Teraz jest wtorek, 20 maja 2025, 21:50

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2018, 08:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Karolo212 napisał(a):
Drodzy forumowicze kupiłem pirosiarczyn potasu na ulotce jest 10gram na 100 l ja mam 51 litrów wino już 3 miesiące jest w piwnicy czy 5gram teraz dodawać po takim czasie czy mniej a może więcej jak to jest w praktyce dodam że wcześniej nie dodawałem piro

A tak z ciekawości to który rok już robisz wino?

1) Pierwszy rok? I od razu 50litrów? To nie lepiej ten pierwszy raz robić "po książkowemu" a nie wymyślać własne technologie?

2) Drugi i kolejne? To co ci wyszło w zeszłym roku? Niedobre było?
a) było dobre -> to po co zmieniać - jak ci smakuje niesiarkowane - to takie rób
b) było spier..olone -> to może warto było kupić jakąś książkę, poczytać w sieci - ZANIM zacząłeś robić wino?

Czasem nie rozumiem ludzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2018, 08:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
Canin napisał(a):
Karolo212 napisał(a):
Drodzy forumowicze kupiłem pirosiarczyn potasu na ulotce jest 10gram na 100 l ja mam 51 litrów wino już 3 miesiące jest w piwnicy czy 5gram teraz dodawać po takim czasie czy mniej a może więcej jak to jest w praktyce dodam że wcześniej nie dodawałem piro

A tak z ciekawości to który rok już robisz wino?

1) Pierwszy rok? I od razu 50litrów? To nie lepiej ten pierwszy raz robić "po książkowemu" a nie wymyślać własne technologie?

2) Drugi i kolejne? To co ci wyszło w zeszłym roku? Niedobre było?
a) było dobre -> to po co zmieniać - jak ci smakuje niesiarkowane - to takie rób
b) było spier..olone -> to może warto było kupić jakąś książkę, poczytać w sieci - ZANIM zacząłeś robić wino?

Czasem nie rozumiem ludzi.

Wydaje mi się,że nie chodzi o zrozumienie ludzi,lecz o chęć pomocy.
Kolega zadał pytanie. Po co taka odpowiedź? Panie moderatorze? :lol:
Sam odczytując taką odpowiedź zniechęcił bym się na dłuuuugo i dużo by mnie to kosztowało,zanim zadał bym kolejnym razem pytanie.

-- poniedziałek, 17 grudnia 2018, 08:30 --

A tak na poważnie to jak było i co z winem było robione? Tak dla ciekawości. Może podasz parametry wina?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2018, 16:13 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 22 października 2017, 16:05
Posty: 57
Lokalizacja: Sochaczew
Canin napisał(a):
piotr85 napisał(a):
Kolega zadał pytanie. Po co taka odpowiedź? Panie moderatorze? :lol:

Masz rację, posypuję głowę popiołem, nie powinienem tak zareagować - ale pytań nie wycofam bo ciekawi mnie historia win tego forumowicza.

Normalnie, to człowiek próbuje się czegoś dowiedzieć przed zrobieniem czegoś nowego. Forum przyzwyczaiło mnie do tego że pytają po fakcie. Ale to są zwykle baniaczki 5-10l a i to bazowane z przepisach z internetu - weźmiesz przygarść winogron, kilogram cukru, szczyptę drożdźy piekarskich i dolej wody do pełna.
Ale ryzykować zmarnowanie 50l LM&MF to nadal mnie dziwi! Nie wiem czy już nie zmarnowane, bo utleniona riparia jest trudnopijalna.


Widzę że co niektórym aura dokucza za oknem i flustracje wyładowuje na forum zamiast pomagac...
Chcę dodać piro ponieważ urodził mi się syn i najpierw pomyślałem że zrobię bez ale chciałbym żeby dłużej niż zwykle postało chciałem pić co roku jedna butelkę więc żeby nie ryzykować jednak dodam piro ... Odpowiadając na kolejne pytania to posadziłem 32 krzewy po 16 LM i MF to jest ich 3 rok i dlatego 50 litrów bo jest ich pierwszy rok owocowania dobrej pory bawiłem się w 5 l, 10 l i tak do 20 litrów nigdy nie siarkujac z racji małych ilości i szybkiego opróżniania. Winko już degustowane kolorek ładny nie utleniony chociaż w smaku wyczuwam leciutka goryczkę ale może to jest tak z tych odmian nie wiem pierwszy raz robię co do parametrów jest to teraz wytrawne winko celowałem na 16 % doslodzilem niestety ale tylko dlatego że mam trochę dłużej wytrzymać dansynka co roku na urodziny

_________________
Pozdrawiam Karol


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Siarkowanie
PostNapisane: poniedziałek, 7 stycznia 2019, 12:31 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 31 lipca 2018, 07:36
Posty: 16
Lokalizacja: Białobrzeska Góra 315m.n.p.m. winnica Labirys
Karol, wygogluj sobie frazę [url]EnoLab Jak i kiedy siarkować wino[/url] i nie pękaj.

_________________
Pozdrawiam, Franko winiarz.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO