Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 08:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 08:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Pewnie, że możesz.
Są winiarze którzy fermentują białe odmiany bez sedymentacji.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 09:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
gbed napisał(a):
Po sedymentacji zostało mi jakieś 2,5l odpadu. Zauważyłem, że się to w lodowce ładnie fitruje na papierowych filtrach do kawy. Czy odfiltrowany w ten sposób moszcz mogę wlać do głównego nastawu czy raczej się nie zaleca? Ktoś coś wie? W smaku nie widzę różnicy.


O ile się to w międzyczasie nie utleni. Ja ten osad przelewam do butelki po korek i odstawiam jeszcze raz do sedymentacji i ściągam klarowną cie czo 2-3 dniach w lodówce, a osad wędruje do wytłoków na grappę.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 09:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja robię tak jak Mietek. Jest ryzyko utlenienia a poza tym jakość wina może być gorsza.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 10:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Ja w tym roku nastawiłem cuvee solaris&kristaly (60/40) bez sedymentacji.
2 dni fermentacji na skórkach i pestkach, po 2ch dniach prasa i dodatek ok.10% soku z Pheonix'a.
Drożdże Enovini WS. Baniak stoi w temperaturze ok.16-17st.
Eksperyment.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 września 2018, 11:13 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
zbyszekB napisał(a):
Ja w tym roku nastawiłem cuvee solaris&kristaly (60/40) bez sedymentacji.
2 dni fermentacji na skórkach i pestkach, po 2ch dniach prasa i dodatek ok.10% soku z Pheonix'a.
Drożdże Enovini WS. Baniak stoi w temperaturze ok.16-17st.
Eksperyment.

Zbyszku ja również użyłem tych drożdży , dodałem małe procent czyli z jednego krzewu Muskat Odeski . Ty będziesz miał orientację czy straciło to wino na tych drozdach. Po dziesięciu dniach drożdże przerobiły na13%. Zostało 25 g resztkowego. Dziś zobaczę czy jeszcze coś podbiły.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO