Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 08:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rocznik 2009??
PostNapisane: środa, 12 maja 2010, 21:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Tylu winiarzy, a w temacie cisza!!
Rozumiem, że wino w kadziach spokojnie dojrzewa.
A może są jakiś problemy??? Podzielcie się swoimi uwagami!!!
U mnie np , białe (Kristaly-Calastra) ładnie się sklarowało i jest gotowe do butelkowania.
Czerwone cuvee (Rondo-Regent-Domina) natomiast jeszcze krwiste i barwi kieliszek.
I teraz nie wiem, czy mu pomóc w klarowaniu, czy jeszcze poczekać?? A może zlać raz jeszcze??

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 maja 2010, 21:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
heavy napisał(a):
Czerwone cuvee (Rondo-Regent-Domina) natomiast jeszcze krwiste i barwi kieliszek.
I teraz nie wiem, czy mu pomóc w klarowaniu, czy jeszcze poczekać?? A może zlać raz jeszcze??

A co Waldek, masz już kolejny rocznik do zbioru, że tak Ci się spieszy? :mrgreen:
I nie bardzo rozumiem "jeszcze krwiste i barwi kieliszek" - jak jest krwiste i barwi, to znaczy, że nieklarowne jest? Czy zwyczajnie jest mętne? Czy o co chodzi?

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2010, 08:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 24 marca 2010, 21:09
Posty: 239
Lokalizacja: Brama Krakowska /zachodnia część rejonu/
A może już nie ma o czym pisać, wino już wypite i dlatego cisza :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2010, 15:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Moje czerwone klaruje się. Próba wypadła pomyślnie. Ma barwę i moc, ale niech jeszcze trochę postoi w balonach. Niech się bardziej ustabilizuje.

pozdrawiam

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2010, 16:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: Kraków/Lubaczów, Winnica Finisterre
Ja mam tylko owocowe ale to nie jest to forum :mrgreen:

Jeśli tylko dobrze się zapylą (bo ogrodników i Zośki ma nie być) to w tym roku będzie debiut 8)

_________________
Wojtek


_______________________________
Think you know wine?
Think again


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 maja 2010, 20:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Maciej napisał(a):
heavy napisał(a):
Czerwone cuvee (Rondo-Regent-Domina) natomiast jeszcze krwiste i barwi kieliszek.
I teraz nie wiem, czy mu pomóc w klarowaniu, czy jeszcze poczekać?? A może zlać raz jeszcze??

A co Waldek, masz już kolejny rocznik do zbioru, że tak Ci się spieszy? :mrgreen:
I nie bardzo rozumiem "jeszcze krwiste i barwi kieliszek" - jak jest krwiste i barwi, to znaczy, że nieklarowne jest? Czy zwyczajnie jest mętne? Czy o co chodzi?



Chodzi o to,że nie ma błysku!!!
Po zakręceniu w kieliszku ścianki są delikatnie "zafarbowane"!

Wg. Ciebie czekać, czy potraktować jakimś bentonitem czy białkiem jajecznym??????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 maja 2010, 21:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
heavy napisał(a):
Wg. Ciebie czekać, czy potraktować jakimś bentonitem czy białkiem jajecznym??????

Czekać. Zaczynam się zastanawiać dopiero w momencie, kiedy potrzebuję zbiorników na następne wina. Teraz to zaglądam do nich raz na kwartał.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 maja 2010, 21:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Maciej napisał(a):
heavy napisał(a):
Wg. Ciebie czekać, czy potraktować jakimś bentonitem czy białkiem jajecznym??????

Czekać. Zaczynam się zastanawiać dopiero w momencie, kiedy potrzebuję zbiorników na następne wina. Teraz to zaglądam do nich raz na kwartał.


Ty to masz nerwy ze stali!!!! :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 czerwca 2010, 17:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Czy ktoś gdzieś spotkał w sprzedaży polskie wino rocznik 2009 :?: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 czerwca 2010, 18:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
zbyszekB napisał(a):
Czy ktoś gdzieś spotkał w sprzedaży polskie wino rocznik 2009 :?: :?:

Podobno winnica Jaworek niedługo wypuści białe.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 czerwca 2010, 18:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
shron napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Czy ktoś gdzieś spotkał w sprzedaży polskie wino rocznik 2009 :?: :?:

Podobno winnica Jaworek niedługo wypuści białe.

Na Winoforum 2010 nie ma Jaworka :?: :?:
A są:
-Golesz (Jutrzenka, Hibernal)
-Spotkaniówka (Regent, Bianca)
- UJ (Regent)
- Adam Krzanowski (Bianca)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 lipca 2010, 17:41 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 24 października 2009, 01:00
Posty: 138
Lokalizacja: SUCHY LAS kPOZNANIA
W ostatnia niedziele bylem w winnicy Palac Mierzecin,(dni otwartych winnic) i poczestowano nas Regentem i jakims bialym z rocznika 2009.Niestety nie mozna bylo kupic bo do butelek nie bylo jeszcze nalepek.Bialego wina dawno nie pilem tak dobrego,natomiast wino z regenta dla mnie bylo zbyt lagodne -malo wytrawne i nie mialo tak bogatego bukietu jak wino biale.Z rocznika 2009 podobno najlepiej ,,wyszło,, wino z Ronda ,co nie omieszkam sprawdzic nastepnym razem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 12:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
dargut napisał(a):
.Z rocznika 2009 podobno najlepiej ,,wyszło,, wino z Ronda ,co nie omieszkam sprawdzic nastepnym razem.

Nie jestem zwolennikiem wina z polskiego Regenta (być może nie trafiłem na dobre) natomiast dobre wino z Ronda mają swój niepowtarzalny charakter i zdecydowanie odbiegają od win południowych.
Zdzisław


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 15:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
zbyszekB napisał(a):
Na Winoforum 2010 nie ma Jaworka :?: :?:


Polecam stronę winnicy " Jaworek ", na której są wszystkie niezbędne info , także odnośnie sprzedaży wina.Strona ma tę samą nazwę , jak winnica.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2010, 19:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
W wyniku klęski nieurodzaju w 2009r po nastawieniu na gronowe wytrawne Dornfeldera w połączeniu z resztkami kilku innych odmian pozostało mi do dyspozycji kilka kilogramów Alwooda. Postanowiłem, że spróbuje zrobiić z niego również gronowe wytrawne :lol: . No i zrobiłem na Bayanusach. Wyszło piękne czerwone winko, tylko że kwasy miało tak wysokie, że nie do wypicia. W ostatnich dniach postanowiłem podjąć próbę dosłodzenia tego trunku do poziomu cukru ok 80g/l. Było tego 5 l. Zadałem nastaw ok 1g piro no i dosłodziłem. Po kilku dniach zaczęło się to czego się obawiałem, czyli walka. Z jednej strony piro+alkohol na poziomie ok 12-13% z drugiej Bayanusy. Obecnie nastaw "bula" z częstotliwością raz na 2 minuty. Mam trzy wyjścia: 1) dowalić jeszcze piro i próbować zabić drożdże
2) zabutelkować i zadrutować :shock:
3) poczekać co z tego wyjdzie.
Skłaniam się ku drugiemu (1 butelka) i trzeciemu rozwiązaniu tylko nie bardzo potrafię przewidzieć następstwa takiej wtórnej fermentacji alkoholowej. Może coś podpowiecie?

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Trendiction [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO