Canin napisał(a):
też interesuje mnie ten temat.
Jeśli chodzi o używane beczki bo na szkoleniu Agnieszka Rousseau odradzała, ponieważ: beczki są wykorzystywane wiele lat i nawet mocno wypłukane nadal mogą służyć do mikrooksydacji. Jeśli ktoś sprzedaje to coś z nimi jest nie tak. Zakażona beczka na przykład Brettanomyces nie da się już wysterylizować. Używane nadają się do przechowywania destylatów, dekoracji ale do wina to bardzo ostrożnie. Ale cena kusi!
Co do nowych beczek, szukam właśnie takich połówkowych rozmiarów 120l - gdzie kupowałeś?
Ja teraz odwiedziłem producenta beczek w Cejkowicach (Morawy)
https://www.bednarstvi.cz/cena za 120l to około 1000zł
Beczka dedykowana do wina, ale niestety z dębu czeskiego - żaden tam francuski czy amerykański
Napisz, proszę, ten twój kontakt.
Beczki z dębu węgierskiego przywożone bezpośrednio od producenta tel 501 524 361.
Z jakości jesteśmy zadowoleni, kupowaliśmy we trójkę. Chciałem bardzo podziękować Kenajowi, bo to on znalazł tego dostawcę, i ten świetny Regent na zlocie forumowiczów od Kenaja był właśnie z beczek od tego importera.
Cenę płaciliśmy za 110 l, które po pomiarze przy zalaniu okazały się 120 l

, nieco niższą niż podałeś z Moraw.
Co do używanych 225 l, kupowałem świeżo przywiezione z Francji, na nos, wystarczyło że powąchałem zawartość wnętrza i już wiedziałem które są moje. Pachniały cudownie podejrzewam Merlotem, i jeszcze sporo oddały. Zrobiły przez ponad rok super robotę, i żadnych brettow na szczęście nie ma.
Ale z racji nowości, jakości, ceny, wagi i super kompaktowych gabarytów bardziej odpowiadają mi te mniejsze z Węgier. Przy tej cenie beczek nie opłaca mi się trzymać wina czerwonego w stali. Przy tym na moich 2 odmianach na R które uprawiam różnica ze stalą w jakości wina jest delikatnie mówiąc spora.
A co do ubicia tego dziadostwa to racja, w Cejcu jest jeden winiarz który ma zainfekowane wszystko, i nie jest w stanie tego wybić, wszystkie jego wina mają bardzo charakterystyczny smak, będziemy to mogli organoleptycznie zbadać na wyjeździe grupy forumowiczów na otwarte piwnice do Cejca już w najbliższą sobotę

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka