Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 18:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2016, 13:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Jakbyś rozlewał 5 litrów, to szłoby się pokusić o do-siarkowanie w butelkach, przy większej ilości to bez sensu.
Teraz w obawie przed utratą wolnego SO2 możesz po prostu nie suszyć butelek po odkażaniu, odrobinka środka na ściankach w jakimś stopniu zrekompensuje straty.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2016, 14:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
dziadek2 napisał(a):
Teraz w obawie przed utratą wolnego SO2 możesz po prostu nie suszyć butelek po odkażaniu, odrobinka środka na ściankach w jakimś stopniu zrekompensuje straty.

Ja tak robię od dłuższego czasu i jest ok.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: czwartek, 21 lipca 2016, 01:14 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
No to policzmy... jedna odrobinka + jedna odrobinka = dwie odrobinki. Dwie lub trzy odrobinki od "dłuższego czasu" i będzie OK... A może cztery lub sześć...

Nie rozumiem... po co pisać takie fantasmagorie...

Mirek, nie wiem ile będzie wolnego SO2 po kilkunastu dniach. Wiem natomiast, z dobrego źródła, że po dwóch/trzech dniach jego ilość ulega stabilizacji i wtedy należy dokonać pomiaru kontrolnego. Tak więc - idąc tym tropem - optymalny termin butelkowania, nie więcej niż trzy dni...

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: czwartek, 21 lipca 2016, 07:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Mirek, nie wiem ile będzie wolnego SO2 po kilkunastu dniach

No widzisz, ja tylko "przeliczyłem" ubytek na odrobinki :lol:
A pomiar, jeśli jest możliwy czy planowany to jak najbardziej.

Maćku, butelki też otwierasz co jakiś czas aby zrobić pomiar, bo ja tylko jednorazowo przed degustacją
:wink:

edit
Cytuj:
optymalny termin butelkowania, nie więcej niż trzy dni...


Pewnie nie wziąłeś pod uwagę osadu, o którym Mirek wspominał. Na ściankach też zawsze ODROBINA osadu pozostaje, przy obciągu zawsze częściowo miesza się z winem i bez konkretnego filtra zapomnij o rozlaniu po trzech dniach.

_________________
pozdrawiam Roman


Ostatnio edytowano czwartek, 21 lipca 2016, 08:07 przez dziadek2, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: czwartek, 21 lipca 2016, 09:16 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Roman, krótko - waga kosztuje 10zł...

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 08:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Panowie, proszę o merytoryczne wypowiedzi.
Sam siarkuję butelki zostawiając je do obcieknięcia ale nie do wysuszenia aby "odrobinkę" siarki na nich zostało. Głównie dlatego że ie chcę robić kolejnego obciągu ograniczając kontakt z powietrzem.
Ale faktem jest że jest to mało profesjonalne i wagę można kupić za 10zł. Takie są fakty.

PS. przypominam o wygaszaniu niemerytorycznych postów!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 08:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Z moją wagą coś źle trafiłem, nie dość, że przepłaciłem bo aż 13 pln z przesyłką wyszło, to jeszcze nie robi pomiaru wolnego SO2 :wink:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 09:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
No to reklamuj :)
A na poważnie, po kilku latach pomiaru wolnego SO2 można praktycznie dawkować piro na wagę i jest OK - zweryfikować raz w trakcie i starczy.
Generalnie dawkuję 1g/10l miazgi (nie robię FJM), potem przy obciągu 0,5g/10l, przed kolejnym obciągiem mierzę wolne SO2 i uzupełniam przy drugim obciągu zwykle około 0,5g/10l. Ponieważ nie robię kolejnych obciagów (butelkuję enomaticem z filtrem 0,5um) to siarkuję butelki - "troszeczkę" :)

Związanej siarki nie chce mi się mierzyć :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 10:29 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Zgadza się, z biegiem czasu - zapewne - wystarczy jeden pomiar.

W zeszłym roku, w przypadku białego wina siarkowałem moszcz 0,1g/l, a wino - trzy razy po 0,06g/l, przy I, II i III zlaniu. Butelkowanie dwa dni po III zlaniu. Za dużo o to II siarkowanie i choć dekantacja pomaga oraz jest pewność w zabezpieczeniu, spróbuję w tym roku - też w przypadku białego wina - je pominąć.
Dzięki pomiarom wiem, że można...

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 10:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Dzięki pomiarom wiem, że można...

Maćku, o tym to już prawie wszyscy wiedzą i właściwie nic tu już się dodać nie da - więcej wiary w ludzi :)
Ja wolę to amatorskie wino z odważoną minimalną ilością piro, nawet bez pomiarów niż to profesjonalne z maksymalną dawką, pomimo pomiarów. Pomiary między innymi służą do tego aby tylko nie przekroczyć maksymalnej dopuszczalnej dawki - takiego wina w sklepach jest w brud, po co się gimnastykować.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 19:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Przy takim dawkowaniu to mówimy o minimalnej dawce zapewniajacej winu bezpieczenstwo. Maksymalna dopuszczalna w EU to chyba 5razy więcej. (nie mam laptopa aby sprawdzic)

Wysłane z Tapatalka

Sprawdziłem w notatkach

Do butelkowania powinno być aktywnej siarki 25-30 mg/l dla wytrawnych i 40-50mg/l przy cukrze większym niż 4g/l (bez sterylnej filtracji)

Dopuszczalne stężenie całkowite
białe i różowe - 200mg/l dla wytrawnych i 250mg/l w winach z cukrem resztkowycm
czerwone - 150mg/l dla wytrawnych i 200mg/l w winach z cukrem resztkowycm
późny zbiór - 300mg/l
wybór z gron - 350mg/l
wybór z jagód/lodowe/słomowe/rodzunkowe = 400mg/l

Ponieważ piro 1,75g/10l daje 100ppm to mniej więcej tyle wynosi siarka całkowita - poniżej dopuszczalnego poziomu, natomiast aktywna wynosi około 30-35 mg/l

Z tym 5 razy to coś mi się pomyliło - 5 razy to jest aktywna do całkowitej - a to przecież co innego.

_________________
Przykładowy podpis z linkiem http://google.com
a tu bez deklaracji URL http://google.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2016, 21:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Canin napisał(a):
Do butelkowania powinno być aktywnej siarki 25-30 mg/l dla wytrawnych.

Tak zazwyczaj można przyjąć, ale przy pH ok 3 albo mniej można dać 15-20mg/l i też wino będzie chronione.
Dla pH 4 (tyle może mieć Regent) to i 100mg/l może być mało. Tylko taka dawka będzie mocno wyczuwalna w winie.
W tym przypadku lepiej dokwasić i obniżyć pH.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 25 lipca 2016, 00:21 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Było tak:
- 2015 10 13 - I zlanie (3,2pH) Siarkowanie 0,06 g/l
- 2015 11 07 - Pomiar SO2 (20 mg/l)
- 2015 11 07 - II zlanie (3,1pH) Siarkowanie 0,06 g/l
- 2015 11 10 - Pomiar SO2 (30 mg/l)
- 2015 12 11 - Pomiar SO2 (25 mg/l)
- 2015 12 11 - III zlanie (3,1pH) Siarkowanie 0,06 g/l
- 2015 12 13 - Butelkowanie

Tak więc te 30 mg/l nie zostało przekroczone (no może przed butelkowaniem doszło, być może, do 35mg/l...)
Pisałem wcześniej, że można było pominąć II siarkowanie 2015 11 07 - oczywiście. Wtedy jednak, nie wiedziałem, że pH trochę spadnie i... że będzie wyklarowane - gotowe do butelkowania 2015 12 11.

Pomiary są istotne! Bez nich błądzi się po omacku, przy kolejnych winach...
Roman, nie rozumiem, po co te sugestie o "amatorskich winach z odważoną minimalną ilością piro, nawet bez pomiarów..." To jest raczej... krok do tyłu.

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 25 lipca 2016, 08:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Szybki jesteś. Po 2 m-cach zabutelkowałeś wino, w tym i 3 razy zlałeś i zasiarkowałeś. Zgodnie ze sztuką winiarską powinieneś zasiarkować i wlać do beczki dębowej na 2-letnie leżakowanie i dopiero po tym okresie butelkować. Czy wino robisz na sprzedaż, czy dla siebie? Swoje wina siarkuję dwa razy.Najpierw miazgę, aby ubić dzikusy, a później miesiąc przed butelkowaniem, które wykonuję w sierpniu lub we wrześniu. Pierwsza zasada winiarz - to cierpliwość. Wiem, co piję.

Pozdrawiam Janusz.

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 25 lipca 2016, 08:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
JanuszJ49 napisał(a):
Czy wino robisz na sprzedaż, czy dla siebie?

Janusz nie żartuj. Ile można sprzedać wina z 5 krzewów? :mrgreen: Maciek stosuje zasadę 5 na 5. Czyli zasady uprawy i produkcji wina na 5 ha winnicy przenosi na swoje 5 krzewów. :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO