Teraz jest środa, 7 maja 2025, 06:55

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 13:54 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 529
Lokalizacja: mogę wiedzieć czy znowu ktoś mnie TU nie obrazi ?
[quote="tomek"]
Cytuj:
Zimą (styczeń)2007 zmarzły łozy ułożone tak powyżej 60-70 cm
Na niższym poziomie owocowały.
Ostatni rok okryłem krzewy Bianki.
W następnym będę tylko zdejmował z rusztowania.
Szkoda pracy na okrywanie.Takie zimy zdarzają się rzadko.
pozdr.
Zbyszek
Na pewno chodzi Ci o zeszłą zimę? Jesli tak, to coś się tu nie zgadza, bo nawet przy normalnej mrozoodporności Bianki, powinna normalnie owocować po tych max. - kilkunastu o C.

Przepraszam - pomyliłem lata - powinno być 2006 zamiast 2007
Poprawiłem
pozdr.
Zbyszek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 11:41 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2007, 01:00
Posty: 271
Lokalizacja: opolskie
No i stalo sie po rocznym lezakowaniu w butelce otwarlem wczoraj winko,z bianki przy malej dolewce sibery naprawde jestem milo zaskoczony,piekna zlota barwa bukiet wyrazny dziwny i korzenny jeszcze pol roku temu czulem tylko alkochol teraz wyraznie z tonowany ,nie przeszkadza w piciu,robilem wino wytrawne odrobine doslodzilem aby bylo bardziej trwale ,nastepne otwarcie na wielkanoc a tym tempem picia zakoncze te 30 butelek z 2006 w 2016 pozdr.Ugriszy.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 12:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Ugriszy"],nastepne otwarcie na wielkanoc a tym tempem picia zakoncze te 30 butelek z 2006 w 2016 pozdr.Ugriszy.


Nie sądze żeby Bianka miała taki potencjał na dojrzewanie, 2-3 lata to chyba max, a moźe i nawet mniej.
Ile dosłodziłeś, że czułeś wcześniej tylko alkhohol 8O Trwałość winom wytrawnym zapewnia SO2.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 14:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 24 października 2006, 01:00
Posty: 537
Lokalizacja: Bobowa/Gorlice
[quote="Ugriszy"]...robilem wino wytrawne odrobine doslodzilem aby bylo bardziej trwale...


kiedy, w ktorym momencie dosladzales..? czym dosladzales..? i jaka iloscia w przeliczeniu na litr..?
jak to bylo z ta Sibera.. dodales jej przed zabutelkowaniem..? i w jakim procencie..? napisz prosze cos o tym winie z Sibery..? jak Ci wyszlo..?

pozdrawiam Bajtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 22:56 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2007, 01:00
Posty: 271
Lokalizacja: opolskie
Oczywiscie z tym lezakowaniem do 2016 to przesada ale z pewnoscia pare butelek pokryje gruby kurz, dzisiaj otwarlem znow buteleczke tak na trzezwo za duzo w nim alkocholu reszta jest ok.Gdy zbieralem bianke owoce mialy 21% na wskazniku z biowinu a sibera w owym czasie 19% ,moszcz z sibery tez byl dosladzany dolalem ok 7l gdy robilem obciag bianki po fermentacji, aby zapelnic butle pod korek 20l oba wina robilem w podobnym czasie z tad ten kupaz ,reszte sibery dodalem do seyvala ,o winie z sibery nie moge wiele powiedzic jest kwasowe bez specjalnego aromatu narazie, bo w ubieglym roku zrobilem jednoodmianowe 15l i teraz sie klaruje zatydzien potraktuje je bentonitem czuc jeszce drozdze powiem cos o nim dopiero za rok musi stac.Wracajac do bianki posluguje sie tabela z biowinu w Bg po odliczeniu 4 na niecukry, mam zapisane ze do 15l moszczu dodalem 30 dkg cukru teraz widze ze trzeba bylo nie dawac nic.wino jest tluste z lekka goryczka smaczne ale daleko mu do hibernala ktore tez wczoraj pilem ale bedzie ok na upalne lato do pracy w polu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 22:58 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2007, 01:00
Posty: 271
Lokalizacja: opolskie
jeszcze jedno wino piruje dwa razy aprzelewam lewarem do zadymionych butli .pozdr.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 23:23 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 360
Lokalizacja: Polkowice- Jakubów
Cytuj:
...ale daleko mu do hibernala...

Tak, tak. Hibernal jest debest!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 23:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
[quote="Art"]Tak, tak. Hibernal jest debest!

