Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 04:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 15:22 
nowicjusz
nowicjusz

Jeden z kolegów podpowiedział mi, że mogę wziąć kawałek drutu miedzianego, opalić go i natychmiast zanurzyć w szklance wody w której rozpuszczona jest 1 łyżeczka kwasku cytrynowego. Tę czynność mam powtórzyć kilkakrotnie, tak otrzymać mam cytrynian miedzi. To dodać do nastawu przed destylacją.
1. Czy to poprawne otrzymanie cytrynianu?

2. Czy mogę do nastawu wrzucić miedź dzień przed destylacją? Czy tuż przed destylacją?
3. Mam gotować nastaw razem z miedzią w zbiorniku czy ją wyciągnąć przed rektyfikacją?

4. Jeśli chodzi o Kupzit to znalazłem dwa Kupzit 100g i Kupzit 50g Proneco czym się różnią?

5. Czy kupzit mogę dodać już po wyklarowaniu nastawu? Stoi już tydzień wyklarowany. Czy jest to konieczne pod koniec fermentacji?

6. Jaką bezpieczną dawkę Kupzitu stosować?

Odpowiedzi na te pytania zaspokoją moją ciekawość w 100% i przy okazji pomogą wielu moim kolegą forumowiczom, którzy mają ten problem.

PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 15:35 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
masato napisał(a):
Jeden z kolegów podpowiedział mi, że mogę wziąć kawałek drutu miedzianego, opalić go i natychmiast zanurzyć w szklance wody w której rozpuszczona jest 1 łyżeczka kwasku cytrynowego. Tę czynność mam powtórzyć kilkakrotnie, tak otrzymać mam cytrynian miedzi. To dodać do nastawu przed destylacją.
1. Czy to poprawne otrzymanie cytrynianu?
Pewnie tak, ale wystarczy sama miedź.
Cytuj:
2. Czy mogę do nastawu wrzucić miedź dzień przed destylacją? Czy tuż przed destylacją?
3. Mam gotować nastaw razem z miedzią w zbiorniku czy ją wyciągnąć przed rektyfikacją?
To bez znaczenia - miedź jest bardzo szkodliwa, jeśli dostanie się do organizmu (odkłada się w mózgu, jeśli się nie mylę), ale przecież przez kolumnę nie przelezie. Bardziej obawiałbym się miedzi z kolumny.
Cytuj:
4. Jeśli chodzi o Kupzit to znalazłem dwa Kupzit 100g i Kupzit 50g Proneco czym się różnią?
To wypadałoby przeczytać sobie samemu w opisie produktu.
Cytuj:
5. Czy kupzit mogę dodać już po wyklarowaniu nastawu? Stoi już tydzień wyklarowany. Czy jest to konieczne pod koniec fermentacji?
6. Jaką bezpieczną dawkę Kupzitu stosować?
Dobór minimalnej dawki miedzi ma znaczenie, kiedy stosujesz ją w winie - całość powinna wypaść w postaci osadu, nadmiar pozostałby w roztworze i trafił do kieliszka. A tu? Raczej bez znaczenia, nadmiar i tak przez kolumnę nie przejdzie.

PostNapisane: niedziela, 29 stycznia 2012, 15:47 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. To pewnie rozwiąże moje problemy.
Rozumiem, że Kupzit mogę dodać po zakończeniu fermentacji.

Kolumnę z miedzi po procesie zawsze wytrawiam.
Co do miedzi to najszlachetniejsze trunki są robione właśnie w kadziach z miedzi. Kto pił wódkę z miedzianej kolumny wie jaka jest różnica między miedzią a kwasówką.
Kwasówka nic nie zatrzymuje, nic na ściankach się nie osadza i destylat jest zanieczyszczony. Natomiast miedź jak widać łapie różne substancje i wódka wychodzi łagodna w smaku, nie gryzie. Tylko należy dbać o czystość miedzi i suszyć ją dokładnie.

Pozdrawiam :)

P.s.
Czym najlepiej usunąć siarczek miedzi z miedzi? Stosowałem kwasek cytrynowy, trochę rozpuszcza, ale słabo. Stosowałem też Naoh naprzemiennie z kwaskiem cytrynowym, jest lepiej, ale ciągle nie to.
Może perhydrol + ocet/kwasek cytrynowy?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1