Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 23:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 00:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="heavy"]Czy to cudo jest już gdzieś do kupienia?


Najbliżej chyba w Austrii, w opakowaniach 10kg :lol:
Jest to cudo oparte na solach miedzi, zresztą jak każde inne do usuwania siarkowodoru i rozpuszczalnych siarczków. Wypełniacze typu nieaktywne drożdże , bentonit itp. , to tylko dodatki ułatwiające dawkowanie czy stącanie osadu. Najważniejsza jest substancja czynna , cała reszta nie jest już tak istotna , to tylko marketing , podobnie jak w przemyśle farmaceutycznym , czy kosmetycznym. W Polsce dostaniesz Kupzit w małych opakowaniach i za parę złotych.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 09:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Wynikałoby wiec z tego, że nieaktywne drożdżaki są tam głównie po to, by poprawić tą krągłość, coś jak efekt dojrzewania sur lie chyba.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: siarkowodór!!
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 11:53 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 265
Lokalizacja: Stalowa Wola
[quote="olmek"][quote="heavy"]Czy to cudo jest już gdzieś do kupienia?


W Polsce dostaniesz Kupzit w małych opakowaniach i za parę złotych.


Będę Ci bardzo wdzięczny jak napiszesz gdzie w Polsce ten Kupzit można nabyć.

Pozdrawiam
Eugeniusz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 13:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
[quote="Szlachcic"]
Będę Ci bardzo wdzięczny jak napiszesz gdzie w Polsce ten Kupzit można nabyć.

Pozdrawiam
Eugeniusz

A chociazby tu: http://sklep.winiarz.pl/product_info.php?products_id=1789

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2008, 19:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Jestem chyba winien informacji jak się zakończyły (mam nadzieję) moje zmagania z jajowodorem.
Więc za radą kolegów z forum i Agnieszki z Kurdesza (dzięki!) przewietrzyłem kilkakrotnie wino i pomogło :lol:
W tej chwili zlane jest do kadzi z nierdzewki i dojrzewa. A ponieważ kadź zaopatrzona jest w kranik więc systematycznie sprawdzam czy nic złego się nie dzieje. Ładnie łagodnieje i kwasy spadają.
Wynika z tego, że nie należy się spieszyć z odkwaszaniem. Jest szansa, że spadną same.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 11:44 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 4 stycznia 2008, 01:00
Posty: 107
Lokalizacja: Sztum-Napa
Trochę późno, ale na przyszłość będzie.
1.Primo, nikt nie zapytał w jakiej fazie jest to wino, typu fermentacja alkoholowa, FJM, leżakowanie.
To są najważniejsze informacje pozwalające leczyć wino. Jeżeli fermentacja alokohowa to jaki poziom cukru i czy owoce były pryskane preparatem na bazie siarki? Czy przemiana cukru w alkohol jest w miarę regularna? Jakie pozywki były stosowane.
2. Drugie środek REDULESS jak podaje oficjalna strona producenta jest pożywką dla drożdzy, zatem stodujemy w trakcie fermentacji.
3. Dobrze, że się spieszysz Heavy. Najwazniejsze to ustalić przyczynę, bo może się powtarzac co rok np. poziom azotu na winnicy, poziom SO2 w winie etc.
4. Pomysł z monetą jak najbardziej, wino do 2 kieliszków, moneta do srodka jednego i szkiełko na góre. Porównac różnice i jest odpowiedz. Ja bym sie nie bawił z drutami, bo nie wiadomo szybkości reakcji i kwasowośc wina na tu duże znaczenie. Do próby jak najbardziej drut czy moneta. Lepiej użyć CuSo4 i im szybciej tym lepiej ponieważ miedż jest łakomym konskiem dla drożdzy, zatem pozbędziemy się H2S i pozostałość ciężkich metali, czyli Cu zostanie poczęści skonsumowana przez drożdze, a następnie poprzez odciąg usunięte z wina.
5. Zawsze dać połowe tego co jest rekomendowane. Miedż może obniżyć poziom aromatów w winie i jest szkodliwa dla konsumentów. Czasami dodanie SO2 pozwoli na pozbycie się niemiłych odorków.
6. Merkaptany to inna bajka, ale też można je stwierdzić w prosty sposób poprzez dodanie SO2, witaminy C i CuSO4.
Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 12:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="piostop"] ja bym sie nie bawił z drutami, bo nie wiadomo szybkości reakcji i kwasowośc wina na tu duże znaczenie. Do próby jak najbardziej drut czy moneta. Lepiej użyć CuSo4 i im szybciej tym lepiej ponieważ miedż jest łakomym konskiem dla drożdzy, zatem pozbędziemy się H2S i pozostałość ciężkich metali, czyli Cu zostanie poczęści skonsumowana przez drożdze, a następnie poprzez odciąg usunięte z wina.


Zauważ tylko ,że mało kto ma możliwość oznaczenia ilości H2S w winie , a dodając CuSO4 na pałę można sobie narobić biedy.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 13:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="piostop"]Trochę późno, ale na przyszłość będzie.
1.Primo, nikt nie zapytał w jakiej fazie jest to wino, typu fermentacja alkoholowa, FJM, leżakowanie.
To są najważniejsze informacje pozwalające leczyć wino. Jeżeli fermentacja alokohowa to jaki poziom cukru i czy owoce były pryskane preparatem na bazie siarki? Czy przemiana cukru w alkohol jest w miarę regularna? Jakie pozywki były stosowane.
2. Drugie środek REDULESS jak podaje oficjalna strona producenta jest pożywką dla drożdzy, zatem stodujemy w trakcie fermentacji.
3. Dobrze, że się spieszysz Heavy. Najwazniejsze to ustalić przyczynę, bo może się powtarzac co rok np. poziom azotu na winnicy, poziom SO2 w winie etc.
4. Pomysł z monetą jak najbardziej, wino do 2 kieliszków, moneta do srodka jednego i szkiełko na góre. Porównac różnice i jest odpowiedz. Ja bym sie nie bawił z drutami, bo nie wiadomo szybkości reakcji i kwasowośc wina na tu duże znaczenie. Do próby jak najbardziej drut czy moneta. Lepiej użyć CuSo4 i im szybciej tym lepiej ponieważ miedż jest łakomym konskiem dla drożdzy, zatem pozbędziemy się H2S i pozostałość ciężkich metali, czyli Cu zostanie poczęści skonsumowana przez drożdze, a następnie poprzez odciąg usunięte z wina.
5. Zawsze dać połowe tego co jest rekomendowane. Miedż może obniżyć poziom aromatów w winie i jest szkodliwa dla konsumentów. Czasami dodanie SO2 pozwoli na pozbycie się niemiłych odorków.
6. Merkaptany to inna bajka, ale też można je stwierdzić w prosty sposób poprzez dodanie SO2, witaminy C i CuSO4.
Pozdrawiam
Piotr


Kurcze, ale mi teraz zamieszałeś!
Może prześlę ci flaszkę, a ty sprawdzisz co jest co :wink:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 13:42 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 4 stycznia 2008, 01:00
Posty: 107
Lokalizacja: Sztum-Napa
Cytuj:
Zauważ tylko ,że mało kto ma możliwość oznaczenia ilości H2S w winie , a dodając CuSO4 na pałę można sobie narobić biedy.


Jest na to sposób. Znasz limity, zatem wiesz ile możesz dodać, a limit to także wyznacznik bezpieczeństwa dla twojego organizmu. Robisz stężenie 10% i dodajesz do 100ml, odpowiednie ilości typu 0.1 ml-0.5ml-1ml. Kiedy znasz ilość potrzebną do pozbycia się smrodka, sprawdzasz czy nie przekraczasz limitu( jak dodajesz 2-3 dawkach zawsze trzeba sprawdzić limit). Wiadomo, że limit może być też delikatnie przekroczony, bo część Cu się wytrąci i opadnie na dno razem z osadem. Na marginesie nie znam winiarni, która by w tej fazie oznaczała H2S, oznaczają za to Cu, aby wiedzieć ile jeszcze można dodać, ale w kazdej winiarni robi się to inaczej. Jak się pilnuje wina to dodaje się znikome ilości, a to pioruństwo działa od zaraz. Ja CuSO4 dodawałem do swoich win 3 razy w życiu, a do win superkomercyjnych w milionach litrów robiłem to prawie codziennie w trakcie fermentacji w znacznych ilościach, BLUE MAGIC działa( VIAGRA to nowe przezwisko dla miedzi od kilku lat.)
Przy np. Sauvignon Blanc, które jest strasznie podatne na utlenianie 2-3 krotne zlewanie nie wchodzi w grę.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 13:53 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 4 stycznia 2008, 01:00
Posty: 107
Lokalizacja: Sztum-Napa
Cytuj:
Kurcze, ale mi teraz zamieszałeś!
Może prześlę ci flaszkę, a ty sprawdzisz co jest co


To jest łatwiejsze niż myślisz. Podejrzewam, że wino zakończyło FA i FJM,pytanie czy jest zasiarkowane?

Wlej do trzech kieliszków po 100 ml. 1-kontrol, 2-jak masz CuSO4 to dodaj odrobinkę(po rozpuszczeniu w niewilekiej ilości wody destylowanej) , lub wrzuć monetę jak pisał Maciej, lub drut jak pisał to olmek, 3-ropuść skruszoną witaminę C, a potem dodaj CuSO4. Porównaj trzy kieliszki, a najlepiej niech zrobi to osoba, która nie wie o co chodzi ( siła autosugestii), pamiętaj tylko wachamy nie degustujemy. Jak odór zniknie w 2 kieliszku to proste H2S, jak nie to merkaptany, wówczas kiliszek numer 3 i ten zapach powinien też zniknąć. Warto przed dodaniem CuSO4 podnieść poziom wolnego SO2 i sprawdzic, czy nie mam różnicy w aromatach.
Light for Heavy.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 14:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Chyba za trudne. Głąb jestem!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 16:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="piostop"]
Jest na to sposób. Znasz limity, zatem wiesz ile możesz dodać, a limit to także wyznacznik bezpieczeństwa dla twojego organizmu. Robisz stężenie 10% i dodajesz do 100ml, odpowiednie ilości typu 0.1 ml-0.5ml-1ml. Kiedy znasz ilość potrzebną do pozbycia się smrodka, sprawdzasz czy nie przekraczasz limitu( jak dodajesz 2-3 dawkach zawsze trzeba sprawdzić limit). Wiadomo, że limit może być też delikatnie przekroczony, bo część Cu się wytrąci i opadnie na dno razem z osadem. Na marginesie nie znam winiarni, która by w tej fazie oznaczała H2S, oznaczają za to Cu, aby wiedzieć ile jeszcze można dodać, ale w kazdej winiarni robi się to inaczej. Jak się pilnuje wina to dodaje się znikome ilości, a to pioruństwo działa od zaraz. Ja CuSO4 dodawałem do swoich win 3 razy w życiu, a do win superkomercyjnych w milionach litrów robiłem to prawie codziennie w trakcie fermentacji w znacznych ilościach, BLUE MAGIC działa( VIAGRA to nowe przezwisko dla miedzi od kilku lat.)


Aga na Kurdeszu napisała
Cytuj:
Od razu uprzedzam ze dobre rady typu "wez kawalek miedzianego drutu" sa prehistoryczne z toksykologicznego punktu widzenia. Miedz faktycznie powoduje, Ze zapach znika, ale olow jak wszystkie metale ciezkie odklada sie w mozgu na zawsze...
(...)
Sole miedzi uzywa sie naprawde tylko w ostatecznosci. Jeszcze mi sie nigdy nie zdarzylo. Mozna lagodniej zazwyczaj, o ile sie w pore zareaguje.


Jak widać co kraj to obyczaj ;-)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 20:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
Piotrze, eksperymentowałeś z solami miedzi, a z solami srebra ?

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 grudnia 2008, 09:24 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 4 stycznia 2008, 01:00
Posty: 107
Lokalizacja: Sztum-Napa
Cytuj:
Piotrze, eksperymentowałeś z solami miedzi, a z solami srebra ?

Przykro mi brak doswiadczeń w tym temacie.

Misza, tak jak Agnieszka napisała, jak się w pore zareaguje. Ja 3 razy dodawałem CuSO4 jak kupowałem wino do kupażu i jak przejmowałem wino po innym winemakerze. Mówimy tu o winie w jego pełnym znaczeniu. Kiedy była masówka to już inna bajka.

Teraz szczerze, jak się robi 3 miliony butelek za $4, to się kupuje owoce z Central Valley, gdzie uzyskuje się nawet do 15 ton z acra, cena od $120 za tonę, gdzie opryskiwacz z siarką nie opuszcza winnicy, bo tankowany jest na polu, to CuSO4 jest tzw. Blue magic.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 grudnia 2008, 09:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3944
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
[quote="piostop"] Teraz szczerze, jak się robi 3 miliony butelek za $4, to się kupuje owoce z Central Valley, gdzie uzyskuje się nawet do 15 ton z acra, cena od $120 za tonę, gdzie opryskiwacz z siarką nie opuszcza winnicy, bo tankowany jest na polu, to CuSO4 jest tzw. Blue magic.


A niektórzy się dziwią dlaczego wina francuskie są drogie... D

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO