Teraz jest środa, 7 maja 2025, 04:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2006, 17:57 
przedszkolak
przedszkolak

Cześć. Jak postąpić w przypadku różnych terminów dojzewania owoców ?
Starać sie przetrzymać wczesniejsze na krzakach , czy moze zamrozić na jakiś czas? Krzaczki owocują pierwzy rok i nie uzbiera mi sie jeszcze na wina jednogatunkowe. Chcę połączyć Biankę ze Siberą , oraz Rondo zMarszałkiem i Leonem. Z opisu widzę że będe musiał czekać na te drugie odmiany.
Pozdr. MarekD

PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2006, 18:09 
Ekspert
Ekspert

Lepiej kupażować już wina odmianowe, zawsze masz kontrolę nad tym co zrobisz, bo mozesz porównać w małej objętości.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: sobota, 19 sierpnia 2006, 17:25 
przedszkolak
przedszkolak

No to fakt, tylko jak tu zrobić 2 ewntualnie 3 litry wina ryzykowne i nie praktyczne. Za rok to juz co innego .
Pozdr MarekD

PostNapisane: sobota, 19 sierpnia 2006, 18:42 
Ekspert
Ekspert

2-3 litry to jeszcze nie problem. Pielucha tetrowa, sitko i 15-20 minut roboty. Ja przy takich ilościach nawet prasy nie wyjmuję z kartonu bo to by dłużej trwało. Tylko małe pojemniki do fermentacji sa potrzebne.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2006, 14:24 
przedszkolak
przedszkolak

No właśnie pojemniki. dlatego zdecydowałem sie je połączyć. Cały czas czekam na odpowiedz jaki wariant wybrać. Rondo i Bianka są strasznie w przodzie.
Pozdr MarekD

PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 05:31 
Ekspert
Ekspert

Nie widzę problemu z przetrzymaniem na krzakach Bianki - do dojrzalości Sibery, czy Ronda do dojrzałosci Marszałka (Leona to nie wiem - podobno jest tydzień, dwa późniejszy - jesli wypadnie wtedy przymrozek to lipa). Wyjdzie to raczej na dobre winom, bo zapowiada się niestety zdecydowanie mniej łagodna jesień niż zeszłoroczna i te późniejsze odmiany mogą nie dojrzeć do optymalnej zawartości cukru i kwasowości. W takim wypadku dodatek moszczu z owocow przetrzymanych, o niskiej kwasowści jest jak najbardziej celowe. Musisz tylko ochronić przetrzymywane owoce przed ptakami i osami.

Pzdr.
Darek

PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2006, 06:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]Nie widzę problemu z przetrzymaniem na krzakach Bianki - do dojrzalości Sibery, czy Ronda do dojrzałosci Marszałka (Leona to nie wiem - podobno jest tydzień, dwa późniejszy - jesli wypadnie wtedy przymrozek to lipa). Wyjdzie to raczej na dobre winom, bo zapowiada się niestety zdecydowanie mniej łagodna jesień niż zeszłoroczna i te późniejsze odmiany mogą nie dojrzeć do optymalnej zawartości cukru i kwasowości. W takim wypadku dodatek moszczu z owocow przetrzymanych, o niskiej kwasowści jest jak najbardziej celowe. Musisz tylko ochronić przetrzymywane owoce przed ptakami i osami.

Pzdr.
Darek

Jak się sprawuje Rondo przy dłuższym przetrzymaniu na krzaku?
Chcę zaczekać z Rondem aż mi dojdzie Wiszniowyj. Wiszniowych będę miał w tym roku koło 15 kg bo mi przemarzły (wielka szkoda bo zeszłoroczne wino aż zapiera dech od aromatu). Chciałem to przerobić razem z Rondem. Rondo w tym roku zaowocowało wyjątkowo obficie.
Myśle, że ten rok będzie wyjątkowo dobry jeśli chodzi o pogodę. W porównaniu z zeszłym rokiem wszystko dochodzi jakieś 3 tygodnie wcześniej. Rondo już nadaje się do jedzenia.
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: wtorek, 22 sierpnia 2006, 16:43 
przedszkolak
przedszkolak

Darku dziekuję. Zrobie jak radzisz.
Pozdr. MarekD

PostNapisane: środa, 23 sierpnia 2006, 05:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="Pawel"]Jak się sprawuje Rondo przy dłuższym przetrzymaniu na krzaku?
Chcę zaczekać z Rondem aż mi dojdzie Wiszniowyj. Wiszniowych będę miał w tym roku koło 15 kg bo mi przemarzły (wielka szkoda bo zeszłoroczne wino aż zapiera dech od aromatu). Chciałem to przerobić razem z Rondem. Rondo w tym roku zaowocowało wyjątkowo obficie.
Myśle, że ten rok będzie wyjątkowo dobry jeśli chodzi o pogodę. W porównaniu z zeszłym rokiem wszystko dochodzi jakieś 3 tygodnie wcześniej. Rondo już nadaje się do jedzenia.
Pozdrawiam,
Paweł

Rondo dobrze przechowuje się na krzewie. Nie opada. Traci natomiast kwasowość wyraźnie. U mnie Rondo jeszcze do jedzenia się nie nadaje. Też będę przetrzymywal Rondo do Marszałka i Wiszniowego - bo mam w tym roku małe plony. Część krzewów jednak ucierpiała zimą. Niestety osy bardzo lubią dojrzałe Rondo :(

PostNapisane: środa, 23 sierpnia 2006, 07:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]
Rondo dobrze przechowuje się na krzewie. Nie opada. Traci natomiast kwasowość wyraźnie. U mnie Rondo jeszcze do jedzenia się nie nadaje. Też będę przetrzymywal Rondo do Marszałka i Wiszniowego - bo mam w tym roku małe plony. Część krzewów jednak ucierpiała zimą. Niestety osy bardzo lubią dojrzałe Rondo :(

Do jakiego poziomu kwasowości udało Ci się doprowadzić Rondo i jaki to był termin? Zeszłoroczne doświadczenie uczy, że Wiszniowy pewnie znowu będzie u mnie troszkę za kwaśny (w zeszłym roku pomimo niezłego cukru i dobrze dojrzałej pestki, miał ciut ponad 9 g/l kwasowości.
Z osami nigdy nie miałem kłopotów, oby tylko szpaki przetrzymało.
Ja jeszcze planuję do kadzi dodać Regenta. On też ponoć miewa z czasem obniżone kwasy. Wybarwił się razem z Rondem i w smaku w tej chwili też jest porównywalny.
Pozdrawiam,
Paweł

Strefa czasowa: UTC + 1