Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 06:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 07:21 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Szanowni,

Mój domowy Mikołajprosi aby już napisał list do niego i pomyślałem że napiszę o refraktometrze jako wyposażenie mojej przydomowej, kilkunato-sadzonkowej winnicy;)

Mam dwa pytania - jako kompletny laik.

1) czy dobrze myślę, że refraktometr będę mógł wykorzystać do pomiaru cukru w owocach w czasie dojrzewania, ale także weryfikacja cukrów w nastawie i finalnie w winie?

2) na co powinienem zwrócić uwagę kupując rekraktometr; może jakich firm unikać, albo jakich szukać? nie ukrywam, że nie chcę (Mikołaj nie chce) na niego wydać fortuny bo to typowo amatorska zabawa, ale chcę tez aby był porządny i dokładny; niektóre sa wyskalowanie do 40brix, niektóre do 32briz a jeszcze inen do 25brix; czy im niższy zakres tym dokładniejszy/łatwiejszy odczyt?znalazłem na allegro kilka takich użądzeń - czy ktoś z Was może mi któryś z nich zdecydowanie polecić lub zdecydowanie odradzić?

http://allegro.pl/nowosc-refraktometr-e ... 31794.html
http://allegro.pl/refraktometr-reczny-b ... 90029.html
http://allegro.pl/refraktometr-hanna-in ... 29489.html
http://allegro.pl/refraktometr-0-40-bri ... 53834.html
http://allegro.pl/refraktometr-reczny-b ... 00653.html
http://allegro.pl/profesjonalny-refrakt ... 43932.html
http://allegro.pl/refraktometr-brix-cuk ... 12358.html

Pozdrawiam serdecznie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 08:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
PawelSzablewski napisał(a):
czy dobrze myślę, że refraktometr będę mógł wykorzystać do pomiaru cukru w owocach w czasie dojrzewania,
w przybliżeniu tak
PawelSzablewski napisał(a):
ale także weryfikacja cukrów w nastawie
w wyciśniętym soku tak
PawelSzablewski napisał(a):
i finalnie w winie?
a tu juz nie, bo alkohol znacznie zmienia współczynnik refrakcji

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 08:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2246
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Tak patrzę sobie na zawartość w/w linków i zastanawia mnie produkt Biowinu ten o skali 0-40 brix(4 link)
Zawiera on przelicznik na alkohol.
Na obrazku jest przeliczenie 20 brix na 13 proc. akoholu.
Z tego co wiem to na 13 proc odczyt powinien być ok. 23.
Chyba że ten refraktometr czego w linku nie podano ma już poprawkę na niecukry.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 grudnia 2012, 11:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Nie ma poprawki na niecukry. Ma zwykle przeliczenie wydajności fermentacji wodnego roztworu sacharozy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 06:18 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
GZEHO,
Piszesz że w dojzewajacych owocach można sprawdzić cukier tylko w przybliżeniu... Myślałem że to jest główna funkcja refraktometru...?
Co do gotowego wina - rozumiem zatem że nie ma lepszego sposobu iż sprawdzanie w menzurce szczklanej? Czy może są inne metody?

Mimo wszystko - nadal proszę o Wasze opinie na temat refraktometrow z linkow. Czy któreś wyróżniają sie na plus lub na minus?

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 09:03 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
No tak, bo skala Brix określa ekstrakt ogólny, poprawka itp...

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 09:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Paweł - musisz sobie uzmysłowić, że refraktometr to nie jest cudowne urządzenie, które mierzy rzeczywisty poziom cukrów.
Tak naprawdę to refraktometr wcale cukru nie mierzy. Wszystkie refraktometry wskazują jedną rzecz - stopień załamania światła przechodzącego przez układ: ciecz/pryzmat. Refraktometr przeznaczony do badania stężenia soli w wodzie morskiej to dokładnie taki sam refraktometr jak ten winiarski. Różni się jedynie namalowaną w okienku skalą. Czyli, że odczyt refraktometru wyskalowanego w skali Brix na poziomie np. 20 Bx mówi o tym, że badany płyn ma taki sam współczynnik refrakcji jak wodny roztwór sacharozy o zawartości 20% wagowych tej sacharozy. Jeśli jest to refraktometr winiarski może mieć którąś ze skal winiarskich z wprowadzoną uśrednioną poprawką na niecukry w moszczach gronowych, np. CNM lub KMW.
Zresztą areometry też nie mierzą zawartości cukru a jedynie gęstość płynów - reszta to sprawa uzytej skali, czyli interpretacji tej gęstości.
Co do pomiarów moszczy w czasie i po fermentacji, gdy jest już jakaś zawartość alkoholu, to tylko areometry się nadają, gdyz wpływ zawartości alkoholu na gęstość jest odwrotnie proporcjonalny i daje się zinterpretować wyniki. W refraktometrze alkohol cukier i niecukry wprowadzają niedające się zinterpretować zmiany współczynnika refrakcji - w związku z tym nie da się ocenić jak przebiega fermentacja.
Refraktometr jest świetny do winnicy, bo masz go w kieszeni i oceny ewentualnego przyrostu cukru w gronach dokonujesz w kilka sekund, nie musząc zbierać 0,5 kg gron. Jest urządzeniem niezastąpionym jeśli idzie o ustalanie terminu zbioru.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 grudnia 2012, 09:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja mam ten:
http://allegro.pl/refraktometr-reczny-b ... 56382.html
Jestem z niego zadowolony. Nie jest to mercedes wśród refraktometrów ale na moje potrzeby wystarcza.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 grudnia 2012, 22:05 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Darek,

Super, wyczerpująca odpowiedź.

Oczywiście mam świadomoć tego że badamy tylko gęstość a ilość cukru w g/l musimy skorygować o "niecukry".
To jasne i teraz już rozumiem że refraktometem nie "pobadam" sobie wina, czy nastawu który już trochę przefermentował.

Jeszcze chciałem spytać o te różne skale...
Rekraktometr który poleca vanKlomp: http://allegro.pl/refraktometr-reczny-b ... 56382.html
poza skalą Brix (tą chyba każdy zna) ma jeszcze skale Oe i KMW Babo. Powiecie mi coś o nich?

Czy ktoś jeszcze korzysta z tego modelu?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 grudnia 2012, 23:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5460
Lokalizacja: Łódź i okolice
Skala Oe (Oechsle) to skala używana w krajach niemieckojęzycznych. mierzy gęstość moszczu gronowego w stopniach wyrażających tysięczne części gęstości. Wskazania tej skali po podzieleniu przez 5 dają w przybliżeniu zawartość cukru w moszczu w procentach wagowych.
KMW to skala z uśrednioną poprawką na niecukry w moszczach gronowych

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 grudnia 2012, 23:50 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Czyli tak obrazowo można powiedzieć że: KMW = Brix - niecukry?
Kiedyś słyszałem że od wyniku Brix należy odjąc 1 i dostajemy cukry... rozumiem, że źle słyszałem?:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 10:15 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 czerwca 2009, 01:00
Posty: 153
Lokalizacja: Gałki k/Przysuchy
PawelSzablewski wysłałem Ci wiadomość na PW.

_________________
Pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 18:15 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
DarekRz napisał(a):
... nie musząc zbierać 0,5 kg gron..

Ja nie mam refraktometru ale wystarczy mi ok 20-30 jagód aby zrobić kontrolny "wycisk" moszczu. Rozcieńczam go 1:1 i do menzurki od spławika, a potem do kwasomierza wystarczy. Oczywiście jest przy tym trochę zachodu (ale bez przesady), za to mam wynik bardziej miarodajny niż pomiar refraktometrem z jednej jagody, ponieważ jagody zbieram z różnych krzewów i miejsc na krzewach.

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 09:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
marjanek6 napisał(a):
DarekRz napisał(a):
... nie musząc zbierać 0,5 kg gron..

Ja nie mam refraktometru ale wystarczy mi ok 20-30 jagód aby zrobić kontrolny "wycisk" moszczu. Rozcieńczam go 1:1 i do menzurki od spławika, a potem do kwasomierza wystarczy. Oczywiście jest przy tym trochę zachodu (ale bez przesady), za to mam wynik bardziej miarodajny niż pomiar refraktometrem z jednej jagody, ponieważ jagody zbieram z różnych krzewów i miejsc na krzewach.

No i du..a - bo do pomiary cukromierzem ze skalą Blg musisz rozcieńczyć 1:1 ale wagowo. Natomiast do pomiaru kwasowości objętościowo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 grudnia 2012, 00:19 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
A jaki błąd (uchyb) popełniam traktując to "wsio rawno" i jaką ewentualnie spowoduje to różnicę w zawartosci alkoholu wytworzonego wina? Tym bardziej, że jak pokazały badania (moje własne, o czym pisałem w innym wątku) rozrzut wyników pomiarów dla różnych egzemplarzy winomierzy wyniósł coś ok. 2 Blg

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO