Teraz jest środa, 7 maja 2025, 05:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 22 stycznia 2011, 00:07 
Kiper
Kiper

Paweł: to jest Frontenac?
U mnie Rondo rose 2010 wyszło lekko bledsze niż wino Wacka. Kusi mnie by lekko zabarwić, ale z drugiej strony ma to swój urok i oryginalność. Gdyby nie podwyższona kwasowość i H2S na wstępie, to byłoby to całkiem fajne wino ;)

PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2011, 14:37 
mistrz
mistrz

Po siedmiu dniach maceracji Marszałka i tak wyszło różowe /zdecydowany róż/.Sądząc po pestkach były nie do końca dojrzałe.Ale wyszło całkiem pijalne jak mówili niezależni degustatorzy.

PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2011, 18:40 
Kiper
Kiper

karol napisał(a):
Po siedmiu dniach maceracji Marszałka i tak wyszło różowe /zdecydowany róż/

Po dwóch godzinach maceracji mój Marszałek był zdecydowanie rubinowy :?:
Na dzień dzisiejszy Rondo rose już się całkiem ładnie ułożyło,aromat delikatnie malinowy,w tle inne owoce miękkie,dla mnie kwasowość OK,troszkę za dużo jeszcze " perliste",ale jest jeszcze przed trzecim obciągiem.Będzie dobrze,na chwilę obecną zdecydowanie przed Marszałkiem(sorki Romku :wink: ).

Pozdrawiam.Leszek

PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2011, 19:17 
mistrz
mistrz

u mnie rondo i marszalek z 2008 i 2009 mialo kolor burgundu natomiast w 2010 bardziej jasniejsze. Mysle ze to z powodu kiepskiej pogody.kenaj 24

PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2011, 20:36 
Ekspert
Ekspert

szpeciel napisał(a):

Po dwóch godzinach maceracji mój Marszałek był zdecydowanie rubinowy :?:
Na dzień dzisiejszy Rondo rose już się całkiem ładnie ułożyło,aromat delikatnie malinowy,w tle inne owoce miękkie,dla mnie kwasowość OK,troszkę za dużo jeszcze " perliste",ale jest jeszcze przed trzecim obciągiem.Będzie dobrze,na chwilę obecną zdecydowanie przed Marszałkiem(sorki Romku :wink: ).

Pozdrawiam.Leszek

Zrobiłem wczoraj przegląd piwniczki i jednak w 2009 zrobiłem maleńki nastawik Rondo rose
Wyszło coś takiego

Obrazek

Obrazek

Jeszcze dziwniejsze jest to, że degustatorzy twierdzili iż marszałek lepszy. O gustach i smakach nie ma sensu jednak dyskutować :)
Może czas pracuje na korzyść marszałka :)

PostNapisane: niedziela, 23 stycznia 2011, 22:15 
Kiper
Kiper

shron napisał(a):
Paweł: to jest Frontenac?
U mnie Rondo rose 2010 wyszło lekko bledsze niż wino Wacka. Kusi mnie by lekko zabarwić, ale z drugiej strony ma to swój urok i oryginalność. Gdyby nie podwyższona kwasowość i H2S na wstępie, to byłoby to całkiem fajne wino ;)

To jest Frontenac Gris. Macerowany dobę. Nie miał takiego koloru na początku, a może miał tylko przez mętne składniki moszczu nie pokazywał tego. Ale kolor i charakter tego wina mnie odpowiada.

PostNapisane: poniedziałek, 24 stycznia 2011, 12:31 
przedszkolak
przedszkolak

gzeho napisał(a):
Ktoś robił i się podzieli informacją jak Rondo wychodzi "na różowo"?

Rondo rose bardzo mi się podoba. Wydaje mi się, że wypada bardziej naturalnie niż czerwone z tej odmiany. W 2009 robiłem rose przy słabej dojrzałości gron (16 Brix). Maceracja była na zimno, krótka 2-godzinna (a i tak było mocno różowe). Po fermentacji (na zimno) i zimie spędzonej w piwnicy kwasy złagodniały do akceptowalnego poziomu i przy intensywnym aromacie wino smakowało dobrze. W 2010 też było rose, ale z winogron dojrzałych (20 Brix) i efekt był, wydaje mi się, gorszy. Jak dla mnie - za niska kwasowość, a może za bardzo przywykłem do "kwasiorów"?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1