Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 02:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2010, 20:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 lutego 2006, 01:00
Posty: 452
Lokalizacja: Modlin Tw/Mazowsze
kapitan napisał(a):
Może coś podpowiecie?


Jeśli masz Piotrze dostęp do alembiku,to z pięciu litrów powinno wyjść ok.1l koncentratu,oczywiście trzeba by jechać do Czech :twisted:

Pozdrawiam Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2010, 20:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
szpeciel napisał(a):
kapitan napisał(a):
Może coś podpowiecie?


Jeśli masz Piotrze dostęp do alembiku,to z pięciu litrów powinno wyjść ok.1l koncentratu,oczywiście trzeba by jechać do Czech :twisted:

Pozdrawiam Leszek

Z tym "wyjazdem" zawsze zdążę. Czyli wiem, że piro już nie doradzasz dodawać i butelkować też raczej nie? :P
A tak bardziej na poważnie, to mniej zależy mi na tym winie, a bardziej na dyskusji co do sposobu postępowania w takiej sytuacji.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2010, 20:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
kapitan napisał(a):
A tak bardziej na poważnie, to mniej zależy mi na tym winie, a bardziej na dyskusji co do sposobu postępowania w takiej sytuacji.

Jak się ma surowiec nie-winny to nie można się niczego dobrego spodziewać. Jeśli już to rozcieńczyć i zrobić na owocowe półsłodkie lub słodkie. Może jacyś mniej wybredni dają radę to wypić. Bayanusy ukatrupisz dopiero przy 18% lub posteryzacją.
Musujące? Nie za bardzo labruchowaty antranilan metylu lub inne aromaty typu nitro będą jeszcze bardziej przebijać. Pomijam tu ryzyko eksplozji :lol:
Trzeba było tego alwooda przerobić na sok dla wnuków (?) Obróbka na gorąco wychodzi tym odmianom na dobre.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2010, 21:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5943
Lokalizacja: dolnośląskie
Misza napisał(a):
... Jeśli już to rozcieńczyć i zrobić na owocowe półsłodkie lub słodkie. Może jacyś mniej wybredni dają radę to wypić.

To tak jakby robić od nowa. Trzeba by po rozcieńczeniu dołożyć drożdży, bo te w winie póki, co słabiutko sobie radzą. Jak będą przyśpieszać zastosuję się do Twojej rady.

_________________
****


Ostatnio edytowano wtorek, 27 lipca 2010, 08:39 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 lipca 2010, 22:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 listopada 2008, 01:00
Posty: 577
Lokalizacja: zachodniopomorskie
edit


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 sierpnia 2010, 11:58 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 24 marca 2010, 21:09
Posty: 239
Lokalizacja: Brama Krakowska /zachodnia część rejonu/
Miałem podobny przypadek (około 3 l) wyszło słodko-kwaśne "coś" wypic się nie da bo dziura w brzuchu się może zrobić nadaje się za to do sałatek z zieleniny (próbowałęm). Nie zdecydowałem się wywalić bo przecież szkoda :mrgreen: :lol: a to może robić za ocet winny :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO