Teraz jest piątek, 26 grudnia 2025, 14:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2006, 21:17 
Ekspert
Ekspert

Na święta otworzyłem prawie dwuletnie rondo.
Ku mojemu zdziwieniu przy nalewaniu gazowało jak Lambrusco.
Ale jak odgazowało to było przyzwoite-co mogło być tego przyczyną???
Do moszczu nie dawałem cukru ani wody
Pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2006, 07:54 
Ekspert
Ekspert

No qrcze - heavy, no jak to co było przyczyną? - fermentacja. To, że nie dodawałes cukru ani wody nic nie znaczy. Ważne jest to, że wino które zabutelkowałeś miało jeszcze troszkę cukru resztkowego i pomimo klarowności (no bo chyba nieklarownego nie butelkowaleś) były w nim jeszcze pewne ilości komórek drożdżowych, które nie obumarły a jedynie przyczaiły sie - przeszły w stan przetrwalnikowy związany z niekorzystnymi warunkami. Po pewnym czasie warunki zmieniły się i drożdzykom zrobiło się lepiej - przefermentowały jeszcze te odrobine cukru i zrobiły troche gazu.
Przykład: - wina Wacka robione z jablek na naturalnych drożdżach leżą klarowne jak łza w chłodnej piwnicy 20 lat - po przyniesieniu do temp. pokojowej, po kilku dniach otwierane wyraźnie syczą i są "perliste" - czyli podskoczyła temperatura i drożdżyki ozyly.

Mój własny przykład: wino z zatrzymaną fermentacją poprzez zasiarkowanie, stabilne przez dwa lata ruszylo (i to całkiem raźno - na tyle, że powysadzało niektóre korki) w butelkach, bo wolny SO2 i inne związki siarczynowe stabilizujące drożdże rozłozyły się lub przereagowały do takich, które nie mają właściwości stabilizujących drożdży.

Inna możliwość to taka, że fermentacja wcale się nie zatrzymała, tylko spowolniła na tyle, że nie była zauważalna w skali kilkudniowych nawet obserwacji (nie bulkalo) i nie miala też wpływu na klarowność - po prostu dofermentowalo powolutku w butelce (być może na dnie byl minimalny osadzik)

PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2006, 14:27 
Ekspert
Ekspert

Ahaaaaaaaaaa, znaczy się nie należy się spieszyć z butelkowaniem.
Dzięki za wykład.

PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2006, 19:07 
nowicjusz
nowicjusz

Nie ma złego co by na dobre nie wyszło. Po dopracowaniu szczegółów podobną "metodę" stosuje się przy produkcji w/w Lambrusco, Vinho Verde i w produkcji wina musującego "metodą chłopską" (nie pomne w jakim francuskim regionie). Rośnie ci u mnie Aurora- a co, stać mnie. Wino zrobione z niej w stylu Vinho Verde robi wśród znajomych furore. Bardzo wytrawne, alkoholu max. 9% (bez szaptalizacji), dosmaczone dodatkiem muscatu (odmiana n/n) 5-10%, winifikowane reduktywnie, w tej chwili, w styczniu, wymrażane (chodzi o wytrącenie kamienia winnego), kończy fermentacje w butelce. Moment butelkowania jest najważniejszy. Jeżeli zabutelkuje się za wcześnie rozsadzi butelke lub wysadzi korek, a jeżeli za póżno wino nie będzie perliste.Już to widze- środek lata, po upalnym dniu kieliszek b. orzeżwiającego, zimnego (może być z lodem), aromatycznego, lekko perlistego wina. Ech, rozmarzyłem sie.

PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2006, 20:09 
Ekspert
Ekspert

[quote="Tramin"] Ech, rozmarzyłem sie.

Ech :roll: przypomniało mi się ... rok któryś tam z dziewiedziesiątych, półwysep Gargano, scciroco znad Afryki +45 w dzień, + 39 w nocy strażacy w wozie bojowym na campingu, naokoło te gaje oliwkowe - wszystko płonie, drogi zamknięte karabinierzy i politia nie wpuszcza nigdzie, i te delikatne perliste ( Proseco, Lambrusco) prosto z lodówki..... :D
A vinho verde po paru godzinach jazdy, ganianiu po atrakcjach Cambory i innych miasteczek .. pierwsze co, to jedna butelka zimnego vinho verde ... że się jeszcze jakiś coca-cole uchowały? :roll: :roll: :roll:
Dzięki Tramin za powtórkę z inspiracji :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 21:03 
Ekspert
Ekspert

DarekRz....... chyba dobrze zrozumiałem twój wykład.
Zbyt wcześnie zabutelkowałem-czy tak?

PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 05:34 
Kiper
Kiper

Witam
Nie koniecznie. Poprostu uśpiłeś drożdże moze zbyt niską temperaturą , a że w nastawie był jeszcze cukier więc się obudziły gdy wzrosła i popracowały potem spadła więc poszły spać i tak będzie do momentu gdy zabraknie cukru (one tam pozostaną ) wino będziesz miał wytrawne lub gdy wyprodukują tyle aqlkoholu że on je zabije i wtedy będziesz miał wino płsł lub słodkie w zależności ile cukru pozostało. Żadna sztuka zrobić wino 12% wytrawne sztuką jest zrobić 12% płsł mając drożdże wytrzymujące 16%.
Wacek

PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 15:17 
Ekspert
Ekspert

Myślę, że zrobić dobre 12% wytrawne to jednak sztuka.

PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 17:27 
Ekspert
Ekspert

Zrobić 12 % wino wytrawne - żadna sztuka.
Zrobić dobre 12 % wino wytrawne - sztuka.
Zrobić dobre 12 % wino półwytrawne - wielka sztuka.
:lol:

PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 19:24 
Ekspert
Ekspert

Pewnie masz rację
Na szczęście jestem miłośnikiem wytrawnego, więc będę miał trochę łatwiej.
Ale jak opanuję sztukę robienia dobrego wytrawnego to poproszę cię o radę i spróbuję zrobić półwytrawne.
A tak na marginesie, może by tak wymieniać się zrobionym winkiem i przesyłać sobie na wzajem.
Było by to super doświadczenie.
Jak myślisz???

PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 19:44 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]Pewnie masz rację
A tak na marginesie, może by tak wymieniać się zrobionym winkiem i przesyłać sobie na wzajem.
Było by to super doświadczenie.
Jak myślisz???

Świetny pomysł, ale dopiera za 2-3 lata będę miał gronowe. Póki co od kilkunastu lat robię "napoje winopodobne" :wink: , a z nimi czasami jest kłopot, bo jak są całkowicie wytrawne (niektóre) to są niepijalne, a nie lubię za bardzo słodkich i mocnych. Z gronowymi powinno być łatwiej, bo pijam je prawie wyłącznie wytrawne (sklepowe).
W Polsce mamy ten problem, że ciężko jest kupić drożdże, które wyciągają maksymalnie 12-13% i trzeba się uciekać do innych metod, nie zawsze skutecznych.

Strefa czasowa: UTC + 1