Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 10:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 20:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="heavy"]
Po prostu szkoda mi całorocznej pracy, a czytałem że ten merkaptan jak się zadomowi to dupa zimna!


Czy ja wiem, on się raczej nie zadomawia, a raczej powstaje w młodym winie jako produkt reakcji, wiązania siarkowodoru z etenolem i jest praktycznie nie do usunięcia. Jaki ma smak, to już koledzy napisali.
Heavy, a jagody nie były porażone jakimś grzybkiem?

pozdrawiam Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 20:46 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
Dużo Ty tego wina nastawiłeś ,jak nie dużo to wywal chyba że chcesz się podawić w chemika i poczekać co z tego wyjdzie.Przy okazji dowiemy się jak opanować ten problem,to taki wkład do nauki o winie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 20:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="wojtekb"][quote="heavy"]
Po prostu szkoda mi całorocznej pracy, a czytałem że ten merkaptan jak się zadomowi to dupa zimna!


Czy ja wiem, on się raczej nie zadomawia, a raczej powstaje w młodym winie jako produkt reakcji, wiązania siarkowodoru z etenolem i jest praktycznie nie do usunięcia. Jaki ma smak, to już koledzy napisali.
Heavy, a jagody nie były porażone jakimś grzybkiem?

pozdrawiam Wojtek

Grzybków raczej nie było.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 00:30 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
[quote="heavy"]
Grzybków raczej nie było.

A gdyby były to co? Które gorsze ? A może winiarczyk trochę już, za przeproszeniem, podgrzybiały - też ma wpływ?

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2008, 08:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="marjanek6"][quote="heavy"]
Grzybków raczej nie było.

A gdyby były to co? Które gorsze ? A może winiarczyk trochę już, za przeproszeniem, podgrzybiały - też ma wpływ?

Z jagód porażonych mączniakiem właściwym wina nie powinno się robić w ogóle. Czasem jest tak, że choroba zaatakuje szypułki i uda się zwalczyć, wtedy bezpieczniej jest fermentować jagody z takich gron osobno.

pozdrawiam Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 15:01 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 3 listopada 2008, 01:00
Posty: 8
Witam, proszę o pomoc z winem z białych winogron otóż: na początku wszystko ok po tygodniu fermentacji zaczelo juz sie klarować, natomiast kiedy dodalem drudą porcję cukru po ok. tygodniu zrobiło się mętne, a osad na dole jakby zielonkawy. Teraz mija 2 tydzień, fermentacja nadal trwa ale nie wiem co zrobić z mętnością i osadem? I jeszcze co jakis czas próbuję i smak wydaje się zapowiadać na wyborny... Nie zostało jeszcze zasiarkowane czy to może tego wina? Dziękuję za odpowiedz :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 08:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
[quote="misiek666"]Witam, proszę o pomoc z winem z białych winogron otóż: na początku wszystko ok po tygodniu fermentacji zaczelo juz sie klarować, natomiast kiedy dodalem drudą porcję cukru po ok. tygodniu zrobiło się mętne, a osad na dole jakby zielonkawy. Teraz mija 2 tydzień, fermentacja nadal trwa ale nie wiem co zrobić z mętnością i osadem? I jeszcze co jakis czas próbuję i smak wydaje się zapowiadać na wyborny... Nie zostało jeszcze zasiarkowane czy to może tego wina? Dziękuję za odpowiedz :)


Po co piszesz dwa razy ten sam post w dwóch tematach?

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 10:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Przypominam, że temat postu to SIARKOWODÓR.
Proszę więc pisać na temat, a nie o pierdołach.
Czyli siarkowodór.......przyczyny i jak z nim walczyć.

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 10:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
[quote="heavy"]Przypominam, że temat postu to SIARKOWODÓR.
Proszę więc pisać na temat, a nie o pierdołach.
Czyli siarkowodór.......przyczyny i jak z nim walczyć.

A - i tu Cię mam - temat postu to Sarkowodór - może swoją drogą dodaj to "i"..

A walczyć z nim może by tak:

Od Lallemanda:

REDULESS #15115 2.5 kg
Reduces Sulfur Defects

Reduless is a new, proprietary formulation of inactivated yeast developed by Lallemand to improve the overall quality of both red and white wines. Its formulation is naturally rich in copper, making it a useful option to decrease H2S, dimethyl sulfide and other sulfur defects. Reduless helps increase mouthfeel and can decrease phenol related defects. Grape varieties prone to negative sulfur compounds (such as Syrah, Pinot Noir, and Chardonnay) particularly benefit when treated with it.

Recommended Dosage:
15 g/hL 1.2 lb /1000 gal

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 11:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
A może jakieś tłumaczonko??

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 16:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
[quote="heavy"]A może jakieś tłumaczonko??

No, bedzie kanciaste, ale niech bedzie:
Jest to nowy srodek oparty na zdezaktywowanych (zdechlych?) drozdzach opracowany przez Lallemanda w celu polepszenia ogolnej jakosci win czerwonych i bialych. Jego sklad jest naturalnie bogaty w miedz, czyniac z niego pozyteczna opcje przy zmniejszaniu ilosci H2S, siarczku dimetylu (poprawione za Misza) i innych wad zwiazanych z siarka.
Reduless poprawia krągłosc (poprawione za MirekL) i moze zmniejszyc wady zwiazane z fenolami. Odmiany szczegolnie podatne na wplyw negatywnych zwiazkow siarki (takie jak Syrah, PN i Chardonnay) szczegolnie skorzystaja na jego uzyciu.

_________________
GZEHO


Ostatnio edytowano wtorek, 18 listopada 2008, 18:45 przez gzeho, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 17:54 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 29 marca 2007, 01:00
Posty: 196
Lokalizacja: Wawa/AOCŁużyce
[quote="gzeho"][quote="heavy"]A może jakieś tłumaczonko??

No, bedzie kanciaste, ale niech bedzie:
Jest to nowy srodek oparty na zdezaktywowanych (zdechlych?) drozdzach opracowany przez Lallemanda w celu polepszenia ogolnej jakosci win czerwonych i bialych. Jego sklad jest naturalnie bogaty w miedz, czyniac z niego pozyteczna opcje przy zmniejszaniu ilosci H2S, siarczku etanu (czy na pewno chemicy?) i innych wad zwiazanych z siarka.
Reduless poprawia usta (jak przetlumaczyc mouthfeel?) i moze zmniejszyc wady zwiazane z fenolami. Odmiany szczegolnie podatne na wplyw negatywnych zwiazkow siarki (takie jak Syrah, PN i Chardonnay) szczegolnie skorzystaja na jego uzyciu.

Wydaje mi się, że 'mouthfeel' to 'krągłość'.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 18:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="gzeho"] dimethyl sulfide

siarczek dimetylu

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 18:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Chlopaki dzieki poprawilem oryginalny post.

MirkuL, nie bylem do konca pewien, czy w tym kontekscie mouthfeel oznaczalby kraglosc, ale chyba w sumie o to chodzi.

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 22:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Czy to cudo jest już gdzieś do kupienia?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO