Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 10:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 23 września 2009, 21:43 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2009, 01:00
Posty: 16
Lokalizacja: Śrem woj. wielkopolskie
- zastanawiam się czy odkażając naczynia, siarkując miazgę, przerywając fermentację (w razie potrzeby) czy stabilizując wino pirosiarczynem potasu nie doprowadzimy do tego, że przeholujemy z tą siarką ?
- drugi wątek siarkowy jaki mnie zastanawia to jak to jest w/g producenta pirosiarczyn zabija bakterie, grzyby, drożdże dzikie, a nie rusza szlachetnych, natomiast dodając go w celu przerwania fermentacji czy stabilizując wino działa zabójczo przecież na drożdże szlachetne ?
Pozdrawiam: arom...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 05:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
1. Jeśli posiadasz wagę i umiesz liczyć to nie przeholujesz
2. Wszystko zależy od dawki. Drożdźe szlachetne mają większą tolerancję na SO2.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 11:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
A np. bakterie FJM już nie są tak odporne. Nawet zbyt wysoki poziom związanego SO2 może nie pozwolić na przeprowadzenie FJM. Trzeba uważać i liczyć.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 16:22 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 7 maja 2007, 01:00
Posty: 81
Lokalizacja: Warszawa, ale winnica w Jasieniu Brzeskim -Ma³opolska
[quote="aromacaff"]- zastanawiam się czy odkażając naczynia, siarkując miazgę, przerywając fermentację (w razie potrzeby) czy stabilizując wino pirosiarczynem potasu nie doprowadzimy do tego, że przeholujemy z tą siarką ?


Potwierdzam co pisali przedmówcy.

Jak się pomylisz, to przeholujesz. Zdarzyło mi się to - moszcz nie ma szansy ruszyć z fermentację, jedyny sposób to rozcieńczyc innym moszczem (nawet napowietrzenie nie zadziała).

Plus - dzięki temu zamiast dwóch odmianowych win wyszedł mi fajny kupaż ;)

Arek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 19:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5942
Lokalizacja: dolnośląskie
Ja nie ważę. Stosuję przelicznik 0,70 ml=1g piro. Odmierzam strzykawka lub innym wyskalowanym miernikiem i jeszcze nigdy nie miałem problemów z "ruszeniem" drożdży szlachetnych przy dawce nie przekraczającej 2g piro na 10 kg miazgi. W tym roku zadałem miazgę drożdżami 30 min po siarkowaniu i prawie od razu ruszyła. Drożdże był aktywne.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 września 2009, 11:46 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2009, 01:00
Posty: 16
Lokalizacja: Śrem woj. wielkopolskie
[quote="kapitan"]Ja nie ważę. Stosuję przelicznik 0,70 ml=1g piro. Odmierzam strzykawka lub innym wyskalowanym miernikiem i jeszcze nigdy nie miałem problemów z "ruszeniem" drożdży szlachetnych przy dawce nie przekraczającej 2g piro na 10 kg miazgi. W tym roku zadałem miazgę drożdżami 30 min po siarkowaniu i prawie od razu ruszyła. Drożdże był aktywne.

Kapitan - jak byś mógł mnie bardziej oświecić z tym przelicznikiem bo nie bardzo załapałem co przeliczasz.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 20:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Nie jestem Kapitan ale odpowiem:
Kolega sypie proszek np do strzykawki i około 0,70 ml odpowiada wadze 1 grama piro.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 20:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5942
Lokalizacja: dolnośląskie
[quote="Erikos"]Nie jestem Kapitan ale odpowiem:
Kolega sypie proszek np do strzykawki i około 0,70 ml odpowiada wadze 1 grama piro.

No właśnie . Sypię, bo zaciągnąć się nie da :).

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 września 2009, 13:07 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 18 sierpnia 2009, 01:00
Posty: 16
Lokalizacja: Śrem woj. wielkopolskie
Dzięki koledzy, już wszystko jasne - jakoś zasugerowałem się jednostką (ml) i przez chwile myślałem że macie jakiś pirosiarczyn w płynie.
Pozdr arom...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 00:21 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
A czy ten piro wietrzeje? Kupując nawet małe 10-gramowe opakowanie trudno je zużyć w jednym sezonie robiąc 15 l wina. Czy taki napis (jak na innych produktach) " najlepsze przed ...." w przypadku piro ma rację bytu (jakoś go nie zauważyłem) ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 20:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="aromacaff"] jakoś zasugerowałem się jednostką (ml) i przez chwile myślałem że macie jakiś pirosiarczyn w płynie.


Jest dostępny w handlu również piorosiarczyn amonu, on jest w płynie.

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 20:37 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
Cytuj:
aromacaff napisał(a):
-, przerywając fermentację (w razie potrzeby) czy stabilizując wino pirosiarczynem potasu nie doprowadzimy do tego, że przeholujemy z tą siarką ?

Pozdrawiam: arom...

Czy ktoś ma doświadczenie w zakresie stężenia piro aby zastopować fermentację po dosłodzeniu ?
Zastosowałem 1g na 10l i po ok 2 miesiącach w temperaturze ok 10 C czuję lekki "szampanik" i gazowanie przy nalewaniu.
co jeszcze można zrobić aby po tym różniło się jednak od "siary" ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2010, 17:39 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 158
Lokalizacja: Radom
Dwa miesiące w temperaturze 10 stopni to może być za mało żeby wino dobrze odgazowało. Moim zdaniem powinieneś przenieś wino do wyższej temperatury i poczekać na efekty. W 10 stopniach CO2 dobrze się "trzyma" wina i nie chętnie z nim się roztaje.


pozdrawiam zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2010, 17:49 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
Ale ono już "stało" (model '2008), więc CO2 nie jest z fermentacji pierwotnej, ruszyło ponownie po dosłodzeniu. Zresztą czuć na języku, że tego cukru z dosładzania już prawie nie ma.

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2010, 08:59 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 24 marca 2010, 21:09
Posty: 239
Lokalizacja: Brama Krakowska /zachodnia część rejonu/
Możesz pasteryzować tylko nie mam pojęcia jak to wpływa na smak, sądząc po innych produktach pasteryzowanych to jednak trochę zmienia. Na próbę możesz spróbować niewielką ilość i zobaczysz czy Ci smakuje


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO