Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 04:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Restart
PostNapisane: piątek, 22 października 2021, 12:08 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 165
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
Cześć, mam problem z fermentacją rose. 12.10. zebrałem Cabernet Cantor i Regenta, owoce poszły na młynkoodszypułkowywarkę, następnie 1,5h maceracji, wyciskanie na prasie i do soku dodałem 1g piro (ogólnie wyszło 20l soku) Parametry: 20Bx, TA 8,6. Po 12 h sedymentacji zlałem i zaszczepiłem SIHA ACTIV 10 (tu mój błąd co do doboru drożdży). Nastaw ruszył po 12h. Po 4 dniach wszystko stanęło na 10Blg. Zlałem z nadosadu i zaszczepiłem Lalvin W. Mija druga doba od zaszczepienia nowymi drożdżami a w rurce cisza :/
Co z tym mogę zrobić?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Restart
PostNapisane: piątek, 22 października 2021, 12:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Nie piszesz nic pożywce dla drożdży?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Restart
PostNapisane: piątek, 22 października 2021, 12:43 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 165
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
Tak zapomniałem napisać, przy 12Blg użyłem zwykłą pożywkę z Browinu. I temp fermentacji ok.12 -15 stopni. w zależności jak przyświeci słońce na piwnicę ;)

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Restart
PostNapisane: piątek, 22 października 2021, 13:53 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2016, 12:04
Posty: 165
Lokalizacja: Okolice Brzozowa
Wino stoi w kotłowni w temp. ok 25 stopni od dodania drugich drożdży. To spróbuję dodać te drożdże do restartu, nigdy ich nie używałem.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Restart
PostNapisane: piątek, 22 października 2021, 14:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
kotmira napisał(a):
Wino stoi w kotłowni w temp. ok 25 stopni od dodania drugich drożdży. To spróbuję dodać te drożdże do restartu, nigdy ich nie używałem.

"Nie bądź taki szybki Bil" poczekaj aż się baniak nagrzeje do 25st :lol:
Jeżeli masz w pojemniku fermentatora założoną rurkę fermentacyjną ,to nic złego nie powinno się wydarzyć (jeżeli nie otwierasz baniaka co godzinę i nie sprawdzasz Blg :mrgreen: )

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO