Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 20:55

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rose z Regenta
PostNapisane: poniedziałek, 14 lipca 2014, 19:30 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Witam wszystkich forumowiczów...

Czy ktoś z Was "przerabiał" powyższy temat - czyli produkcję różowego wina z odmiany Regent?
Jeżeli tak to pytanie:
- jak efekty (smakowe, wizualne)?
- jak przebiegała fermentacja (ile trwała maceracja ze skórkami, jaka temperatura nastawu i na jakich drożdżach)?

Pozdrawiam,
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2014, 06:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Zawsze wychodzi dobre w odróżnieniu od czerwonego z Regenta :wink: :lol:
Robię z samocieku, praktycznie bez maceracji lub bardzo krótka (2-3h).

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2014, 07:40 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
No to mnie nie pocieszyłeś z tym czerwonym;)
Właśnie planowałem taką dwugodzinną maceracje, ale ciekaw jestem koloru po niej....


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2014, 07:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Ja robiłem w zeszłym roku z mniej dojrzałej partii Rondo(20%) i Regent (80%) z szypułkami - po maceracji 20h wyszło wyraziste ale nieco za ciemne (i lekko zalatywało zieleniną z szypułek na początku).
W tym roku skrócę macerację - do 10-15h, ale maceracja jest potrzebna bo inaczej będzie bez smaku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2014, 11:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Canin napisał(a):

W tym roku skrócę macerację - do 10-15h, ale maceracja jest potrzebna bo inaczej będzie bez smaku.

Robiłem z maceracją i bez. Różnica w kolorze wyraźna. W smaku/zapachu już negatywów nie zauważyłem. Wino różowe ma być lekkie i do szybkiej konsumpcji.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2014, 12:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Robiłem bez maceracji. Tylko tyle ile leżało miazdze zanim trafiło na prasę. Bardzo ładny różowy kolor. Aromat poziomkowo, owocowy. Dość płaskie to wino, ale takie do picia na lato. Drożdże UCLM 377


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2014, 15:51 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Misza,
A gdy macerowałeś to ile godzin?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 lipca 2014, 20:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Od cwieczora do rana czli na oko jakies 15 godzn.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 lipca 2014, 20:05 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 18 października 2013, 17:28
Posty: 31
Lokalizacja: Jura
Ja robiłem z maceracją ok 12 godzinną ( z braku czasu ) zamiarem było wino czerwone, wyszło różowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO