Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 03:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: regent
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 21:48 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 61
Lokalizacja: Chróścina k.Opola
Widzę,że zaczyna się robić nudno w tej części forum(ciągle te same tematy)więc chcąc ożywić nieco dyskusję proponuję temat jakości wina z Regenta.Co Wy na to?

_________________
"Wino jest dobrym sługą,ale złym panem"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 października 2008, 10:01 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 61
Lokalizacja: Chróścina k.Opola
no już dobra,żartowałem z tą nudą :D ,nie obrażajcie się.
Może rozwinę mój post o co mi chodzi.W tym roku robię pierwszy raz wino z Regenta i chciałbym usłyszeć opinie ludzi którzy już pijali z niego wino,bo najczęściej można wyczytać,że "daje wina w typie Pinot noir" to trochę mało jak na mój gust.Interesuje mnie czy jest podobne do wina z Rondo,przede wszystkim czy jest w nim ta czereśniowo-wiśniowa nuta(osobiście za nią nie przepadam)
karol

_________________
"Wino jest dobrym sługą,ale złym panem"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 października 2008, 12:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Nie wiem czy w typie Pinot Noir. Mi smakuje. Nie jest podobny do wina z Ronda. Ma raczej leśne aromaty, np. jeżyny. Wiśnie też daje się wyczuć.
Inna sprawa to to, że prawie każde wino z Regenta, które piłem smakowało inaczej. Każdy robi je wg swojej technogii. Pewnie za parę lat będzie można powiedzieć jaki jest Regent a jakie Rondo. W tej chwili bardziej mi smakuje to pierwsze.

Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 października 2008, 19:02 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Mam nadzieję, że wino z obu odmian będzie super. Na razie mają aromat zgniłych jaj :twisted:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 października 2008, 20:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="heavy"]Mam nadzieję, że wino z obu odmian będzie super. Na razie mają aromat zgniłych jaj :twisted:

Ja tam jaj zgniłych do fermentacji mojego Regenta i Ronda nie dawałem i jakoś czuć owocami :lol:

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 października 2008, 21:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="karlik"] "daje wina w typie Pinot noir"


Ja bym powiedział, że Regent daje raczej wino w typie Dornfeldera. A to już łatwiej zdobędziesz.

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 października 2008, 13:54 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 61
Lokalizacja: Chróścina k.Opola
a czy w winie czuć te charakterystyczne nuty dymne,które czuć w skórkach dojrzałych owoców.Mam nadzieję,że wiecie o czym mówię bo z opisywaniem smaków zawsze jest problem.
karol

_________________
"Wino jest dobrym sługą,ale złym panem"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 października 2008, 19:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Leszek_B"][quote="heavy"]Mam nadzieję, że wino z obu odmian będzie super. Na razie mają aromat zgniłych jaj :twisted:

Ja tam jaj zgniłych do fermentacji mojego Regenta i Ronda nie dawałem i jakoś czuć owocami :lol:

Ja też nie dodawałem, a jednak są!!
Obyś kolego nie miał takiego problemu. Bo strasznie się człowiek czuje kiedy jego całoroczna praca idzie na marne!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 października 2008, 20:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="heavy"][quote="Leszek_B"][quote="heavy"]Mam nadzieję, że wino z obu odmian będzie super. Na razie mają aromat zgniłych jaj :twisted:

Ja tam jaj zgniłych do fermentacji mojego Regenta i Ronda nie dawałem i jakoś czuć owocami :lol:

Ja też nie dodawałem, a jednak są!!
Obyś kolego nie miał takiego problemu. Bo strasznie się człowiek czuje kiedy jego całoroczna praca idzie na marne!
Święte słowa... rok 2005 wino kwas niemiłosierny robiło za ocet winny, rok 2006 pomyłka w siarkowaniu I obciąg dałem 10xwięcej :oops: , rok 2007 gradobicie zniszczyło całą winnicę tylko prace reczne i opryski zostały :oops: , i nareszcie rok 2008 wina czerwone po I ociągu 75 litrów aromaty wyśmienite - szczególnie RONDO!!! i białe wino przed obciągiem 11 litrów, no i jeszcze wodnik bedzie około 16 litrów (bo przed prasowaniem) może dam go do rozcieńczenia siary z 2006roku. Mnie w tym roku się udało. Jednak swoją drogą przydało by się byś poszukał ewentualnych przyczyn czemu twoje wino podupadło na zdrowiu. Będzie to nauka dla Ciebie jak dla nas.

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 14:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Jeszcze nie wszystko stracone-pracuję nad tym!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 listopada 2008, 19:37 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Tak aby zakończyć temat pragnę donieść, że sytuacja opanowana.
Wino kilkakrotnie przewietrzone i jajowodór zniknął.
Wino przelane do kadzi z nierdzewki i niech dojrzewa.
Przy każdej wizycie w piwnicy odkręcam kranik i sprawdzam czy jest OK.
Ładnie łagodnieje :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO