Możesz robić Couve - czyli mieszanie różnych odmian przed fermentacją i fermentacja całości jako jedno, lub Kupaż (blend) - czyli mieszanie różnych win (tego samego koloru) po zakończeniu fermentacji. O ile do produkcji Couve musi być już osoba z pewnym doświadczeniem ponieważ tego mieszania już nie "odmiesza" i otrzyma wino o wcześniej sprawdzonym smaku aromacie taninach i poziomie cukru resztkowego, o tyle na kupaż może sobie pozwolić osoba bez zbytniego doświadczenia ponieważ kupażujesz jednocześnie smakując - do zadowalajacego Cię efektu końcowego. Najważniejszy w tym wszystkim jest NOS. W wielkich piwnicach są zatrudnione osoby zwane "Nosami", których zadaniem jest właśnie dobór odmian i proporcji w procesach Couve i kupażu. Pomocnym dla Ciebie i chcących produkować złożone wina moze być tzw. wzór krzyżowy (w literaturach fachowych), okreslający ilościowe proporcje kupażu 2 odmian, ważny jest stosunek kwasów, cukrów i tanin. Jesli 1 odmiana jest małogarbnikowa to dodajesz 2-gą odmianę silniej garbnikową np Rondo - Regent. Ważne żebyś czerpał radość z tworzenia i satysfakcję z efektu końcowego
Pozdrawiam - Darek