Teraz jest sobota, 28 czerwca 2025, 01:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 16:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Witam wszystkich. Wobec otrzymania informacji, że w Świętokrzyskim w odległości 20km od mojej winnicy wystąpił przymrozek to taka złość we mnie..... :oops: no i wymyśliłem że jeśli faktycznie mróz załatwił zbiór winogron to może by dało się z tego coś zrobić, ale destylat nie jest mile widziany... Wobec tego może na PORTO lub temu podobne wino dało by się to przerobić i przepis potrzebny oraz wszelka pomoc.... :D

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Ostatnio edytowano środa, 15 października 2008, 11:20 przez Leszek_B, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 17:20 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 maja 2007, 01:00
Posty: 50
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MCE > WSA)
1. Robisz wino.
2. Cześć wina desty*ujesz.
3. "Przedes*ylowane wino" dolewasz do pozostałego wina.

Wino bazowe na poro powinno być bardzo ekstraktywne, kwasowe, słodkie, taniczne, gdyż będzie ono rozcieńczone "przedest*lowanym winem".
Jak bardzo ekstraktywne, kwasowe, słodkie, taniczne powinno być wio bazowe, a no tak, żeby po "rozcieńczeniu" było odpowiednie :)

To tak w skrócie i ogólnikowo.

_________________
Deo Optimo Maximo - - -
http://www.winorobek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 17:50 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Leszku - nie denerwuj się, może przymrozek w Twojej winnicy nie wystąpił. Góry Świętokrzyskie są specyficzne. W jednym rejonie są przymrozki w innym nie i to czasami w odległości kilkudziesięciu metrów. Tak jak na mojej działce. W jej górnej części, gdzie mam winorośl przymrozku nie było. Jeżeli chcesz zrobić porto, to nie zapomnij dodać czarnego bzu. Jest go teraz dużo i dobrze wybarwiony.

pozdrawiam JanuszJ49

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 19:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="winorobek"]
desty*ujesz.
Przedes*ylowane
przedest*lowanym winem


Czkawkę masz 8O
:lol: :lol: :lol:

Ja właśnie nastawiłem moscatela z Phoeniksa. Ale mój przepis w skrócie tak wygląda. Zaczynam fermentować moszcz normalnie tj wytłaczanie z piro, później bentonit, filtrowanie i drożdże. Co jakiś czas (raczej często) sprawdzam badaniem organoleptycznym czyli na smak, czy aby przypadkiem cukier już nie spadł do akceptowalnego poziomu co myślę powinno być na poziomie 10-12% cukru i jakichś 5-6%alkoholu. W pogotowiu już stoi flaszka spirytusy rektyfikowanego 96%. Jak burczok osiągnie odpowiednie parametry to mu wlewam odpowiednią ilość spirytusu aby osiągnąć około 18%. No i później już tylko dojrzewanie... Jak kto sobie wymyśli - w dębie czyli z wiórkami :lol: albo w szkle bez tanin dębowych.


Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 20:53 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 maja 2007, 01:00
Posty: 50
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MCE > WSA)
[quote="Heniek"]
Czkawkę masz 8O
:lol: :lol: :lol: ...


Są słowa, których wymawiać nie wolno :P

_________________
Deo Optimo Maximo - - -
http://www.winorobek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2008, 23:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="JanuszJ49"]Leszku - nie denerwuj się, może przymrozek w Twojej winnicy nie wystąpił. Góry Świętokrzyskie są specyficzne. W jednym rejonie są przymrozki w innym nie i to czasami w odległości kilkudziesięciu metrów. Tak jak na mojej działce. W jej górnej części, gdzie mam winorośl przymrozku nie było. Jeżeli chcesz zrobić porto, to nie zapomnij dodać czarnego bzu. Jest go teraz dużo i dobrze wybarwiony.

pozdrawiam JanuszJ49

Dzięki za optymizm ale Moja winnica jest nie w górach ale koło Sędziszowa, a przymrozek był w Jędrzejowie..... :?

Heńku wszystko pasi, ale ten sklepowy rektyfikowany w szlachetnym trunku.....
Do dyspozycji będę miał Rondo, Regenta, Marechal Foch i Leon Millot oraz trochę miejscowej typu Cascade... Moja propozycja to by zrobić wino z Ronda, Regenta, Marechal Foch i Leona M. i to na bazę do Porto czerwonego. Natomiast wszystko pozostałe (czyli odmiana typu Cascade oraz pozostałe czerwone i nie tylko, ale które nie miały szans na zgromadzenie cukru(i tu może czasem Regent wpaść bo ....) + do tego wodnik z miazgi wcześniej wymienionych.... = razem w proporcji pozwalającej na uzyskanie odpowiedniej ilości alkoholu do uzyskania końcowego Porto 19,5%. No tak teoretycznie da się to skomponować, ale jakie zachować pozostałe parametry tj, kwasy, cukier, a o taninach z niecałkiem dojrzałych winogron już nie wspomnę....
No i tak już ogólnie w tym temacie to wydaje mi się, że moja winniczka już nic lepszego nie urodzi i będę ten wyrób musiał dopracować jako sztandarowy. Też zdrowy bo baza do porto będzie zawierała wszystkie składniki czerwonego wina, ale na co dzień do obiadku niestety już tego będzie trzeba mniej zażywać :D

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 00:28 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 maja 2007, 01:00
Posty: 50
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MCE > WSA)
A nie myślałeś o podsuszeniu części jagód ale nie tak bardzo jak na rodzynki i wykorzystaniu ich do zrobienia wina?

_________________
Deo Optimo Maximo - - -
http://www.winorobek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 08:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="winorobek"][quote="Heniek"]
Czkawkę masz 8O
:lol: :lol: :lol: ...


Są słowa, których wymawiać nie wolno :P

Bimber :?:

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 08:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Leszek_B"]Heńku wszystko pasi, ale ten sklepowy rektyfikowany w szlachetnym trunku.....


Na pewno lepszy, niż bimber robiony domowymi sposobami.


[quote="Leszek_B"]No i tak już ogólnie w tym temacie to wydaje mi się, że moja winniczka już nic lepszego nie urodzi i będę ten wyrób musiał dopracować jako sztandarowy. Też zdrowy bo baza do porto będzie zawierała wszystkie składniki czerwonego wina, ale na co dzień do obiadku niestety już tego będzie trzeba mniej zażywać :D

Ja raczej bym nie uznawał, że takie nalewki czyli wina wzmacniane i słodkie będą zdrowsze, niż wytrawne o normalnej mocy.
Pamiętaj też że zawsze możesz dodać brakującego cukru, a odkwaszanie też nie jest zbyt skomplikowanym procesem.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 09:16 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 maja 2007, 01:00
Posty: 50
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MCE > WSA)
Cukru można dodać pod postacią miodu, wtedy wino będzie lepsze jak po dosłodzeniu sacharozą (biały cukier codziennego spożycia).

_________________
Deo Optimo Maximo - - -
http://www.winorobek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 09:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="winorobek"]Cukru można dodać pod postacią miodu, wtedy wino będzie lepsze jak po dosłodzeniu sacharozą (biały cukier codziennego spożycia).


Co masz na myśli dosłodzenie moszczu , czy dosłodzenie wina ?

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 09:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Tylko że takie "miodowe" wino juz nie każdemu smakuje, niestety.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 10:51 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 maja 2007, 01:00
Posty: 50
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MCE > WSA)
[quote="olmek"]
Co masz na myśli dosłodzenie moszczu , czy dosłodzenie wina ?


Dosłodzenie moszczu, gotowe wino możesz dosłodzić miodem pitnym, wtedy otrzymasz bardzo ciekawy kupaż.

[quote="RobertM"]
Tylko że takie "miodowe" wino juz nie każdemu smakuje, niestety.


Osobiście nie znam takiej osoby.
Jest też kwestia rodzaju miodu jakiego użyłeś- każdy "wniesie" coś innego do wina.

_________________
Deo Optimo Maximo - - -
http://www.winorobek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 11:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="winorobek"][quote="olmek"]
Co masz na myśli dosłodzenie moszczu , czy dosłodzenie wina ?


Dosłodzenie moszczu, gotowe wino możesz dosłodzić miodem pitnym, wtedy otrzymasz bardzo ciekawy kupaż.

A fuj :twisted:

[quote="winorobek"][quote="RobertM"]
Tylko że takie "miodowe" wino juz nie każdemu smakuje, niestety.


Osobiście nie znam takiej osoby.


No to już znasz :D

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 12:12 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 maja 2007, 01:00
Posty: 50
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MCE > WSA)
[quote="olmek"]
... No to już znasz :D


Kolego, nie wiesz co dobre :P

_________________
Deo Optimo Maximo - - -
http://www.winorobek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO