Teraz jest środa, 10 września 2025, 04:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sedymentacja
PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 07:28 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 marca 2011, 21:19
Posty: 44
Lokalizacja: Płaskowyż Nałęczowski
Mam zamiar przeprowadzić sedymentację osadu SB za pomocą Panzym Clear, opis mówi o 3-4 h jak to się ma do zasiarkowania moszczu, czy mogę zasiarkować bez obawy o prawidłowe przeprowadzenie sedymentacji? I jeszcze jedno czy po tym czasie Siha Cryarome napewno ruszą? dodam że: piro. w dawce 0.6g/10l moszczu, temp. < 10 stopni C..

_________________
Pozdrawiam, Dominik


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: czwartek, 15 października 2015, 10:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1705
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Można sedymentować na wyczucie, to znaczy dopóki powierzchnia wina się nie zacznie się lekko utleniać to znak, że siarka przestała gazować i drożdże na pewno ruszą. 3-4h to nie długo, ale może faktycznie po to jest specyfik aby było szybko.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 21:35 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2015, 19:08
Posty: 45
suszi napisał(a):
ale może faktycznie po to jest specyfik aby było szybko.
Ale po co szybko ? Podstawowa cecha winiarza to cierpliwość.

_________________
Winnica Eliza Podkarpacie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 21:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4680
Lokalizacja: Rybnik
Marek222 napisał(a):
suszi napisał(a):
ale może faktycznie po to jest specyfik aby było szybko.
Ale po co szybko ? Podstawowa cecha winiarza to cierpliwość.

Możesz cierpliwie czekać aż moszcz się utleni. :evil:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: piątek, 5 lutego 2016, 09:30 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2015, 19:08
Posty: 45
Dobrze napisane
Misza napisał(a):
Możesz cierpliwie czekać aż moszcz się utleni.
suszi napisał(a):
to znaczy dopóki powierzchnia wina się nie zacznie się lekko utleniać
- wtedy możemy sobie czekać. Ludzie wiele rzeczy przyspieszają pomijając sposoby naturalne, które dają dobre rezultaty. Sięgają po sposoby, z którymi nie potrafią sobie poradzić zamiast zacząć od najprostszych. Wystarczy konsekwentne przestrzeganie zasad.

_________________
Winnica Eliza Podkarpacie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 20:14 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
Przyznam szczerze, że do tej pory problem sedymentacji dla mnie nie istniał. Więc zadam pytanie: "ile lat określony paragraf KK przewiduje z zaniechanie sedymentacji ?"
A jak pogodzić sedymentację z fermentacją w miazdze ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 20:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5527
Lokalizacja: Łódź i okolice
Marek przecież białego nie fermentuje się w miazdze.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 20:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
Jasne.
Zapuściłem w lokalne wyszukiwarce "sedymentacja" i tam były takie teksty (cytuję z pamięci) " brak sedymentacji szczególnie w przypadku win białych to poważny błąd"
No i co z tym "szczególnie" ? Nie oznacza to wykluczenia win czerwonych ...

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 20:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5527
Lokalizacja: Łódź i okolice
Czyli ten osobnik, którego cytowałeś miał szczególną znajomość winifikacji. :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 21:09 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
Taak.
Wyciągałem wnioski z dwuwierszowych okienek, które pokazały się po wpisaniu zapytania.
Cóż, uległem zwyczajowi obecnych czasów.
A jeśli chodzi o sedymentację niewspomaganą: 12h po zasiarkowaniu moszczu do dodania drożdży to jest czas odpowiedni ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 21:36 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 13 maja 2005, 01:00
Posty: 844
Lokalizacja: Tarnów
.. z praktyki: z 15 litrów wyciśniętego soku z Muscaris po nocnym chłodzeniu w lodówce 6 litrów nad osadem się wyklarowało reszta 9 litrów było z osadem więc co 9 litrów do zlewu???

_________________
pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 21:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2357
Lokalizacja: Dębica
Dlatego każdy winiarz robi koniak :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 07:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
W każdym razie osady trzeba przefermentować osobno, nieraz bywają pijalne, a czasem trzeba " uszlachetnić".

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 08:25 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
aguniatarnow napisał(a):
.. z praktyki: z 15 litrów wyciśniętego soku z Muscaris po nocnym chłodzeniu w lodówce 6 litrów nad osadem się wyklarowało reszta 9 litrów było z osadem więc co 9 litrów do zlewu???


Miałem 38 l moszczu z białych winogron w kilku pojemnikach. Z tego 8 l było z mocniejszego tłoczenia - lekko brązowawe i dość klarowne (w nim nie było prawie osadu po 24 godzinach, więc tak naprawdę nie wymagało sedymentacji). Z tych pozostałych 30 l po pierwszej dobie zebrałem 20 l oczyszczonego moszczu, pozostałe 10 l osadu (zebranego w sumie z 3 pojemników) pozostawiłem na kolejną noc i odzyskałem jeszcze ponad 5 l oczyszczonego moszczu, co dało w sumie 25 l (5/6 wyjściowej objętości), a z tymi 8 l, co od początku było klarowne to razem 33 l, a więc 33/38, czyli nawet 87% wyjściowej objętości.

Moszcz, mimo że był tylko jednokrotnie siarkowany (tuż po zmiażdżeniu jagód - 30 mg pirosiarczynu/l miazgi) i był przetrzymywany w temp. ok. 22*C (w tym roku w mojej piwnicy temperatura jeszcze nie spadła poniżej 20*C, teraz prowadzę fermentację na balkonie, gdzie temperatura przez ostatni tydzień utrzymywała się 15*C +/- 3*C) przez ok. 40 godzin, nie utlenił się dodatkowo (jednak zawsze znajdował się w naczyniach wypełnionych dosłownie pod korek - stąd konieczność użycia kilku naczyń).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Sedymentacja
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 10:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
aguniatarnow napisał(a):
.. z praktyki: z 15 litrów wyciśniętego soku z Muscaris po nocnym chłodzeniu w lodówce 6 litrów nad osadem się wyklarowało reszta 9 litrów było z osadem więc co 9 litrów do zlewu???

Do tej pory robiłem podobnie jak kolega Amawin, czyste znad osadu do fermentacji, osad do mniejszego balonu, najlepiej wąski a wysoki,/np banki 5l po wodzie/, po kolejnych dwóch, trzech dobach jeszcze z użyciem bentonitu odzysk 90% tego co przelałem.
W tym roku jako że zafundowałem sobie małe co nieco :), to od razu spod prasy pompą na filtry płytowe do osadów i po kłopocie. Ogólnie to filtracja mechaniczna fajna sprawa :), /dzięki Misza jeszcze raz za podzielenie się doświadczeniem./

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO