Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 08:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 24 września 2017, 21:47 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Witajcie, mam takie pytanie. Do pomiaru cukru w owocach jak wiadomo najwygodniejszy jest refraktometr (wyciskamy owoc i wiemy ile ma cukru). Co w przypadku fermentującego już nastawu, w których jest alkohol? Czy pomiar refraktometrem jest wiarygodny? Czy lepiej mierzyć "spławikiem"? A może wyniki będą identyczne?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 września 2017, 22:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Pomiar refraktometrem nastawu zawierającego alkohol jest obarczony tak dużym błędem, ze jest niewiarygodny. Jagody pomiar refraktometrem. Moszcz i nastaw areometrem.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 września 2017, 23:06 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Przy fermentujacym moszczu trzeba tylko uważać na pęcherzyki gazu pojawiające się na spławiku i zmieniające jego wyporność

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 września 2017, 05:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
zbyszekB napisał(a):
Moszcz też można mierzyć spławikiem, ale potrzeba duuużo więcej soku :wink: :lol:niż przy pomiarach refraktometrem.
Jak ktoś ma tyl;ko jeden krzew odmiany to może wtedy nie zawsze wystarczyć soku do pomiarów :lol:


Czemu wygaszasz? Tak właśnie jest. Owoce wygodnie mierzyć refraktometrem - trzeba pamiętać aby jagody brać uśrednione - jedną z góry, drugą z dołu, trochę od słońca, trochę z tyłu. Widać wtedy jaki jest rozrzut pomiarów!
Ale moszcz (do pomiarów pod kontem zawartości przyszłego alkoholu) już spławikiem - dużo dokładniejszy i co najważniejsze uśredniony.
Fachowcy robią jeszcze przed zbiorem pomiar na uśrednionej próbce (zbiór jagód na chybił trafił) cukrów i kwasów. Ale w polskiej praktyce wygląda to tak że trzymamy owoce na maksa - ile się da je utrzymać - a i tak są za kwaśne :)
No dobra, raz mi się zdarzyło że różowy regent musiałem dokwasić bo był bez sensu :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 25 września 2017, 07:57 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Pamiętajmy, że pomiar fermentującego nastawu (zawierającego mieszaninę cukru i alkoholu) zarówno refraktometrem jak i spławikiem nie podaje wyniku zawartości alkoholu ani zawartości cukru.
Dzieje się tak ponieważ alkohol zmniejsza gęstość (oraz gęstość optyczną) wody, cukier zwiększa gęstość. Czyli gdy cukier zamienia się w alkohol to: 1) znika - odczyty maleją 2) powstaje alkohol - odczyty maleją.
Podsumowując, np. roztwór cukru w wodzie o wartości 2Blg po dodaniu alkoholu traci na gęstości i spławik może pokazać np. 0Blg. Spławik w gotowym winie z niewielkim cukrem resztkowym może pokazywać nawet ujemne wartości cukru.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO