Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 10:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 20 sierpnia 2011, 14:27 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 sierpnia 2009, 01:00
Posty: 51
Lokalizacja: mazury
NIe jestem ekspertem i proszę mnie poprawić jesli się mylę, ale warto też pamiętać że istotnym elementem jest PH. Ta sama dawka SO2 przy PH 3,3 wystarczy do ochrony wina a przy PH 3,6 będzie już nie wystarczająca, tak więc pomiar PH na różnych etapach pozwoli na nam określenie odpowiedniej dawki SO2.
Poniżej zamieszczam tabelkę znalezioną w sieci pokazującą odpowiednie dawki wolnego SO2 przy danym PH.

Wine Free
pH SO2

3.0 13 mg/l
3.1 16
3.2 21
3.3 26
3.4 32
3.5 40
3.6 50
3.7 63
3.8 79
3.9 99
4.0 125


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 05:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Siarkujemy moszcz, pirosiarczynem potasu (ok.1g na 10l ) w celu unieszkodliwienia dzikich drożdży i bakterii.
Po jakim czasie dodajemy drożdże aktywne ? ( w moim przypadku Enartis Challenge Aroma White, Enartis Challenge Red Fruit)
Rozumiem, że w przypadku białych dodajemy do soku (wyciskanie bezpośrednio po zbiorze) fermentacja w 14-18st C; w przypadku czerwonych dodajemy do miazgi ( fermentacja w miazdze ok 6-8dni 18-20st C)
Czy prawidłowo ? prosze o komentarze.

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 07:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Ricci napisał(a):
Po jakim czasie dodajemy drożdże aktywne ?


Po mniej więcej 2 godzinach.

Ricci napisał(a):
Rozumiem, że w przypadku białych dodajemy do soku (wyciskanie bezpośrednio po zbiorze)


Lepiej dodać do miazgi po zmieleniu, zabezpieczy to moszcz przed utlenianiem podczas wyciskania.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 08:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
Dzięki, Kuba. :wink:
Trochę to zabiło mi klina ? prosze o komentarze.

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 11:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Pirosiarczyn odmierzony poprawnie i dodany do odpowiedniej ilości owoców zwiąże się natychmiast. Także drożdze dla ostrożności można dodać po 2h, (np. po tłoczeniu, sedymentacji białch). Czekanie 24h czy 48h nie ma sensu.
Jak przesadzimy z piro to zostanie za dużo jego wolnej częsci. Czyli takiej, która może dalej zabezpieczać nastaw. Dodając od razu drożdże właśnie trafią na taki wolny SO2 i wiadomo zginą.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 11:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 13 grudnia 2008, 01:00
Posty: 885
Lokalizacja: Jarosław, Podkarpacie
kilis napisał(a):
Pirosiarczyn odmierzony poprawnie i dodany do odpowiedniej ilości owoców zwiąże się natychmiast. Także drożdze dla ostrożności można dodać po 2h, (np. po tłoczeniu, sedymentacji białch). Czekanie 24h czy 48h nie ma sensu.
Jak przesadzimy z piro to zostanie za dużo jego wolnej częsci. Czyli takiej, która może dalej zabezpieczać nastaw. Dodając od razu drożdże właśnie trafią na taki wolny SO2 i wiadomo zginą.

Paweł
I wszystko jasne, w tamtym przypadku było za dużo piro, na co nie zwróciłem uwagi.
Dzieki Paweł, za wyjasnienie. :wink:

_________________
Konkurs Win Gronowych: Wyniki 2012 2013 2014 2015
L1-15 szt, L2-150 szt, L3-600 szt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 15:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Tak jak napisał ?ojciec gorio?(szacun !) kilka postów wcześniej ? ilość PIRO powinna zależeć od kwasowości moszczu (pH ).
Jeżeli zachodzi taka konieczność (mój przypisek)
Ale któż mierzy u nas pH ?????? moszczu (pH-metry są drogie !)

Poza tym jeszcze ilość PIRO powinna być wprost proporcjonalna do ilości brudów na owocach takich jak mączniaki , szara pleśń i inne zanieczyszczenia. (pomijam tu celowo dzikie drożdże które są mniej groźne niż brudy)

Nigdy jeszcze nie odważyłem się na macerację owoców z szypułkami (nie ma letko w warunkach klimatycznych Polski).

Do tej pory przez kilkanaście lat obywałem się bez PIRO przy nastawach wina i jakoś mi się udawało przy zachowaniu higieny !!!
Ale nie jestem przeciwny siarkowaniu wina ? oczywiście w rozsądnych granicach .
Ja swoje wyrabiam bez siary.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2011, 19:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 358
Lokalizacja: Ozorków
Czy nie jest korzystnie czasami zastosować do dezynfekcji spalenie siarki?

_________________
Sprzedam sadzonki winorośli tel.:+48 603 463 818 WINNICAOZ


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 listopada 2011, 22:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
J_cek napisał(a):
Czy nie jest korzystnie czasami zastosować do dezynfekcji spalenie siarki?

Do dezynfekcji balonów czy piwniczki można stosować, do siarkowania miazgi czy wina nie bardzo :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2011, 16:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 358
Lokalizacja: Ozorków
Roman dlaczego uważasz,że sterylizacja moszczu nie jest wskazana przez spalanie siarki?

_________________
Sprzedam sadzonki winorośli tel.:+48 603 463 818 WINNICAOZ


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 listopada 2011, 18:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
A jak to chcesz wykonać technicznie, w jaki sposób chcesz wprowadzić określoną dawkę SO2 do moszczu/wina?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2011, 21:26 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 358
Lokalizacja: Ozorków
Można to tak zrobić .Spalić trochę siarki w balonie np.:na takiej specjalnej łyżce.Uważając by nie dotknąć do szklanych ścianek i nie wylać palącej się siarki.Powstanie dwutlenek siarki SO?.Wlać do tego "zadymionego"balonu moszcz.Można potrzymać ten moszcz w balonie kilka dni.Będzie sterylny.Przed dodaniem drożdży szlachetnych przelać moszcz do otwartego pojemnika np.:dużego garnka.Pozostawić na kilka godzin by usunąć nadmiar SO?.Wlać moszcz do balonu wraz z szlachetnymi drożdżami.

_________________
Sprzedam sadzonki winorośli tel.:+48 603 463 818 WINNICAOZ


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 listopada 2011, 21:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Siarkuje się miazgę bezpośrednio po młynkowaniu.

Kombinujesz Jacku jak koń pod górę, ale sensu to nie ma zbytniego :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 listopada 2011, 15:02 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 3 kwietnia 2005, 01:00
Posty: 358
Lokalizacja: Ozorków
Chodzi o to w tym procesie by do dezynfekcji użyć gazu(SO?).To jest tylko przykład jakie są możliwości.Czy ma to sens czy nie to niech każdy oceni sam.

_________________
Sprzedam sadzonki winorośli tel.:+48 603 463 818 WINNICAOZ


Ostatnio edytowano środa, 16 listopada 2011, 20:30 przez J_cek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 listopada 2011, 19:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
J_cek napisał(a):
Chodzi o to w tym procesie by do dezynfekcji użyć gazu(SO?).Czy fermentuje się w miazdze, czy sok to inna sprawa.

Nie taka inna sprawa Jacku - siarkuje się miazgę, czy to przed fermentacją czy przed tłoczeniem soku :)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO