Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 12:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2015, 09:49 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
heavy napisał(a):
Podtrzymuje swoje zdanie. Nastaw zasiarkowany prawie 1g/10L. Fermentacja w b. niskiej temp!

też bym dopiero siarkował przy wlewaniu do butelek jak jest w chłodzie i tyle ma siarki to FJM nie ruszy. Dla pewności najlepiej zmierzyć pH jeśli jest większe od 3,5 to przy zlewaniu może się utlenić i trochę siarki nie zaszkodzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 20:41 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Właśnie zlałem młode wino znad osadu (minął miesiąc). Regent+Cabernet C. pewnie z 13%, wytrawne. Spławik pokazuje -2 blg. Wino przyjemnie pachnie, ma niezły smak, dobrze się klaruje, ma tą przysłowiową "iskrę", jednym słowem jest dobrze. Siarkowana była miazga przed fermentowaniem tłoczeniem. Owoce były zdrowe. Teraz wypadałoby zrobić to jeszcze raz... ale bardzo chciałbym pominąć ten etap (!). Wino będzie spożywane na bieżąco (20 L), nie mam zamiaru go przechowywać dłużej niż 1,5 roku. Winifikacja prowadzona była w "sterylnych" warunkach tj. w kuchni żony ;)

Co grozi winu, jeżeli nie zasiarkuje go na tym etapie?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 21:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
ArturK napisał(a):
Właśnie zlałem młode wino znad osadu (minął miesiąc). Regent+Cabernet C. pewnie z 13%, wytrawne. Spławik pokazuje -2 blg. Wino przyjemnie pachnie, ma niezły smak, dobrze się klaruje, ma tą przysłowiową "iskrę", jednym słowem jest dobrze. Siarkowana była miazga przed fermentowaniem tłoczeniem. Owoce były zdrowe. Teraz wypadałoby zrobić to jeszcze raz... ale bardzo chciałbym pominąć ten etap (!). Wino będzie spożywane na bieżąco (20 L), nie mam zamiaru go przechowywać dłużej niż 1,5 roku. Winifikacja prowadzona była w "sterylnych" warunkach tj. w kuchni żony ;)

Co grozi winu, jeżeli nie zasiarkuje go na tym etapie?


Musisz na bieżąco kontrolować jego stan. Jak tylko poczujesz jakiś obcy zapach to wtedy zadziałasz.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 22:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
heavy napisał(a):
ArturK napisał(a):
Właśnie zlałem młode wino znad osadu (minął miesiąc). Regent+Cabernet C. pewnie z 13%, wytrawne. Spławik pokazuje -2 blg. Wino przyjemnie pachnie, ma niezły smak, dobrze się klaruje, ma tą przysłowiową "iskrę", jednym słowem jest dobrze. Siarkowana była miazga przed fermentowaniem tłoczeniem. Owoce były zdrowe. Teraz wypadałoby zrobić to jeszcze raz... ale bardzo chciałbym pominąć ten etap (!). Wino będzie spożywane na bieżąco (20 L), nie mam zamiaru go przechowywać dłużej niż 1,5 roku. Winifikacja prowadzona była w "sterylnych" warunkach tj. w kuchni żony ;)

Co grozi winu, jeżeli nie zasiarkuje go na tym etapie?


Musisz na bieżąco kontrolować jego stan. Jak tylko poczujesz jakiś obcy zapach to wtedy zadziałasz.

To może być już za późno ?! (gdy poczuje już jakiś obcy zapach :lol: )
Ja takie 20 litrów dzielę na pół.10 L siarkuję a drugie 10L nie siarkowane do bieżącej konsumpcji.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 22:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Zbyszku możemy też podzielić to na po 5L i eksperymentować z siarką (od min do max)????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 23:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
heavy napisał(a):
Zbyszku możemy też podzielić to na po 5L i eksperymentować z siarką (od min do max)????

Pewnie tak też można jak ma się jedno wino.
Ale ja zrobiłem 10 różnych win. Teraz dzieląc to na 4 musiał bym mieć co najmniej 40 pojemników. Nie mam aż takiego zacięcia naukowego i ekipy do robienia pomiarów :mrgreen: To zadanie dla instytutów winiarskich w Polsce!!!? :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2015, 23:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Nie i o to chodzi co by sie nie pieprzyć!!!!
Myślę, że kolega zrobił wszystko Ok i nie ma powodu dodatkowo je "uszlachetniać"!!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2015, 09:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
@ArturK To zależy od Twojej silnej woli. Jak bieżąca konsumpcja to po co siarka skoro wszystko jest ok (a w nastawie siarka jest). Ale może warto chociaż 5l zlać pod korek i postawić na rok co by się przegryzło, wtedy zawsze bezpiecznie trochę sypnąć piro, byle nie za dużo, bo już co nieco tam wsypałeś.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2015, 09:59 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 3 maja 2010, 20:01
Posty: 374
Lokalizacja: okolice Chrzanowa k/Krakowa
Ok, natrafiłem na wątek sprzed kilku lat odnośnie siarkowania. Wynika z niego jednoznacznie, że jest potrzebne.

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: sobota, 16 lipca 2016, 20:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Mam pytanie. Będę zlewał i butelkował zeszłoroczne wino czerwone. Jest w balonie, a ostatni raz zlewane w kwietniu. Teraz przed butelkowaniem chciałbym je zasiarkować 1gr/10L. Jak mam to wykonać, aby dodane piro. wymieszać z winem. Balon 34L, na dnie minimalna, śladowa ilość osadu.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2016, 06:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Jeśli planujesz dopiero teraz siarkować, to najprościej chyba będzie zrobić obciąg, dosiarkować czy zasiarkować i dopiero rozlać do butelek.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2016, 08:51 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 3 listopada 2015, 23:19
Posty: 10
Lokalizacja: Kraków
Po siarkowaniu powinno się odczekać pewien czas przed butelkowaniem na zrzucenie resztek osadu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2016, 17:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
dziadek2 napisał(a):
Jeśli planujesz dopiero teraz siarkować, to najprościej chyba będzie zrobić obciąg, dosiarkować czy zasiarkować i dopiero rozlać do butelek.

Wygląda na to, że czynność tę będę musiał podzielić na dwa razy. Chciałem wykonać to jednorazowo. No i po siarkowaniu odczekać z miesiąc przed butelkowaniem, jak podpowiada kolega @Piter24.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2016, 10:11 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
1gr/10l to może być za dużo. Raczej około 0,06g/l.
Zlewanie i w trakcie, piro do nowej butli. Butelkowanie, najlepiej od razu lub w ciągu trzech dni. Po miesiącu może być za mało wolnego SO2, które chroni wino.
https://www.youtube.com/watch?v=nfFoDcl2zc0

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Ostatnio edytowano wtorek, 19 lipca 2016, 11:55 przez maciek19660714, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: wtorek, 19 lipca 2016, 10:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1168
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Maciek, obejrzałem większość Twoich filmików na YT, ale mnie chodzi jak w jednej czynności dokonać butelkowania i zasiarkowania.
Widzę że to się nie da. Ostatecznie już dokonałem dwuetapowo. Butelkowanie za kilkanaście dni. Może będzie 0,6/10L piro.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO