Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 09:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ronod z Regentem
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 17:10 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
Witam,
czy warto mieszać Rondo z Regentem?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 17:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3073
Lokalizacja: Lublin - Apelacja Jedlanka
[quote="marttinezz"]Witam,
czy warto mieszać Rondo z Regentem?

W jakim sensie?
Janusz

_________________
Pasjonatom winoroślowym - chwała, cześć i winogrona!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="marttinezz"]Witam,
czy warto mieszać Rondo z Regentem?


Rondo z Regentem

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 maja 2009, 22:59 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
tzn. wymieszać fermentować razem jako jedno wino, tak jak to bywa w świecie - np. Merlot + Nero D'avola :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 maja 2009, 11:42 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
Możesz robić Couve - czyli mieszanie różnych odmian przed fermentacją i fermentacja całości jako jedno, lub Kupaż (blend) - czyli mieszanie różnych win (tego samego koloru) po zakończeniu fermentacji. O ile do produkcji Couve musi być już osoba z pewnym doświadczeniem ponieważ tego mieszania już nie "odmiesza" i otrzyma wino o wcześniej sprawdzonym smaku aromacie taninach i poziomie cukru resztkowego, o tyle na kupaż może sobie pozwolić osoba bez zbytniego doświadczenia ponieważ kupażujesz jednocześnie smakując - do zadowalajacego Cię efektu końcowego. Najważniejszy w tym wszystkim jest NOS. W wielkich piwnicach są zatrudnione osoby zwane "Nosami", których zadaniem jest właśnie dobór odmian i proporcji w procesach Couve i kupażu. Pomocnym dla Ciebie i chcących produkować złożone wina moze być tzw. wzór krzyżowy (w literaturach fachowych), okreslający ilościowe proporcje kupażu 2 odmian, ważny jest stosunek kwasów, cukrów i tanin. Jesli 1 odmiana jest małogarbnikowa to dodajesz 2-gą odmianę silniej garbnikową np Rondo - Regent. Ważne żebyś czerpał radość z tworzenia i satysfakcję z efektu końcowego :-)
Pozdrawiam - Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO