Teraz jest środa, 7 maja 2025, 23:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2008, 08:49 
Ekspert
Ekspert

[quote="Leszek_B"]
No, ale OK teraz mi Bianka z Muskatem O. zakończyła pracę i należy zrobić obciąg najlepiej jutro. Więc przy pierwszym obciągu mam nie dawać piro drugiej dawki 8g/100litrów(pierwsza dodana podczas miażdżenia jagód) tylko dopiero po sklarowaniu dodać wraz z dosłodzeniem :?:

A musisz dosładzać? :wink: Wina półwytrawne czy półsłodkie jest znacznie trudniej zrobić niż wytrawne :lol:
Z białymi winami byłbym ostrożny, bo są dużo wrażliwsze na utlenianie (szczególnie Bianka) Jeśli masz pewność, że masz tam jeszcze min. 25 mg wolnego SO2 /litr i balon napełniony pod korek to nie siarkuj. W innym wypadku to ja bym jednak podniósł teraz poziom SO2 :roll:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2008, 09:40 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Misza"][quote="Leszek_B"]
No, ale OK teraz mi Bianka z Muskatem O. zakończyła pracę i należy zrobić obciąg najlepiej jutro. Więc przy pierwszym obciągu mam nie dawać piro drugiej dawki 8g/100litrów(pierwsza dodana podczas miażdżenia jagód) tylko dopiero po sklarowaniu dodać wraz z dosłodzeniem :?:

A musisz dosładzać? :wink: Wina półwytrawne czy półsłodkie jest znacznie trudniej zrobić niż wytrawne :lol:
Z białymi winami byłbym ostrożny, bo są dużo wrażliwsze na utlenianie (szczególnie Bianka) Jeśli masz pewność, że masz tam jeszcze min. 25 mg wolnego SO2 /litr i balon napełniony pod korek to nie siarkuj. W innym wypadku to ja bym jednak podniósł teraz poziom SO2 :roll:
No tak jest trudniej zrobić półwytrawne, ale to właśnie pokonywanie barier jest ciekawe, a nie pójście na łatwiznę...hm np. zakup wina w sklepie- jakie to proste :lol: . Trzeba nad wiedzą i sprzętem popracować, wtedy damy radę :? .

OK czyli obciąg w osłonie CO2 z siarkowaniem, ale bez dosładzania i do piwnicy, a może najpierw schłodzenie w piwnicy? i dopiero obciąg?.
Na poważne pomiary się szukuję dopiero przy II obciągu czyli gdzieś za miesiąc i wtedy zobaczę ile jest wolnego SO2 (jak sprostam :lol: temu zadaniu).

Ostatnio edytowano sobota, 1 listopada 2008, 21:19 przez Leszek_B, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2008, 12:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="Leszek_B"]
Na poważne pomiary się szukuję dopiero przy II obciągu czyli gdzieś za miesiąc i wtedy zobaczę ile jest wolnego SO2 (jak sprostam :lol: temu zadaniu).

W białych winach to jest luzik, gorzej z czerwonymi - dużo mniejsza dokładność.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2008, 21:23 
Kiper
Kiper

OK białe wino już w piwnicy schładza się :? .

Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 listopada 2008, 14:26 
Kiper
Kiper

[quote="Misza"][quote="Leszek_B"]

Wczoraj zrobiłem obciąg "Bianko-Muskata O." i dodałem piro w ilości 10g/100l. Martwiłem się wcześniej co będzie z tych nastawów na wino skoro rok mamy taki mokry, a tu białe wino zapowiada się rewelacyjnie: aromaty owocowe i smak niczym Chardonnay :lol:. Oby tak dalej.
Natomiast czerwone wina dosiarkowałem o 2g/100l by było siarkowane po obciągu w sumie 10g/100l. Może to je zatrzyma i ustabilizuje.... :?

Teraz został mi jeszcze wodnik (20litrów), który nie był siarkowany po tłoczeniu. Wodnik ten ma służyć do połączenia go z winami Rondo (10litrów) i Regent (5litrów), które zostały zasiarkowane omyłkowo w ilości 10g/10litrów :( w 2006r. Dziś są pięknie wyklarowane i czekają jako dodatek do czegoś np. wodnika. Wydaje mi się że powinienem najpierw sklarować wodnik a dopiero mieszać z tymi przesiarkowanymi winami. Co o tym myślicie?
Jeśli mam najpierw klarować wodnik to ile dodać pirosiarczynu tj, czy standardowe 8g/100litrów wystarczy skoro przy starcie wodnika nie dawałem dodatkowo piro?
Natomiast jeśli mam zaraz po obciągu dodać to przesiarkowane wino to czy nie będzie problemów z klarowaniem? Uprzedzam, na dziś jeszcze nie jestem gotowy do pomiaru wolnego SO2... :?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 listopada 2008, 08:49 
Kiper
Kiper

Wczoraj zrobiłem 2 obciąg wina z Ronda i mam mieszane wrażenia co do degustacji. Jakieś to wyszło wodniste, mało ekstraktywne z alkocholem na pierwszym planie. Alkochol mam na własne życzenie bo nie zatrzymała się fermentacja i dobiło prawie do 15% natomiast co z resztą..... Czy wasze wina też mają tak na początku?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2008, 20:08 
Kiper
Kiper

Witam i relacjonuję II obciąg zakończony.....
Niestety liczyłem na więcej podczas fermntacji w miazdze... :?
Wyszło co wyszło...sam błędów też sporo zrobiłem, ale jednak po tym wszystkim mogę dać swoje oceny i sam nimi jestem zaskoczony tzn. co do czerwonych odmian.
Pierwsze miejsce Bianko-Muskat O. Wino jeszcze nie sklarowane ale wyszło wyśmienite. Aromaty muskatowe z bardzo ciekawą nutą i bardzo długie w smaku. Jestem zaskoczony, że wyszło aż tak dobre i oby utrzymało swoje zalety do czasu butelkowania :D .
Drugie miejsce Leon M. z Marechal Foch. aromat miodowo migdałowy (podobny ale mocjniejszy zaobserwowałem w winach na Morawach) oraz dość fajne ekstraktywne w smaku :) .
Trzecie miejsce Regent - chwalić nie ma za co ... silna nuta alkocholowa, a w tle kwaśny taniczny ekstrakt - wymaga czegoś... może trzeba mu dębu do nabrania ekstraktu i wyrazu.... :?
Ostatnie miejsce Rondo. :( - mam go najwięcej ale niestety nuta alkocholowa i rozwodniony ekstrakt - pełne zaskoczenie :(

Muszę pomyśleć nad przetestowaniem wpływu dębu na takie wino bez wyrazu.... Mile widziane podpowiedzi ( na beczkę dębową sie jeszcze nie skuszę, ale może chipsy dębowe albo listewka dębowa jakoś spreparowana i włożona do balonu.....) :?: :idea: :?:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2008, 22:06 
Kiper
Kiper

Nie jestem znawcą, ale wydaje mi się, że dąb można zastosować jedynie
w przypadku przyzwoicie zbudowanych win.
Przy rozwodnionych, słabych lub nieudanych dąb dodatkowo zaszkodzi. :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1