Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 05:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2012, 20:33 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 listopada 2007, 01:00
Posty: 68
Lokalizacja: Świdnica/Winnica OTOK
Po około trzech latach dojrzewania wytraca się w tym winie barwnik.
Macie może podobne doświadczenia?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2012, 21:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5587
Lokalizacja: Łódź i okolice
Mam jeszcze kilka butelek rondo z 2009r i nie zaobserwowałem nic podobnego.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 21:43 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
U mnie trzech lat jeszcze żaden rocznik nie wytrzymał. Ale trzy tygodnie temu robiłem kolejny obciąg '2011 i cały balon był gęsto pokryty kolorowym (jagodowym) osadem. chyba to jest kamień w który zamienia się kwas.

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 23:17 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 października 2010, 14:00
Posty: 54
Lokalizacja: Białystok
marjanek6 napisał(a):
...chyba to jest kamień w który zamienia się kwas.

To kamień winny, wino musiało stać dłuższy czas w dość chłodnym pomieszczeniu a przy tym mieć w sobie zwiększoną ilość kwasów.
Taki proces nic złego winu nie robi a wręcz jest pożądany jeżeli jeżeli kwasowość jest zbyt wysoka.

_________________
Pozdrawiam
Mariusz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 18 marca 2013, 23:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Może się również wytrącać nadmiar barwnika. Im mniejsza kwasowość wina, tym łatwiej polfenole polimeryzują.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 marca 2013, 07:47 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
Irek-11 napisał(a):
Po około trzech latach dojrzewania wytraca się w tym winie barwnik.
Macie może podobne doświadczenia?

Witam!
Moim zdaniem wszyscy macie rację jeśli chodzi o kamień winny.
Powstaje on przeważnie przy nadmiernym zakwaszeniu i w niskiej temperaturze przechowywania lub dojrzewania wina.
W winach białych są to przezroczyste kryształki, a w czerwonym- zabarwione kryształki(i tu następuje delikatny ubytek
barwnika). W winach czerwonych nie stanowi on o jakości wina gdyż dopuszcza się jego istnienie- ostatecznie stosuje się dekantację. W winach białych raczej jest on niemile widziany.Wtedy stosuje się stabilizację wina przez np. zamrażanie lub
przechowywanie wina w temp. bliskiej zera.Wtedy wytrąca się nadmiar kwasu winnego co spowoduje, że po etapie butelkowania kamień winny już nie występuje.Wymrażanie win białych( -3do -5 stopni C)jest również dobrym sposobem
na pozbycie się nadmiernej(niechcianej) kwasowości.
Ja mam w tej chwili w piwnicy temp.+ 5 st.C i raczej nie spodziewam się pojawienia się kamienia winnego w butelkach.
Kamienia pozbywam się na etapie dojrzewania wina w galonach.
Gotowe wina przechowuję w innej części piwnicy i tam jest w granicach 11 st.C.
Pozdrowienia z Mazur.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 marca 2013, 23:22 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
lechutek napisał(a):
Ja mam w tej chwili w piwnicy temp.+ 5 st.C i raczej nie spodziewam się pojawienia się kamienia winnego w butelkach.
Kamienia pozbywam się na etapie dojrzewania wina w galonach.
Gotowe wina przechowuję w innej części piwnicy i tam jest w granicach 11 st.C.

W mojej piwnicy temperatura w zimie jest w granicach 8-10 st.C. Opisany przeze mnie wyżej stan "ukamienienia" balonu pojawił mi się pierwszy raz, mimo iż okres przechowywania od poprzedniego obciągu nie był bardzo długi (od września 2012). W poprzednich latach pojawiały się prześwitujące osady (balon wyglądał jakby nie domyty) a w tym roku stworzyła się mało przepuszczalna światło skorupa. Przy opróżnianiu ostatniej butelki, które były napełniane przy poprzednim obciągu ilość osadu była tak duża, że myślałem że przez nieuwagę zaciągnęło mi "błota" z dna balonu. Przy płukaniu tej butelki dopiero stwierdziłem, że osad jest ziarnisty (jakby drobniutki żwirek) a nie błotnisty. Znaczy to chyba, że rok 2011 był wyjątkowo kamienisty...

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 marca 2013, 09:52 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
Podziwiam cierpliwość.Ja moje wina obciągam dużo częściej.Inna rzecz że dodatkowo stosuję wychładzanie
i Bentonit.Wino z mieszanki Ronda,Regenta MF i LM nastawiłem
w październiku 2012 i na dzień dzisiejszy mam prawie gotowe do butelkowania.Kwas winny wprawdzie nie wystąpił
gdyż do fermentacji dodałem drożdży obniżających kwasy, a prawdopodobnie nie było to potrzebne(nie mierzyłem kwasowości moszczu) :oops: Aby moje wino było jako tako pijalne dla podwyższenia kwasowości musiałem dodać trochę wina z czarnej porzeczki.
Pozdrawiam!
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 marca 2013, 10:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
lechutek napisał(a):
Kwas winny wprawdzie nie wystąpił
gdyż do fermentacji dodałem drożdży obniżających kwasy,


Drożdże nie metabolizują kwasu winowego.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 marca 2013, 14:37 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
Prawdopodobnie masz rację.Ale jakieś kwasy zostały jednak "zjedzone", bo moje wino do uzyskania równowagi smakowej
silnie ich potrzebowało.To były drożdże Maurivin B z Browamatora.Kamień winny w takim razie wytrącił się później w trakcie
schładzania wina i został usunięty przy jego zlewaniu z nad osadu.
Pozdrawiam!
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 marca 2013, 16:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5587
Lokalizacja: Łódź i okolice
lechutek napisał(a):
Ale jakieś kwasy zostały jednak "zjedzone", bo moje wino do uzyskania równowagi smakowej
silnie ich potrzebowało.To były drożdże Maurivin B

Drożdże Maurivin B redukują ok 50% kwasu jabłkowego.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 21 marca 2013, 09:15 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 31 października 2012, 10:43
Posty: 78
Lokalizacja: Winnica STEINBERG Szczecinowo Warmia-Mazury
vanKlomp napisał(a):
lechutek napisał(a):
Ale jakieś kwasy zostały jednak "zjedzone", bo moje wino do uzyskania równowagi smakowej
silnie ich potrzebowało.To były drożdże Maurivin B

Drożdże Maurivin B redukują ok 50% kwasu jabłkowego.

O kurcze! Jeżeli to prawda to następnym razem muszę uważać, a już na pewno muszę nauczyć się badać
kwasowość moszczu i później wina.
Pozdrawiam!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2014, 08:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 19 lutego 2005, 01:00
Posty: 54
Lokalizacja: Poznań
Cześć, długo mnie nie było.
Wracając do wytrącania sie barwnika i osadzania sie go na ściankach butelek.
Nie tylko ronda ,zresztą.
Czy jest sposób by do tego nie dopuścić?
Czy np. czas maceracji ma jakieś znaczenie ,( u mnie trwa do 7 dni max)?
Trzymam w balonie po pierwszym odciągu rok.
Pozdrawiam MarekD


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO