Teraz jest niedziela, 22 czerwca 2025, 19:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 21:31 
mistrz
mistrz

Witam

gdybym przechowywał pow 2 lat to pewnie trochę siareczki bym dodał, tak obecnie to pewnie niedofermentowane piję, z braku starszych nastawów, moszcze siarkuję, choć spodobała mi się teoria szybkiego naszczepienia drożdżami, zaraz zmielonego moszczu

tnowak

PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 21:35 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
zbyszekB napisał(a):
A dolnośląki mędrek ciągle swoje kłamstwa uskutecznia ?!!!!

ZbyszekB, piszesz do mnie? Jeśli nie, to dlaczego piszesz pod cytatem z mojego posta i to do tego takie debilne impertynencje? Gdzieś coś do Ciebie pisałem, czy jak? Masz całkiem niegłupie motto w stopce - stosuję się do niego karnie i dyskutować z Tobą nie zamierzam. Liczę na wzajemność.

PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 22:00 
Kiper
Kiper

Kilka lat temu byłem w ekologicznej winnicy w Alzacji.
Właściciel był tak zaciętym ekologiem że nawet obiady gotował przy użyciu zwierciadeł słonecznych.
Na pytanie czy uzywa chemii w procesie produkcji wina powiedział tak.
"Tylko do sterylizacji moszczu lub miazgi po mieleniu używam SO2."
Powiedział że to jest elementarz winiarski i bez tego nie będzie zdrowego wina

PostNapisane: poniedziałek, 29 października 2012, 13:33 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Przy tej ilości jaką wytwarzam niewiele ryzykuję z winem bez siarkowania.

A jakie osiągasz korzyści?
Oprócz oczywistej satysfakcji :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 29 października 2012, 15:24 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
A jakie osiągasz korzyści?

100% powtarzalności :mrgreen: . Co roku wino białe jest ciemne, nie ma aromatów, smakuje jak jabłkowe. Doprawione miodem, ciociom na imieninach musi smakować.

A w temacie. Przez moje niedopatrzenie straciłem zeszłorocznego rieslinga, smakuje jak kiepski kompot jabłkowy z procentami. Siarkowanie dwa razy za mało skuteczne się okazało, do tego mała nieszczelność.
Tegorocznemu nie dam szansy na utlenienie. Właśnie sedymentuje zasiarkowany, do tego CO2 z butli.

PostNapisane: poniedziałek, 29 października 2012, 20:13 
mistrz
mistrz

A ja mogę dodać że w tym roku zrobiłem trochę nieudanego muscarisa, zlałem go po fermentacji i nie zasiarkowałem bo miaęm zlać go za tydzień jeszcze raz, przy pierwszym zlewaniu fajne aromaty kwiatowe i jasno zielony kolorek, zalany pod korek tyle że nie do końca osłonięty przed światłem - no i mam teraz jasno żółty kwaśnawy przefermentowany kompocik z tęgim aromatem muszkatowym. Obok stał zweigelt różowe, zasiarkowane zaraz po fermentacji, i jest super. Nigdy więcej nie zostawie białego, szczególnie jak zależy mi na lekkich aromatach bez siarki i na widoku. Teraz testuje na nim ciekawostki jak zmieni się smak po białku i po bentonicie, i tak pewnie pójdzie do zagęszczenia termicznego.

PostNapisane: poniedziałek, 29 października 2012, 21:01 
czeladnik
czeladnik

@marcin3
Cytuj:
Teraz testuje na nim ciekawostki jak zmieni się smak po białku i po bentonicie,
Stosowałem przez dwa lata bentonit do wina białego i czerwonego. Stosowałem go gdy już "bulkanie" zdecydowanie osłabło ale po wcześniejszych, dwóch obciągach.
Mogę stwierdzić, że po kilku dniach od wlania bentonitu uzyskuje się super klarowność. Po zlaniu z nad osadu po dwóch-czterech tygodniach proces
fermentacji ustawał samoistnie. Nie musiałem nic więcej robić tylko jeszcze trochę odczekać do zabutelkowania.
Sądzę, że smak się nieco zmieniał ale to chyba było spowodowane wyizolowaniem "frakcji" pływających w całej objętości cieczy przez bentonit.
Minimalnie kolor wina jaśnieje jednak klarowność jest super. Siarkowałem wcześniej, na etapie miazgi.
Takie są moje spostrzeżenia.

PostNapisane: wtorek, 30 października 2012, 07:10 
Ekspert
Ekspert

MarcinJ napisał(a):
A ja mogę dodać że w tym roku zrobiłem trochę nieudanego muscarisa, zlałem go po fermentacji i nie zasiarkowałem bo miaęm zlać go za tydzień jeszcze raz, przy pierwszym zlewaniu fajne aromaty kwiatowe i jasno zielony kolorek, zalany pod korek tyle że nie do końca osłonięty przed światłem - no i mam teraz jasno żółty kwaśnawy przefermentowany kompocik z tęgim aromatem muszkatowym. Obok stał zweigelt różowe, zasiarkowane zaraz po fermentacji, i jest super. Nigdy więcej nie zostawie białego, szczególnie jak zależy mi na lekkich aromatach bez siarki i na widoku. Teraz testuje na nim ciekawostki jak zmieni się smak po białku i po bentonicie, i tak pewnie pójdzie do zagęszczenia termicznego.

Dodaj siarki ,tak na maksa .Wino sie oczyści ,zlej .Dodaj cukru i ,lub miodu .Zostaw do wiosny w letnim ,nieogrzewanym pomieszczeniu a w okolicy lutego ,marca mozesz mieć pysznego szampana.Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 30 października 2012, 11:50 
mistrz
mistrz

No powiem szczerze że o winie musującym nie pomyślałem, tylko za mało będzie kwaśne, ale jak próby z zajzajerami mi się nie spodobają to zawsze mogę próbować robić wino musujące - będzie więcej % do ewentualnego zagęszczania. 8)

PostNapisane: wtorek, 30 października 2012, 12:08 
Ekspert
Ekspert

kilis napisał(a):
Przez moje niedopatrzenie straciłem zeszłorocznego rieslinga, smakuje jak kiepski kompot jabłkowy z procentami. Siarkowanie dwa razy za mało skuteczne się okazało, do tego mała nieszczelność.

Ja dokonałem większego "wyczynu". W podobny sposób udało mi się utlenić zeszłorocznego Dornfeldera, zbyt mocno zaufałem jego naturalnym antyoksydantom i również siarkowałem dwa razy. Niby wypić się da, ale z nutkami bambosza zapiekanego w asfalcie :mrgreen:

PostNapisane: środa, 31 października 2012, 22:59 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
A dolnośląki mędrek ciągle swoje kłamstwa uskutecznia ?!!!!

ZbyszekB, piszesz do mnie?...

Zadałem pytanie skierowane imiennie. Minęło trochę czasu na przemyślenie odpowiedzi - a tu nic, absolutnie nic. Czyżby wystąpił standardowy przypadek, jak to miało miejsce np. w sprawie zdjęć filoksery - najpierw afera, potem d... w krzaki? Proszę uprzejmie raz jeszcze o odpowiedź: gdzie kłamstwa, jakie kłamstwa, kiedy, wobec kogo? Ciekaw jestem, jak długo jeszcze ZbyszekB, ZbyszekB1 i ZbyszekB1501000900 będzie wypisywał swoje dyrdymały bez jakichkolwiek konsekwencji. Przy czym wcale nie chodzi mi i o formalne kroki wobec rzeczonego Zbyszka - bana, czy coś w tym rodzaju - niech chłop wypisuje swoje głupoty do woli. Chodzi mi raczej o to, żeby widać było jasno, czego młodzi adepci winiarstwa mogą spodziewać się po tymże Zbyszku.
Z niecierpliwością czekam na jakiekolwiek sensowne słowo odpowiedzi ze strony Zbyszka. Z niecierpliwością, choć bez większej nadziei, niestety.

PostNapisane: czwartek, 1 listopada 2012, 23:17 
Ekspert
Ekspert

Coby nie zaśmiecać tego wąku
polityka-obyczaje/rowni-i-rowniejsi-t7962.html

PostNapisane: czwartek, 1 listopada 2012, 23:29 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Coby nie zaśmiecać tego wąku...
Żeby nie zaśmiecać nie tylko wątku, ale całego forum nie wolno wypisywać na nim głupot, sprzecznych z obiektywną wiedzą. Szczególnie, jeśli pyta młody stażem, niedoświadczony winiarz, bo przecież za szkody, wynikłe z tej pisaniny żadnej odpowiedzialności autor nie weźmie. Autor sobie napisze jakąś brednię, wstawi idiotyczne zdjęcie, a jak zostanie poproszony o bliższe wyjaśnienia i konkrety, udaje skrzywdzonego i obrażonego.
Nazwanie głupoty głupotą nie jest głupotą - wręcz przeciwnie. Głupotę trzeba tępić, jeśli tylko się da, bo panoszy się powszechnie. Za to zarzucanie kłamstwa ot tak - dla jaj jest bezeceństwem okrutnym. Unikanie jasnej odpowiedzi - tchórzostwem. Nie pierwszym zresztą. I pewnie nie ostatnim.

A nowicjusze i przedszkolaki po nabraniu odrobiny wiedzy i doświadczenia zdanie zmienią, o to jestem zupełnie spokojny.

PostNapisane: piątek, 2 listopada 2012, 21:28 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
....Masz całkiem niegłupie motto w stopce - stosuję się do niego karnie i dyskutować z Tobą nie zamierzam. Liczę na wzajemność..
Właśnie postanowiłem zastosować swoje motto i też dyskutować z Tobą nie zamierzam. Liczę także na wzajemność.

PostNapisane: sobota, 3 listopada 2012, 17:21 
Ekspert
Ekspert

A mógłbyś odpowiedzieć na moje wyżej postawione pytanie?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1