Teraz jest poniedziałek, 26 stycznia 2026, 12:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2005, 10:45 
nowicjusz
nowicjusz

Czy ktoś z Państwa to sprawdzał, czy aby produkować wino z winogron pochodzących z własnego gospodarstwa trzeba rejestrować działalność gospodarczą? Czy też można to robić bedąc nadal "tylko" rolnikem.
Chodzi tylko o ten aspekt i o stronę formalną (podstawy prawne jeśli nie trzeba rejestrować działalności).

PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2005, 12:04 
przedszkolak
przedszkolak

produkować to można, gorzej jakbys chciał sprzedać.
ewa

PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2005, 13:18 
nowicjusz
nowicjusz

Zostałem przyłapany na braku precyzji. Oczywiście, że nie chodzi mi o to żeby produkować i wypijać, ale o to żeby po wyprodukowaniu legalnie wprowadzać do obrotu. Pomijam kwestie składu podatkowego, SANEPIDu itp. a chodzi mi tylko o to czy jest to traktowane jako działalność gospodarcza czy też nie.
Np. producenci kapusty kiszonej z Charsznicy uzyskali interpretację z Izby Skarbowej (jutro mam widzieć dokumenty), że dopóki kisza "swoją" kapustę to nie muszę rejestrować działalności gospodarczej (co oczywiście nie przeszkadza im być płatnikami VAT i nie zwalnia z żadnych wymogów odnośnie higieny itd.). W przypadku wina mamy do czynienia z poniekąd podobnym przetwórstwem... :D
Mam nadzieję, że znajdę w tym jakiś punkt zaczepienia, bo jeśli zaglądnie się do ustawy o działalnosci gospodarczej i o PIT to tam zapisy zdają się nie pozostawiać złudzeń.
Chyba, ze ktoś już sprawę rozpoznał i niepotrzebnie się emocjonuję...

PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2005, 14:32 
mistrz
mistrz

Wszystko można, pomijając tylko mały fakt że to się na dzień dzisiejszy nie opłaca. A ponoć jesteśmy już w Unii?!

PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2005, 16:15 
Kiper
Kiper

[quote="embe"]
[...]Np. producenci kapusty kiszonej z Charsznicy uzyskali interpretację z Izby Skarbowej (jutro mam widzieć dokumenty), że dopóki kisza "swoją" kapustę to nie muszę rejestrować działalności gospodarczej
[...]

To bardzo ciekawe co napisałeś. Czy możesz zdobyć jakieś szczegóły.
Rozmawiałem z przedstawicielem ministerstwa (przez telefon), który powiedział wyraźnie, że każde przetwórstwo to działalnośc gospodarcza a nie rolnicza i podał przykład: mleko rolnik może sprzedać, ale sera nie.
Z drugiej strony jeżeli są odmiany winorośli z przeznaczeniem wyłącznie na wino, to produktem roliczym będzie wino a nie owoce. Znam człowieka, który tak argumentując napisał pismo do Izby Skarbowej i otrzymał odpowiedź negatywną, czyli - przetwórstwo winogrona na wino to działalność gospodarcza. Dlatego bardzo ineresujące może być uzasadnienie w przypadku kapusty.

Pozdrawiam
Tomek

Ostatnio edytowano wtorek, 14 czerwca 2005, 20:45 przez TomekK, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2005, 19:40 
nowicjusz
nowicjusz

No właśnie, też na nie czekam...

PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2005, 19:59 
Ekspert
Ekspert

A ja jestem ciekaw czy egzystuje jeszcze stary dobry przepis o ogródkch działkowych, że nadwyżki plonów działkowcy mogą sprzedawać bez żadnych wymgań.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2005, 09:05 
nowicjusz
nowicjusz

Okazało się, że to chodzi o Art. 21. usztawy o pdatku dochodowym od osób fizycznych.
"1. Wolne od podatku dochodowego są: (...) pkt. 71) dochody ze sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy lub hodowli, nie stanowiących działów specjalnych produkcji rolnej, przerobionych sposobem przemysłowym (eeech, gdyby ten punkt się kończył w tym miejscu- przyp. mb), jeżeli przerób polega na kiszeniu produktów roślinnych lub przetwórstwie mleka albo na uboju zwierząt rzeźnych i obróbce poubojowej tych zwierząt, w tym również na rozbiorze, podziale i klasyfikacji mięsa."

Tak więc kapuściano-ogórczane lobby załatwiło sobie odpowiedzi zapis;-) A w czym jest gorszy ktoś, kto suszy śliwki czy jabłka, czy nawet fermentuje owoce??? Hę?

PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2005, 10:24 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="embe"]Okazało się, że to chodzi o Art. 21. usztawy o pdatku dochodowym od osób fizycznych.
"1. Wolne od podatku dochodowego są: (...) pkt. 71) dochody ze sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy lub hodowli, nie stanowiących działów specjalnych produkcji rolnej, przerobionych sposobem przemysłowym (eeech, gdyby ten punkt się kończył w tym miejscu- przyp. mb), jeżeli przerób polega na kiszeniu produktów roślinnych lub przetwórstwie mleka albo na uboju zwierząt rzeźnych i obróbce poubojowej tych zwierząt, w tym również na rozbiorze, podziale i klasyfikacji mięsa."

Tak więc kapuściano-ogórczane lobby załatwiło sobie odpowiedzi zapis;-) A w czym jest gorszy ktoś, kto suszy śliwki czy jabłka, czy nawet fermentuje owoce??? Hę?

Przyczepcie się do tego sposobu przemysłowego - jako że przerób zostanie wykonany sposobem domowym... przez analogię do zapisu o ogórkach... :lol: :wink:

Strefa czasowa: UTC + 1