PawelSzablewski napisał(a):
Darek,
Super, wyczerpująca odpowiedź.
Oczywiście mam świadomoć tego że badamy tylko gęstość a ilość cukru w g/l musimy skorygować o "niecukry".
To jasne i teraz już rozumiem że refraktometem nie "pobadam" sobie wina, czy nastawu który już trochę przefermentował.
Jeszcze chciałem spytać o te różne skale...
Rekraktometr który poleca vanKlomp:
http://allegro.pl/refraktometr-reczny-b ... 56382.htmlpoza skalą Brix (tą chyba każdy zna) ma jeszcze skale Oe i KMW Babo. Powiecie mi coś o nich?
Czy ktoś jeszcze korzysta z tego modelu?Tak, użytkuję Refraktometr ręczny BRIX 0-32% RHB-32S/ATC Oe,KMW taki jak w ofercie(3083609150) od dwóch sezonów. Jest to co prawda urządzenie prod. chińskiej ale wykonany jest solidnie. W użytkowaniu jak do tej pory sprawuje się znakomicie. Nie widzę potrzeby przepłacania tylko dlatego żeby był znanej firmy. W praktyce winiarskiej zakres 0-32Brix jest właściwy i w zupełności wystarczający. Zakres 0-25 Brix jest za mały, a 0-40Brix co prawda rozszerza możliwości lecz skala się zagęszcza i utrudnia nieco dokładny odczyt. Skale Oe i KMW Babo używane są w innych krajach winiarskich. Dokładny opis jest zamieszczony na ulotce załączonej do refraktometru. W praktyce w Polsce wystarcza skala Brix.