik:
PIRO-Dodatek.gif [ 65.2 KiB | Przeglądane 2668 razy ]
Spójrzmy na przykład dla białego wina o pH = 3,4 (podążaj za różowymi strzałkami).
Po pomiarze wolnego SO2 okazuje się, że mamy go w winie 15 mg/L (czyli tego już dodawać nie musimy). Zaczynamy od lewej osi pionowej, na której odłożone są wartości wolnego SO2. Na wysokości naszego 15 mg/L przesuwamy się w prawo, aż do skrzyżowania z pH3,4. Teraz przesuwamy się w górę, żeby "wejść" przynajmniej na zieloną krzywą (0,8 mg/L cząsteczkowego SO2), a następnie w prawo w kierunku prawej osi pionowej, na której odczytamy potrzebną ilość pirosiarczynu potasu, równą 5,6 g piro na każde 100 litrów wina.
ALE ponieważ mamy już w winie 15 mg/L wolnego SO2 (to tak jakbyśmy już dodali 2,6 g piro na każde 100 litrów wina* - kropkowana różowa linia), zatem potrzebny dodatek obliczamy jako różnicę 5,6 - 2,6 = 3,0 g piro na każde 100 litrów wina.
* - to duże uproszczenie, ponieważ aby mieć w winie 15 mg/L wolnego SO2 zapewne trzeba było dodać więcej niż 2,6 g/100L piro; pamiętajmy o SO2 związanym.