Też nie myślałem o wytrawnym.
-- Śr, 04.09.2019 22:32 --
Ostatecznie zrobiłem nastaw o takim przedziwnym składzie: Skład: 1. Prim 8,7 kg Brix-16 2. Aloszenkin 6,5 kg Brix-18 3. Seneca 5,4 kg Brix-22,5 4. Pol. Muskot. 4,3 kg Brix-22 5. Musk. Mramor. 2,1 kg Brix-14 6. Kiszmisz 342 2,1 kg Brix-20 Razem 29,1 kg Brix-18,5 Miazgi z tego wyszło 27l. Co mnie zaskoczyło to to, że po tłoczeniu miazgi uzyskałem 20,5 l moszczu. Zadziwiło mnie natomiast to, że po sedymentacji ściągnąłem 17,4 czystego soku. dosłodziłem moszcz do 230g/l i zacząłem dzisiaj to fermentować na drożdżach o tolerancji na alkohol 13 %. Celuję w półsłodkie.
_________________ ****
|