Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 11:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 13 września 2018, 10:12 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
Witam,
mam dylemat czy w tym roku nieprzefermentowac wszystich trzech odmian razem.
Co o tym myslicie?
Mam troche malo C.C. i nie wiem czy ma sens fermentowanie oddzielnie. Będzie tego niecałe 10kg.
No i jak zwykle pojawia sie temat roznicy w dojrzalosci C.C. i Regenta, Ronda.
Ewentualnie jakie mieszanki polecacie z doświadczenia.
Pozdrawiam,
marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 września 2018, 10:25 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
Piłem c.c. z regentem z polskiej winnicy rocznik 2017 było całkiem spoko. Mocne nuty cabernetowe nos był średni, ale za to usta były bogatsze z fajna taniną, wyraźną ale nie szorstką. Niestety producent nie podał % składu

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 września 2018, 11:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
Cc nie mam ale kilkukrotnie robiłem Regenta z Rondem. Wino było nawet lepsze jak z samego Regenta.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 15 września 2018, 10:53 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 15 listopada 2011, 23:21
Posty: 61
Lokalizacja: Poznań
Miałem w tym tygodniu ten sam dylemat. Postanowiłem jednak Regenta i Rondo zebrać i przerobić razem a z Cortisem poczekać, bo zapowiada się jeszcze ładna pogoda.

U mnie Cortis jest wyraźnie późniejszy(trzyma trawiaste posmaki mimo lepszych parametrów) a rok jest tak dobry, że warto zrobić odmianowe żeby się przekonać na co go stać.

W 2016 też zrobiłem odmianowe z CC i było to najlepsze wino w mojej krótkiej winiarskiej historii. Regent ma posmaki, które nie do końca mi odpowiadają.

Napisz proszę, jakie masz parametry CC ?

_________________
Pozdrawiam, Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 23 września 2018, 16:15 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
Witam,
zebralem, nastawilem jednak wszystko oddzielnie. Nie chcialem ryzykowac.

C.C. ma 22 Brix i 7g/l kwasow, to chyba optymalnie.

Pozdr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 07:45 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 29 sierpnia 2013, 17:08
Posty: 63
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Ewentualnie możesz zrobić pewien kupaż po fermentacji dodając Regenta lub Rondo w pewnej ilości ,ale tak żeby C.C dominował w tym winie.Zawsze będzie tego troche więcej.

_________________
Mikro Winniczka ''Sabina'' 24 krzewy :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 13:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Robiłem już odmianowe : rondo, regent oraz cuvee rondo&regent. Cuve tych odmian dobrze się komponuje.
W tym roku zrobiłem odmianowe : regent, C.Cortis.
Rondo poszło do różowego cuvee, bo miało zbyt mało cukru, tylko 18 Brix
Będę próbował kupaży regenta z c.cortis :!: :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 13:50 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
Ok. Dzieki za podpowiedzi.

Finalnie przefermentowalem wszystko oddzielnie. Juz po burzliwej, po tłoczeniu i zlaniu po paru dniach znad osadu.

Wszystkie jak na młode smakują dobrze, chociaż każde jest zdecydowanie inne, szczególnie C.C.
Rok może być faktycznie wyjątkowy bo w CC nie czuje trawy.

No i co mnie cieszy w końcu doczytałem, żeby zlewać znad grubego osadu po paru dniach najlepiej 1-2 od tłoczenia, wiec w końcu nie śmierdzi.
Przez kilka lat psułem wino zostawiajac do połowy listopada nad grubym osadem i wina dostawały nieprzyjemnej woni , niestety na stałe, i nie wiedziałem co jest grane.

Zapowiada się naprawdę fajny rocznik.

Poczekam do wiosny i wtedy trochę litrów każdego przeznaczę na kupaze, większość odmianowe.

P.s. Przy okazji. Jak bym chciał dodawać kwas winowy to na którym etapie najlepiej?

Pozdr,


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 14:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
marttinezz napisał(a):
....

P.s. Przy okazji. Jak bym chciał dodawać kwas winowy to na którym etapie najlepiej?

Pozdr,

Nie wiem :? , nigdy jeszcze nie miałem potrzeby dodawać :!:
Zawsze do tej pory odkwaszałem :!: Nawet w tym tak dobrym roku :!: :!: :!:
Wina czerwone w stylu południowym to 5 - 5,5 g/l; czyżbyś miał mniej :!: :?: :shock:
PS
Do archiwizacji (leżakowania) nieco więcej :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 15:40 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
marttinezz napisał(a):
... Przy okazji. Jak bym chciał dodawać kwas winowy to na którym etapie najlepiej?

Podobno, należy to robić albo przy przygotowaniu nastawu albo najpóźniej w trakcie fermentacji. Wtedy, dodany kwas ma szansę ładnie ułożyć się z innymi składnikami wina (być może z nimi przereagować, w czym pomagałyby żywe drożdże).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 17:29 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
no niestety mniej 4-4,5 Rondo, Regent i 7g C.C.

C.C. troche za malo zeby dokwasic Rondo i Regenta. Stad moje pytanie.

Tylko czy teraz czy na wiosne.

Na razie te 4,5 tez mi smakuje i wcale nie wydaje sie mdle. Wiec moze poczekac.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 18:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
marttinezz napisał(a):
no niestety mniej 4-4,5 Rondo, Regent i 7g C.C.

C.C. troche za malo zeby dokwasic Rondo i Regenta. Stad moje pytanie.

Tylko czy teraz czy na wiosne.

Na razie te 4,5 tez mi smakuje i wcale nie wydaje sie mdle. Wiec moze poczekac.

Bardzo niskie kwasy :shock:
Nigdy jeszcze takich nie miałem przez ostatnich kilkanaście lat :mrgreen:
Jakie obciążenie krzewów owocowaniem w kg/krzew ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 19:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
marttinezz niestety musisz dokwasić. Na dłuższą metę kompotu nie da się pić.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 3 października 2018, 19:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7003
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
marttinezz niestety musisz dokwasić. Na dłuższą metę kompotu nie da się pić.

Krzysztofie,
dopytuję o kwasy i obciążenie krzewów , bo tak niskie kwasy w Wołominie, że aż trzeba dokwaszać ????
U mnie 60 km dalej trzeba odkwaszać :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2018, 14:45 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 30 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 264
Lokalizacja: Wołomin
Obciazenie bardzo male. 4-6 gron na krzew. Bardzo malo zakwitlo w tym roku.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO