Teraz jest sobota, 14 czerwca 2025, 12:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rondo +Regent
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 09:48 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
Chciałem w tym roku zrobić wino mieszane z tych dwóch odmian.
Jakie drożdże pożywki , użyć do fermentacji?
Od jakich parametrów (brix, kwasowość ) zabrać się za zbiory tych odmian ?

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 13:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2367
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja tak celuje żeby winogrona miały kwas 7,5 g/l, pH 3,5-3,6.
Pomierz kwasy i tak wyceluj żeby coś koło tego wyszło. Pewnie Regent będzie miał niższe o Rondo wyższe.
Cukier to zobaczysz jaki wyjdzie, jak będzie za niski, to cukru dosyp, żeby 12% wino miało.

Ja próbowałem drożdże UCLM s377, które wydaje mi się dają wino z dużą gliceryną i łagodne w smaku. W tym roku zrobiłem powrót do Enartis Red Fruit i te wydają mi się lepsze, dają więcej charakteru do wina.

Miazgi nie siarkuję. Dodaję płatki dębowe, ilość 0,5 - 1 gram na 1 kg owoców.

Fermentacja w miazdze w ciepłym przez tydzień i wyciskanie.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 15:23 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 8 sierpnia 2017, 21:55
Posty: 128
Lokalizacja: Powiat Poznański
Drożdże mają dosyć dużą rozbieżność przy dawkowaniu 20-40g/100l. Czyli jak Ty miazgi nie siarkujesz to dajesz tą większą dawkę 40g/100l ?
Jaką pożywkę kupić do tych drożdży bo na ,,ulotce ,,nic na ten temat nie ma

http://winohobby.biz/pl/p/Drozdze-winne ... IT-50g/656

Od od startu fermentacji dodajesz 2 g/10l fosforanu dwuamonowego i 2 g/10l Biofermu ?

_________________
Szymborska: ludzie głupieją hurtowo i mądrzeją detalicznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 16 września 2018, 18:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2367
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Do czerwonego wina, fermentowanego w miazdze, nie daję pożywki.
A ilość drożdży - chyba nie ma takiego znaczenia. Wg instrukcji. Drożdże b. szybko się rozmnażają, więc i tak się rozmnożą i zdominują nastaw.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 07:34 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 10 marca 2016, 14:31
Posty: 71
Lokalizacja: Kłodzko 330m n.p.m
ZbyszekTW napisał(a):

Fermentacja w miazdze w ciepłym przez tydzień i wyciskanie.


Szczelnie zamknięte z rurką fermentacyjną? otwierane codziennie do zamieszania ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 09:42 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
ZbyszekTW napisał(a):
Ja tak celuje żeby winogrona miały kwas 7,5 g/l, pH 3,5-3,6.
Pomierz kwasy i tak wyceluj żeby coś koło tego wyszło.


Zbyszek,jak tu ucelować ,żeby było pH w granicach 3,5-3,6.
Ja popełniłem trzy nastawy , i kwas od 6 do 7 g/l, a pH od 2,5 do 2,8.Tylko w różowym kwas 6,8 a pH 3,10. Jak czytam to przeważnie każdy ma pH w okolicach 3,5. Od czego to zależy i co można poprawić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 13:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2367
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Podejrzewam, że pHmetr masz niewłaściwie skalibrowany...
pH 3.0 mają niedojrzałe odmiany przy kwasach 10 g/l i więcej, później pH rośnie a kwas spada.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 14:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
Wsadź pHmetr do buforu pH3 lub lub 4 i zobacz co ci pokaże.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 14:46 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 21 lipca 2011, 13:12
Posty: 83
Lokalizacja: okolice Ropczyc - Podkarpackie
Misza napisał(a):
Wsadź pHmetr do buforu pH3 lub lub 4 i zobacz co ci pokaże.



Pomierzyłem jeszcze raz
Ph-metr skalibrowałem na buforze 4,01 i tyle pokazuje. (bufora 3 nie mam)
Płyn K nowy zamówiony miesiąc temu
Wynik - pH 2,55 kwas 7,2g/l


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 16:04 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1690
Lokalizacja: okolice Ojcowa
krystex15 napisał(a):
Wynik - pH 2,55 kwas 7,2g/l
Któryś z wyników jest fałszywy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 22 września 2018, 21:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
ZbyszekTW napisał(a):
Do czerwonego wina, fermentowanego w miazdze, nie daję pożywki.
.

Zbyszku możesz rozszerzyć temat dlaczego nie dajesz pożywki ?
Czy ktoś jeszcze praktykuje to bo myślałem że zawsze trzeba dać..?

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2018, 06:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2367
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
A tam zawsze.
Nie dodaje bo wydaje mi się, że miazga z winogron ma tyle składników, że drożdże bez problemu wyżywi.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2018, 06:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
ZbyszekTW napisał(a):
Nie dodaje bo wydaje mi się, że miazga z winogron ma tyle składników, że drożdże bez problemu wyżywi.

Ja już się na tym przejechałem. Miazga w czasie najintensywniejszej fermentacji zaczęła zalatywać nieprzyjemnie. Trudno się tego środku potem całkowicie pozbyć. Fermentacji czerwonego przebiega bardzo gwałtownie a azot i fosfor obecne w owocach nie od razu dostępne dla drożdży.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2018, 06:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Są moszcze niektórych odmian winogron UBOGIE w białka, np. Chardonnay po sedymentacji i są szczepy drożdży wymagające ZWIĘKSZONYCH ilości azotu (normalnie pochodzącego z białka), np. UCLM S325 lub Lalvin BM4X4.

Jeśli więc chcemy akurat fermentować taki moszcz z takimi drożdżami, to producenci wyraźnie zalecają wzbogacenie moszczu w dodatkowe źródło azotu (pożywkę typu fosforan amonu). Pożywki są też zalecane dla moszczy z innych owoców, które na ogół są UBOGIE w azot (białka).

W innym przypadku, tak jak pisał ZbyszekTW, można się bez niej obejść. Jednak, gdyby fermentacja stanęła, w początkowej jej fazie (kiedy alkohol nie jest jeszcze zbyt wysoki - przy wyższym stężeniu alkoholu, drożdże nie są już w stanie pobrać składników pokarmowych do wnętrza swoich komórek) lub był wyczuwalny siarkowodór, należy taką pożywkę dodać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2018, 07:34 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Amawin napisał(a):
Są moszcze niektórych odmian winogron UBOGIE w białka, np. Chardonnay po sedymentacji i są szczepy drożdży wymagające ZWIĘKSZONYCH ilości azotu (normalnie pochodzącego z białka), np. UCLM S325 lub Lalvin BM4X4.

Jeśli więc chcemy akurat fermentować taki moszcz z takimi drożdżami, to producenci wyraźnie zalecają wzbogacenie moszczu w dodatkowe źródło azotu (pożywkę typu fosforan amonu). Pożywki są też zalecane dla moszczy z innych owoców, które na ogół są UBOGIE w azot (białka).


Przypomniały mi się właśnie te drożdże z którymi miałem do czynienia w poprzednich sezonach. Jakie skomplikowane były właśnie te etapy i proporcje odżywki a teraz przeczytałrm że Zbyszek nie daje drożdżom jeść a wina i tak ma wyśmienite. Dziękuję.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO