Teraz jest niedziela, 21 grudnia 2025, 07:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 07:21 
Ekspert
Ekspert

kilis napisał(a):
Kapitan nie wierzę w 2g na 10kg i start, no chyba, że po dwóch dniach i wietrzeniu tylko po co?
Albo używasz długo tego samego piro i nie ma już swoich właściwości.
2g daje ok 112g SO2/kg, część się zwiąże ok 20-30mg to i tak pozostaje ponad 50mg.
Żadna drożdże nie podejmą pracy w takich warunkach.

Nie mieszajmy ludziom w głowach. 0,8g swieżego piro to jest aż nadto.
A w zasadzie pownno się podawać w mg SO2. 40 starczy. po co ponad 100?

Koledze nie startuje bo przesadził, wietrzenie to doraźne rozwiązanie, ale i tak bardzo dużo pozostanie związanego, po co potem to pić?

piotr60 na 99% utleni się.

Nie mieszam i zawsze staram się pisać tylko to co sam sprawdziłem. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że daleko mi do Twojej wiedzy, doświadczenia i umiejętności w temacie winifikacji, ale dotychczas właśnie tak siarkowałem tzn. 2g na 10kg. Skoro tak stanowczo twierdzisz, że przesadzam to rozważę ograniczenie. Oznaczania wolnego SO2 nigdy nie robiłem, ale też nigdy nie miałem problemu ze startem, przez wszystkie lata odkąd robię szczegółowe opisy nastawów tj. od 2006r. Zaszczepiam MD po ok. 2 godzinach, a nie 2 dniach.
Moje dane dotyczące siarkowania dwóch nastawów z 2014r;
1. Gołubok, Iliczewskij, Regent. Miazga 11,2 kg, piro 1,5 ml do miazgi. Drożdże Farmivin.
2. Kristaly, Perła Zali, M.O,Solaris. Miazga przed tłoczeniem 12,7 kg. Piro do miazgi 1,5 ml, Moszcz po tłoczeniu 9l, po sedymentacji 6,25l. Dosłodzenie + woda na starcie do objętości 7.6l i również drożdże Farmivin.
Pozostałe nastawy sporządzałem wg zbliżonych proporcji (piro/kg miazgi)do opisanych. Stosowałem w ub roku jeszcze drożdże Farmivin VR 5
Dodam, że wcześniej stosowałem przeróżne drożdże, nie zawsze aktywne i zawsze było ok.
Jeszcze raz podkreślam nie robię pomiarów SO2 więc nie należy mnie naśladować. Chciałem tylko napisać że 2g piro/na 10 kg, miazgi to po 2 godzinach, żaden problem dla większości dostępnych na rynku drożdży.

PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 07:38 
Ekspert
Ekspert

W 2012r siarkowałem Solarisa 2g/10l i niestety ruszył dopiero na czwarty dzień po napowietrzeniu.
Więc jak Paweł napisał, "świeżego piro" 0,8g/10l to nie mała dawka.
Te 10 gramowe opakowania sprzedawane w marketach mogą być zwietrzałe więc często rusza po dawce 2g/10l.

PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 08:07 
Ekspert
Ekspert

No to jeden ze znanych i szanowanych sprzedawców artykułów winiarskich, robi naród nieźle w jajo. Cyt z małego 10 g opakowania piro: "Stabilizacja nastawu: Dawkowanie: 1g PIROSIARCZYNU POTASU na 3-5 litrów nastawu" Łatwo wyliczyć, że 2g zalecają już od 6 litrów nastawu !!!. To pytam co jest grane? Wnioskuję, że pakują do tych torebek jakieś lipne albo stare piro?
Ja stosuję E-224.

PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 08:10 
Ekspert
Ekspert

Już jakiś czas temu chyba na forum wino.org była poruszana sprawa bzdur wypisywanych przez tego sprzedawcę na opakowaniach piro.

PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 08:16 
Ekspert
Ekspert

1g /10l miazgi to powszechnie przyjęty standard, ale nie warto kurczowo trzymać się tej cyfry. W zależności od tego jaki mamy surowiec można a nawet trzeba dawkę modyfikować w granicach +-50%.
Dawkę się zwiększa jeśli:
- jagody są porażone sz.p. - więcej piro się zwiąże
- pH jest wysokie
- przerabiamy jasne odmiany, szczególnie podatne na utlenianie (np. Bianka)
- mamy mniejszą ilość lub planujemy wydłużoną macerację.
- temperatura jest bliższa 20 st niż 10
- ...
Dawkę się zmniejsza się gdy mamy sytuacje odwrotne do powyższych, a w szczególności przy przerobie odmian ciemnych i fermentacji w miazdze.

Tyle teoria. A w praktyce trzeba patrzeć, myśleć, doświadczać, wyciągać wnioski.

PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 09:00 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
Dawkę się zwiększa jeśli:
...
- pH jest wysokie
...

Co to znaczy wysokie pH. Mocno kwaśnie czy mało kwaśne?

-- piątek, 25 września 2015, 10:00 --

piotr60 napisał(a):
Możecie polecić jakieś drożdże i pożywkę ze sklepu http://www.winiarz.pl/. Jadę tam w sobotę po ENO3 to przy okazji bym kupił.

Potrzebuję do nastawu wina z Solarisa i do czerwonego z regrnta i ronda

Porozmawiaj na miejscu to jest kompetentny sprzedawca. Sam ma winnice więc jest także praktykiem. Powinien Ci doradzić. Na pewno zapyta Cię o to jakie parametry mają Twoje owoce: kwasy, cukier, pH oraz jakie chcesz otrzymać wino.

PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 10:12 
Ekspert
Ekspert

Wysokie pH to mało kwaśne. Rondo, Regent potrafi mieć powyżej 3,5.

Matematyka nie kłamie, nie da się dodać inaczej niż 56 mg/l SO2 dając 1g piro na 10l miazgi ze świeżej paczki.
A że coś się dzieje inaczej napisał Misza. Plus wątpliwa jakość piro. Ja się przesiadłem na "Tekuta Sira" w płynie.

PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 19:58 
Kiper
Kiper

Czyli reasumując np do 10 litrów miazgi porażonych w małym stopniu szarą pleśnią dawka 1,5 g pirosiarczynu potasu będzie bezpieczną i optymalną dawką ?

Pozdrawiam.
Marcin.

PostNapisane: sobota, 26 września 2015, 22:58 
mistrz
mistrz

Witam.
Reasumując dane od @Adamlove - ważył na wadze z podziałką 1g i marginesem błędu 1g, jeśli to była waga elektroniczna to przy wadze piro np. 1,95g pokazała 1g. Piro mogło być zwietrzałe ale fermentacja nie ruszyła więc raczej nie było. Licząc do około 2g piro na 5l wychodzi 40g piro na 100l moszczu - dawka zabójcza. Tak jak wcześniej koledzy wspominali część się zwiąże, ale działanie antyseptyczne ma tylko ta część niezwiązana (lotna) reszta podnosi całkowity poziom siarki w winie - co jest niekorzystne, ale nie działa odkażająco. Dlatego w miarę upływu czasu bada się poziom siarki w winie i uzupełnia się go gdyż siarka ulega związaniu. Wiązanie siarki w moszczu zależy jak wyżej wspominano od pH moszczu i jego stanu "zdrowia" innym słowem duża zawartość pleśni i innej "zarazy" powoduje zwiększone wiązanie siarki która go wtedy nie odkaża i dlatego zwiększamy dawkę piro.
Jeszcze raz podsumowując @Adamlove - możliwy błąd przy ważeniu piro + niezwietrzałe piro + zdrowy moszcz = zabójczy poziom lotnej siarki. Ale jest pewne światełko w tunelu jeśli po przewietrzeniu nastawu fermentacja ruszy to większość lotnej siarki "wydmucha" się z dwutlenkiem węgla (oczywiście u Ciebie ten poziom jest bardzo duży więc i pozostałości będą jednak większe)
Jeśli masz możliwość to dodaj jeszcze niesiarkowanego moszczu.

Pozdrawiam
Jacek
Ps. Tak dla informacji pirosiarczyn dodawany jest do bardzo wielu przetworów warzywnych np. do pieczarek aby nie ciemniały w marynacie (nieestetyczny wygląd) a ludziska się tak oburzają że wino się siarkuje :crazy:

-- sobota, 26 września 2015, 23:57 --

Ostatnio edytowano niedziela, 27 września 2015, 08:35 przez Madziar, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: sobota, 26 września 2015, 23:18 
przedszkolak
przedszkolak

Madziar ,pomyliłeś mnie z kimś innym :crazy:

PostNapisane: niedziela, 27 września 2015, 02:33 
Ekspert
Ekspert

Pomylił z @Adamlove

PostNapisane: niedziela, 27 września 2015, 08:36 
mistrz
mistrz

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: Jedyne wytłumaczenie to późna pora pisania. Ale i tak wypada mi się zapaść na jakiś czas pod ziemię (a może pod forum ?) :thumbdown: Niezwłocznie to
naprawię i serdecznie przepraszam.
Pozdrawiam Jacek.

PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 16:25 
mistrz
mistrz

Madziar napisał(a):
Witam.
Reasumując dane od @Adamlove - ważył na wadze z podziałką 1g i marginesem błędu 1g, jeśli to była waga elektroniczna to przy wadze piro np. 1,95g pokazała 1g. Piro mogło być zwietrzałe ale fermentacja nie ruszyła więc raczej nie było. Licząc do około 2g piro na 5l wychodzi 40g piro na 100l moszczu - dawka zabójcza. Tak jak wcześniej koledzy wspominali część się zwiąże, ale działanie antyseptyczne ma tylko ta część niezwiązana (lotna) reszta podnosi całkowity poziom siarki w winie - co jest niekorzystne, ale nie działa odkażająco. Dlatego w miarę upływu czasu bada się poziom siarki w winie i uzupełnia się go gdyż siarka ulega związaniu. Wiązanie siarki w moszczu zależy jak wyżej wspominano od pH moszczu i jego stanu "zdrowia" innym słowem duża zawartość pleśni i innej "zarazy" powoduje zwiększone wiązanie siarki która go wtedy nie odkaża i dlatego zwiększamy dawkę piro.
Jeszcze raz podsumowując @Adamlove - możliwy błąd przy ważeniu piro + niezwietrzałe piro + zdrowy moszcz = zabójczy poziom lotnej siarki. Ale jest pewne światełko w tunelu jeśli po przewietrzeniu nastawu fermentacja ruszy to większość lotnej siarki "wydmucha" się z dwutlenkiem węgla (oczywiście u Ciebie ten poziom jest bardzo duży więc i pozostałości będą jednak większe)
Jeśli masz możliwość to dodaj jeszcze niesiarkowanego moszczu.

Nastaw ruszył bez problemu po wcześniejszych poradach, moszcz przelewałem z jednego naczynia do drugiego kilka razy, po czym zaszczepiłem nastaw nowymi drożdżami tym razem ENOVINI, na drugi dzień fermentacja ruszyła, ogólnie drożdże bardzo szybko przerobiły (fermentacja burzliwa trwała 5 dni) obecnie już fermentacja ucichła, drożdże opadły na dno, mam pytanie czy już przelewać ,czy jeszcze trzymać wino nad osadem , ponieważ teraz jak dobrze kojarzę zachodzi fermentacja jabłkowo-mlekowa?

Waga jubilerska zakupiona.

PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 17:02 
Ekspert
Ekspert

Z FMJ nie tak prosto
Musisz zaopatrzyć się w areometr do wina za jego pomocą możesz stwierdzić czy cały cukier został przerobiony na alkohol lub zatrzymać fermentację z pozostałością cukru resztkowego. To zależy jakie wino chcesz otrzymać .
Na początek przygody z robieniem wina raczej zrób wytrawne tzn bez cukru resztkowego.
Fermentacja mogła u Ciebie się zatrzymać np z powodu spadku temp. lub się spowolnić. Rurkę fermentacyjną masz?

PostNapisane: wtorek, 6 października 2015, 18:39 
mistrz
mistrz

Tak, rurka fermentacyjna jest .
Temperatura się nie zmieniła ,balon stoi w tym samym miejscu co stal, temperatura w pomieszczeniu jest stała.Winomierz pokazywał 25BLG przed startem fermentacji.

Ogólnie drożdże już opadły na dno balona , teraz są dwie warstwy na dole osad z drożdżami,a na górze wino.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1