Art mógłbyś to rozwinąć, proszę.

Pozdrawiam
Rafał.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 1 stycznia 2008, 23:54 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 360
Lokalizacja: Polkowice- Jakubów
Wg mnie z Hibernala można zrobić naprawdę dobre wino w stylu Rieslinga.
Wina z Sibery nie dałbym do degustacji Maciejowi, bo to by potwierdzało jego teorię. Do wypicia się nadawało, ale bez fajerwerków. Uczymy się i może z Sibery zrobi się dobre wino (pół na pół z Hibernalem :D ).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 00:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 529
Lokalizacja: mogę wiedzieć czy znowu ktoś mnie TU nie obrazi ?
Pod koniec czerwca 2006 r. kilkudziesięciu producentów zjechało do Warszawy na pierwszy Konwent Polskich Winiarzy zorganizowany przez Polski Instytut Winorośli i Wina (!) oraz Magazyn Wino. Zaproszeni byli tylko ci, których winnice przekraczają obszar pięciu arów i są obsadzone odmianami winorośli dopuszczonymi przez Brukselę. Tuzin winiarzy zdecydowało się pokazać swoje wina na degustacji. Był zatem i słodki cabernet sauvignon spod Warszawy, i niemal mineralny hibernal z okolic Kazimierza Dolnego nad Wisłą, apetyczny seyval blanc z winnic pod Nową Solą w Lubuskiem. Były czerwone wina z "wziętej" w Polsce odmiany rondo, nawet z tak kuriozalnych, zdawałoby się, okolic, jak Suwałki czy Mazury. Była znakomita sibera z Podkarpackiego, która w degustacji w ciemno wygrałaby z niejednym winem morawskim. Konwent Polskich Winiarzy pokazał, że smaczne wina powstają dziś w niemal całym kraju.

Autor jest redaktorem naczelnym Magazynu Wino.
Napisz wprost do autora: t.prange-barczynski@wprost.pl

I nie bój się ewentualnej negatywnej opinii dr. Macieja o tej odmianie
Jest jeszcze wiele innych pozytywnych opinii o niej.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 07:41 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 886
Lokalizacja: B-stok / Dębe Wlk.
[quote="Zbyszek1B"]słodki cabernet sauvignon spod Warszawy
???

Kiedyś to czytałem ale chyba nie zwróciłem na to uwagi.

Dr (bez kropki) Maciej, mając jedno z najlepszych stanowisk w Polsce (jak twierdzi, nie byłem nie widziałem) sadzi najwcześniejsze klany CS na najbardziej przyspieszającej dojrzewanie 101-14 z założeniem zrobienia raz na kilka lat wina wytrawnego a tu słodki CS chyba w Chyliczkach lub podobnych okolicach?

Było tam chyba jeszcze trochę podobnych kwiatków, muszę poszukać wydruku.

_________________
Pozdrawiam,

J


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 stycznia 2008, 14:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Zbyszek1B"] I nie bój się ewentualnej negatywnej opinii dr. Macieja o tej odmianie. Jest jeszcze wiele innych pozytywnych opinii o niej.
Żadnych opinii nie należy się bać. Można się co najwyżej bać wina z Sibery :D

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2008, 23:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 529
Lokalizacja: mogę wiedzieć czy znowu ktoś mnie TU nie obrazi ?
[delete


Ostatnio edytowano sobota, 26 stycznia 2008, 22:31 przez Zbyszek1B, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 stycznia 2008, 23:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Zbyszek1B"] czytaj :szeptalizacja inaczej dr.Maciuś śię obrazi


I tak sie obrazi , bo to jest szaptalizacja :mrgreen:

[quote="Zbyszek1B"] W moich warunkach dobrze wychodzi "kaberneciak" z czarnej porzeczki.


A w moich Gołubok robi za CS :lol: Aromaty czarnoporzeczkowe wcale nie większe niż w szlachetnym rodzicu , wbrew obiegowej opinii.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 stycznia 2008, 00:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 886
Lokalizacja: B-stok / Dębe Wlk.
[quote="Zbyszek1B"]
W moich warunkach dobrze wychodzi "kaberneciak" z czarnej porzeczki.
Niektóe roczniki lepsze od tych gorszych francuskich
Zbyszek


I tu się z Kolegą zgadzam w 100%.
Moje winne jeszcze nie owocują ale już parę ładnych lat trenuję na porzeczkach i wychodzą nie gorsze niż wiele tańszych sklepowych.

_________________
Pozdrawiam,

J


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO