Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 01:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 19 października 2021, 21:09 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
Zrobiłem nastaw z Leona Millot, sam sok, bez maceracji. Od razu wyciskarka wolnoobrotowa. Pestki popękały, ale sok nie miał ściągającego smaku garbników. Pracował tydzień w 20 st. C, potem dodałem kolejną partię 200% tego co na początku i już po dwóch dniach korzuch opadł. Pojawiają się delikatne drobne pęcherzyki w płynie. Początkowo zawartości cukru nie mogłem zmierzyć z powodu lepkości i zanieczyszczeń odcieku. Teraz jest 9 Blg. Planowałem doszczepienie Lalvin 71B w celu odkwaszenia, gdy cukry zostaną już w większości zjedzone. Zastanawiam się, jaki mógł być szacunkowy poziom cukru na początku. Krzak był mocno przeciążony. Zajmował 12 m2 szpaleru i zebrałem z niego z 20 kg owoców z czego połowę wyrzuciłem. Wzrokowo wszystkie wyglądały ładnie, ale dzieciom pachniały grzybem lub ciastkami, zostały tylko bez zapachu lub pachnące czarnym bzem.
Czy te drożdże mają jeszcze szanse zrobić coś pożytecznego?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 października 2021, 22:09 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 360
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Przy 20 kg na krzaku (z czego przynajmniej połowa w złym stanie) nie masz co liczyć na dobre wino. Co prawda pod pojęciem "dobre wino" każdy rozumie coś innego, ale wg mnie szkoda zachodu na te owoce. Za mało cukru, za dużo kwasu, za dużo absmaków z połamanych pestek.

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 października 2021, 06:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 673
Lokalizacja: Opoczno, 206 mnpm
Moim zdaniem dokończ to, co zacząłeś. Możesz doszczepic Lalvinami
Będziesz przynajmniej wiedział, co Ci wyszło…
A jeśli nie mierzyłeś cukrów na początku, to trudno Ci cokolwiek doradzić…


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

_________________
patrz w lusterka - motocykle są wszędzie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 października 2021, 06:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Kup drożdże bayanusy dodaj 1 kg cukru i przedestyluj.
Wyciskarka wolno obrotowa nie nadaje się do produkcji wina, gniecie pestki i skórki, miesza miąższ z sokiem, po sedymentacji jest zawsze połowa do wywalenia.
LM to czerwona odmiana na wino czerwone, a żeby je zrobić trzeba fermentować pogniecione owoce ze skórkami i pestkami (w cieple parę dni), następnie odciskasz np. przez płótno sok co łatwo idzie po wstępnej fermentacji.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: DotNetDotCom.org [Bot] i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO