Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 12:37

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 października 2008, 21:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Dzisiaj zlałem drugi raz.
Aromat siarkowodoru dużo mniejszy i mam nadzieję, że bez miedzi się obejdzie :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2008, 20:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Niestety radość była przedwczesna.
Zapach co prawda dużo mniejszy, ale teraz wino "zalatuje"
Co robić?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2008, 20:34 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 01:00
Posty: 367
Lokalizacja: Kraków
A z jakiej odmiany to wino robiłeś?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2008, 21:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="karol"]A z jakiej odmiany to wino robiłeś?

Rondo

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 listopada 2008, 22:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
A czem ono, to wino, zalatowywuje? Dalej siarkojajorem? No to moze jednak miedź - a po miedzi siarkowanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 09:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="DarekRz"]A czem ono, to wino, zalatowywuje? Dalej siarkojajorem? No to moze jednak miedź - a po miedzi siarkowanie.


Zalatowywuje siarkojajorem.
W dużo mniejszym stopniu , ale jednaj "jedzie".
A bożole już blisko. I co będę pił??

Miedź trzymałem 3 dni!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: siarkowodór!!
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 09:49 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 265
Lokalizacja: Stalowa Wola
heavy napisał:
Zalatowywuje siarkojajorem.
W dużo mniejszym stopniu , ale jednaj "jedzie".
A bożole już blisko. I co będę pił??


Coś mi się wydaje że zalatuje ale MALIZNĄ i stąd Twoje obawy. Skąd ja to znam???
Pozdrawiam
Eugeniusz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 09:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="heavy"]

Miedź trzymałem 3 dni!


Waldek , długie przetrzymywanie miedzi nic nie daje , ponieważ po godzinie jej powierzchnia pokrywa się siarczkiem miedziowym i tworzy się powłoka która utrudnia dalszy kontakt kationów Cu++ z anionami S-- .
Miedź wkładasz na 1-2 godzin , po czym wymieniasz na nową.
Jeżeli osadza się jeszcze osad martwych drożdży , to niewielkie ilości H2S powstają z rozkładającego się białka. Poczekaj , aż wino stanie się całkiem klarowne i wtedy użyj miedzi , bo w tej chwili usuwasz H2S na bieżąco :wink:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 10:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
A jest możliwe, aby w tym winie był prawie nieusuwalny związek merkaptan?.
Czy jest to związek zmieniający smak czy aromat wina?
Wojtek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 11:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="wojtekb"]A jest możliwe, aby w tym winie był prawie nieusuwalny związek merkaptan?.


Jest możliwe powstawanie merkaptanu (etanotiolu) i paradoksalnie najbardziej prawdopodobne przy braku siarkowania :wink: , jednak zapach jest inny niż siarkowodoru.

[quote="wojtekb"] Czy jest to związek zmieniający smak czy aromat wina?


Smak i aromat są tak ze sobą powiązane ( postrzegane przez zmysły), że pewnie i jedno i drugie :roll:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 12:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="wojtekb"]A jest możliwe, aby w tym winie był prawie nieusuwalny związek merkaptan?.
Czy jest to związek zmieniający smak czy aromat wina?
Wojtek


Podobno ten związek daje zapach czosnku, a tak źle jeszcze nie jest.

To co napowietrzać dalej?

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 12:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="heavy"]Podobno ten związek daje zapach czosnku


albo zgniłej kapusty :lol:
Heavy, ty jakiś strasznie nerwowy jesteś, daj temu winu trochę czasu. No chyba, że to ma być bożole :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 13:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 484
Lokalizacja: Wrocław
[quote="heavy"]
Zalatowywuje siarkojajorem.
W dużo mniejszym stopniu , ale jednaj "jedzie".
A bożole już blisko. I co będę pił??

Miedź trzymałem 3 dni!


Zawsze możesz na zakupy wybrać się do sklepu :)

_________________
Pozdrowienia z Wrocławia


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 15:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Misza"][quote="heavy"]Podobno ten związek daje zapach czosnku

albo zgniłej kapusty :lol: Albo... skunksa, g...na, dawno nie mytego homo sapiens itd. Tiole, czyli merkaptany, to cała grupa związków - generalnie pachną intrygująco.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 19:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Misza"][quote="heavy"]Podobno ten związek daje zapach czosnku


albo zgniłej kapusty :lol:
Heavy, ty jakiś strasznie nerwowy jesteś, daj temu winu trochę czasu. No chyba, że to ma być bożole :wink:

Po prostu szkoda mi całorocznej pracy, a czytałem że ten merkaptan jak się zadomowi to dupa zimna!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO