Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 06:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 09:49 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
Mam prośbę ,będę próbował w tym roku zrobić pierwsze czerwone wino z Regenta i Rondo,możecie rozpisać poszczególne etapy co i jak trzeba zrobić w wersji jak najbardziej zrozumiałej dla nowicjusza?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 10:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Odszypułkowanie, zgniecenie owoców
fermentacja
prasa
dokończenie ferm
zlanie znad osadu
FJM jak potrzeba
dojrzewanie
butelkowanie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 11:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
piotr60 napisał(a):
Mam prośbę ,będę próbował w tym roku zrobić pierwsze czerwone wino z Regenta i Rondo,możecie rozpisać poszczególne etapy co i jak trzeba zrobić w wersji jak najbardziej zrozumiałej dla nowicjusza?


Sam jestem nowicjuszem. Ale wiem, że dobrą metodą jest uczyć się na konkretnym przykładzie.
Oto taki przykład:
http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... -wina.html

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 12:29 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
w opisie było;

Cukier w moszczu(Blg 20)-3/20 17 Blg

Jak się mierzy cukier w moszczu i co oznacza wartość -3/20 ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 12:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Cukier w moszczu mierzysz cukromierzem albo refraktometrem. Od wskazań cukromierza musisz odjąć 3. Jest to poprawka na niecukry. I dopiero ostateczny wynik da Ci ilość cukru w moszczu.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 12:39 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
Mam refraktometr ,ale dokupić jeszcze cukromierz?

coś takiego?

http://www.winiarz.pl/wejsciedosklepu?p ... cukromierz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 12:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5461
Lokalizacja: Łódź i okolice
Od przybytku głowa nie boli. :lol:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 17:26 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 19 września 2015, 07:21
Posty: 77
Lokalizacja: Przecław/WLKP
Kiedy stosujemy Pirosiarczyn i czy jest konieczny?
Fermentacia w miazdze ,jak długo powinna trwać ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 18:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Piro np.przy maceracji i w momencie kiedy chcesz przerwać fermentację.
Maceracja czy fermentacja w miazdże trwa krócej lub dłużej w zależności od odmiany;
np. przy odmianach jasnych kilka godzin, możesz też owoce tłoczyć od razu;
Przy ciemnych zwykle dłużej, do kilku dni w zależności co chcesz z owoców wydobyć.

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 18:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
Ja mam takie pytanie, nastawiłem nastaw i z tego co czytałem 2-3 ewentualnie 4 dni trwa tzw zafermentowanie ,a potem fermentacja burzliwa.Dzisiaj mija 3 dzień ,a w balonie cisza jedynie to osad oddzielił się od soku .Co teraz zrobić?


Wszystko wykonane tak jak należy ; do miazgi dodałem pirosiarczyn w odpowiedniej ilości, potem do balonu drożdże i pożywka również w odpowiedniej ilości jak piszę na opakowaniu.

Użyłem drożdzy FERMIVIN PDM

Nastaw z Jutrzenki i Marguette.

Balon stoi na szafie ownięty jest ręcznikiem,aby było ciemno .Temperatura otoczenia 20-22stopnie.

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 19:20 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Nie piszesz ile moszczu było, o jakich parametrach ile dodałeś piro.
Jeśli miałeś sporo moszczu a drożdże dałeś bez namnażania to zaczekaj.
Małe szanse żeby bayanusy nie ruszyły :wink:

PS:Jutrzenka z Marqette w jednym nastawie?

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 19:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Adamlove napisał(a):
do miazgi dodałem pirosiarczyn w odpowiedniej ilości, potem do balonu drożdże i pożywka również w odpowiedniej ilości jak piszę na opakowaniu.

jak długo odczekałeś po pirosiarczynie? - pewnie zakrótko

Używałem tych drożdży FERMIVIN PDM są bardzo silne, żywotne itd. Wystarczy że jeszcze raz teraz po 3 dniach nimi zaszczepisz moszcz i na pewno ruszą. Osobiście tych drożdży nie polecam: nie umiałem ich ubić po robocie nawet w wytrawnym winie, mam też wrażenie, że pozostawiają niesmaczki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 19:47 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
Po pirosiarczynie odczekałem ok 1godz 30minut.

Jutrzenka z Marguette tak wiem dziwne połączenie ,ale coś może z tego wyjdzie ( po za tym chciałem zrobić pierwsze wino,więc zamiast czekać do przyszłego roku na większe zbiory ,wybrałem opcję zrobienia wina zamiast zjedzenia gron :lol: )

Parametry były następujące Jutrzenka 20Brix ,Marguette 28Brix. Udział w nastawie ok 3/4 Jutrzenki 1/4 Marguette ,moszcz wyszedł 23Brix .

Balon 5 litrowy drożdży dodałem niecałe 2 gramy( rozpuściłem i poczekałem 20 minut tak jak piszę w instrukcji , pirosiarczyn 1gram.(Wszystko ważone na mini wadze kuchennej ,która posiada błąd przy ważeniu 1gram)

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 19:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Do moszczu w balonie 5 litrowym dodałeś 1 g pirosiarczynu potasu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 19:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
monteverst napisał(a):
Do moszczu w balonie 5 litrowym dodałeś 1 g pirosiarczynu potasu ?


pirosiarczyn 1gram.(Wszystko ważone na mini wadze kuchennej ,która posiada błąd przy ważeniu 1gram)Nie jestem w stanie dokładnie napisać ile, mogło być 0,5 grama lub 1gram ponieważ tak jak pisałem wyżej waga ma 1gram niedokładności.

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO