Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 06:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 października 2008, 19:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="Leszek_B"] Myślę, że dopiero jak zbiornik ma około 1m szrokości i wysokości (to też by trzeba sprawdzić empirycznie) to szybkość oddawania ciepła do otoczenia zmuszała by nas do przenoszenia do chłodniejszych pomieszczeń lub chłodzenia nastawu....oczywiście wszystko zależy od rodzaju drożdży i szybkości ich działania :D

Nie jest tak dobrze. W zeszłym roku miałem mniej więcej tyle samo w takim samym pojemniku. Temperatura otoczenia była ciut wyższa ale nie przekraczała 20 st. Inne były drożdże, ale nie bayanusy. Nie dojrzałem odpowiednio wcześnie i poszło na 29 st. :?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 października 2008, 19:14 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Misza"][quote="Leszek_B"] Myślę, że dopiero jak zbiornik ma około 1m szrokości i wysokości (to też by trzeba sprawdzić empirycznie) to szybkość oddawania ciepła do otoczenia zmuszała by nas do przenoszenia do chłodniejszych pomieszczeń lub chłodzenia nastawu....oczywiście wszystko zależy od rodzaju drożdży i szybkości ich działania :D

Nie jest tak dobrze. W zeszłym roku miałem mniej więcej tyle samo w takim samym pojemniku. Temperatura otoczenia była ciut wyższa ale nie przekraczała 20 st. Inne były drożdże, ale nie bayanusy. Nie dojrzałem odpowiednio wcześnie i poszło na 29 st. :?
Czyli należy mierzyć temeraturę wenątrz nastawu przy zastosowaniu nowych drożdży :?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 października 2008, 21:34 
Ekspert
Ekspert

[quote="Leszek_B"]Czas mija, a SAT w miejscu stoi 12.10.2008 przy SAT 2327°C :(
Mączniaki nadal trzymają się zdala od winnicy :D natomiast szara pleśń zmusza do rozpoczęcia winobrania :D przynajmniej dla odmian na czerwone wino.
Aktualnie zawartość cukru wynosi:
Regent 16,5 Bx,
Rondo 19,5 Bx,
Leon Millot 19 Bx,
Marechal Foch 19,0 Bx,
Dunaj 21,0 Bx,
Saint Laurent 15,2 Bx,
Zweigelt 17,2 Bx,
Wiszniowyj R. 14,8 Bx,
Jutrzenka 10,2 Bx,
Bianka 16,5 Bx,
Muscat O. 15,0 Bx
Siegerrebe 14,5 Bx,
Odmiana podobna do Cascade 18,0 Bx

Wszystkie pomiary bez poprawki :(
Decyzja zapadła winobranie czas zacząć.......

Ja zebrałem 15.10.08 przy podobnym ciepełku SAT 2373
Wyniki niewiele lepsze
MF – 20Bx
LM – 21Bx
Rondo – 20Bx
Regent – 20Bx
Bianca – 17Bx
Muskat Odeski – 17Bx
Aronia – 16Bx !!!
Cukier nie wzrastał, kwasowośc w miarę lub nieco ponad normę, dojrzałość fizjologiczna –zupełna
Nie było sensu trzymać dalej na krzewie , bo liście w połowie już opadły a pozostałe przebarwione.
Pozostały jeszcze na krzewach:
Hibernal – 20Bx-10g/l
Seyval – 17Bx – 9g/l
Ale te mają jeszcze dużo zielonych liści i szanse na poprawę, jeżeli nie będzie mrozu.
Nigdy dotąd w moim rejonie nie zbierałem tak późno winogron.
Nawet Swenson Red jeszcze nie do końca zjedzony , bo ma tylko 15Bx i gluta.
W ub. roku np. były o tej porze tylko wspomnienia o nim, bo już we wrześniu miał 20Bx.
Ale np. Alden przy 15Bx już się nie uchował, a Schuyler miał 17Bx i już tylko wspomnienia.
Skarb Panoni i Talizman przy 15Bx były całkiem zjadliwe.
Różnie reagują poszczególne odmiany na chłodne warunki.
Ten rok jest dobrym sprawdzianem naszego klimatu.
Oby jak najmniej takich lat.
Czego sobie i wszystkim polskim winogrodnikom życzy i

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 22:28 
Kiper
Kiper

Dalszy ciąg winobrania zrobiłem.
Bianka 18% Bx zebrałem i przerobiłem a wyszło 7,5litra miazgi
Muskat O. 16,5% Bx też 7,5 litra.
Razem zaprawione Pirosiarczynem i Pektolitem czekają na tłoczenie.
Po połączeniu i wymieszaniu wyszło 17,5 % Bx.

Rok był zimny, ale dla mnie okazał sie w miarę łaskawy bo jeszcze tyle nastawu nie udało mi się nigdy zrobić, Mam również nadzieję, że uda mi się zrobić pijalne wino stołowe bym nie stracił chęci do dalszych zmagań z winiarstwem.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 października 2008, 22:34 
Kiper
Kiper

Wczoraj prasowałem miazgę bo drożdże zjadły cukier do -1°Blg czyli wg obliczeń wyszło że wina mają około 13,5%Alkocholu :D natomiast zaskoczyła mnie kwasowość wyszło, że około 5,2g/l hm albo pomiar zły albo .... wiele czynników. Niestety nie zrobiłem pomiaru przed fermentacją i teraz brak jest informacji co zaszło :? . Ponadto zaskoczyła mnie szybkość odfermentowania miazgi. Wobec tego, że planuję zrobić pijalne wino półwytrawne i półsłodkie (miało być więcej kwasów) to dosładzam (niestety) i dofermentowuję na 14%Alkocholu zatrzymuję przy pomocy piro i dosładzam do jakichś 4 do 10g/l i do piwnicy niech się klaruje. Mam w zapasie wino z Ronda i Regenta z 2006r. o znacznej kwasowości (w 2006 było około 9 - 11g/l) to jak będzie trzeba dodać kwasów tojest z czego :?
No a teraz w efekcie mam przed pierwszym obciągiem:
Rondo - 29litrów,
Regent - 19litrów,
Leon M. / Marechal F. - 22litry,
Bianka/Muskat O. - 11litrów
Będzie jeszcze wodnik jakieś 14 litrów
Jak na taki rok pogodowy to nawet mi się udało i oby tylko tego nie zepsuć :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 07:09 
Kiper
Kiper

[quote="Leszek_B"] Wobec tego, że planuję zrobić pijalne wino półwytrawne i półsłodkie (miało być więcej kwasów) to dosładzam (niestety) i dofermentowuję na 14%Alkocholu zatrzymuję przy pomocy piro i dosładzam do jakichś 4 do 10g/l

Dosładzanie sacharozą, czy moze glukozą krystaliczną?
Pytam, bo zastanawiałem się czy ten drugi sposób nie był by lepszy dla ostatecznego smaku wina.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 09:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="jantar"]Dosładzanie sacharozą, czy moze glukozą krystaliczną?
Pytam, bo zastanawiałem się czy ten drugi sposób nie był by lepszy dla ostatecznego smaku wina.

Glukoza jest mniej słodsza od sacharozy.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 12:11 
Kiper
Kiper

To, że glukoza jest mniej słodka, to wiem.
Tyle tylko, ze wystepuje ona naturalnie w owocach, a sacharoza nie.
Dodatek sacharozy jako słodzika jest przez wiele osób wyczuwalny. Pomyslałem sobie, że glukoza być może miałaby mniej zaburzajacy wpływ na końcowy smak wina.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 12:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="jantar"]Dodatek sacharozy jako słodzika jest przez wiele osób wyczuwalny. Pomyslałem sobie, że glukoza być może miałaby mniej zaburzajacy wpływ na końcowy smak wina.

Serio 8O znasz osoby, które potrafią odróżnić czy słodzenie było wykonane sacharozą, glukozą, fruktozą czy cukrem inwerowanym?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 13:25 
Ekspert
Ekspert

Tak , czy inaczej w środowisku kwaśnym sacharoza ulegnie hydrolizie i powstanie cukier inwertowany , no chyba ,że na smak może wpłynąć proporcjonalnie większa zawartość glukozy niż fruktozy :roll:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 października 2008, 14:59 
Kiper
Kiper

[quote="jantar"][quote="Leszek_B"] Wobec tego, że planuję zrobić pijalne wino półwytrawne i półsłodkie (miało być więcej kwasów) to dosładzam (niestety) i dofermentowuję na 14%Alkocholu zatrzymuję przy pomocy piro i dosładzam do jakichś 4 do 10g/l

Dosładzanie sacharozą, czy moze glukozą krystaliczną?
Jakoś nie mam ochoty na wymyślanie jak by tu sobie życie utrudnić i sacharoza "buraczana" musi wystarczyć w tym roku. Jak nabiorę doświadczenia to będę robił ambitniejsze :D

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 30 października 2008, 11:08 
Kiper
Kiper

Witam
wczoraj udało mi się znaleźć czas na prasowanie wodnika z czerwonych... i wyszło aż 20litrów - a miało 15litrów. Wniosek z tego, że kolejne dofermentowanie dało dodakowe litry których nie mogłem uzyskać przy podstawowym prasowaniu :? i to spora różnica. Będzie czym rozcieńczać źle zasiarkowane wino rocznik 2006 :D .
Natomiast zauważyłem pewną różnice w odfermentowaniu w miazdze (na czerwone), względem już uzyskanego moszczu po prasowaniu na białe wino. Okazuje się, że po 9 - 10 dniach fermentacji w miazdze cały cukier został przerobiony, a przy fermentacji białego po 10 dniach w najlepsze sobie dalej pracuje w stałym tempie :? . Oczywiście te same drożdże i ten sam poziom końcowego alkocholu oraz podobna temperatura....

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 14:34 
Kiper
Kiper

Nie jest dobrze :? . Wino po pierwszym obciągu, dosłodzone do 10g/l, zasiarkowane piro 8g/100litrów i wyniesione do piwnicy. No i dziś sprawdzam, a te wina nadal pracują 8O 8O 8O co robić bo jak je wynosiłem do piwnicy to już miały około 14% alkocholu i miało na tym się zakończyć. Nie chcę przesadzić z pirosiarczynem :? :?:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 18:35 
Ekspert
Ekspert

A po co teraz dosładzałeś? Najlepiej dosładzać jak wino jest idealnie krystaliczne równocześnie z dawką piro. Teraz to ci pewnie te 10 g cukru podniesie alkohol o kolejne 0,5 % :?
Spróbuj mocno schłodzić - jak masz gdzie, poczekać aż się wyklaruje i dosiarkować jeszcze tak gdzieś do 80 mg SO2/l

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 22:11 
Kiper
Kiper

[quote="Misza"]A po co teraz dosładzałeś? Najlepiej dosładzać jak wino jest idealnie krystaliczne równocześnie z dawką piro. Teraz to ci pewnie te 10 g cukru podniesie alkohol o kolejne 0,5 % :?
Spróbuj mocno schłodzić - jak masz gdzie, poczekać aż się wyklaruje i dosiarkować jeszcze tak gdzieś do 80 mg SO2/l

Jak to mówią.... liczyłem, że temperatura w piwnicy oraz piro zrobią swoje :? . I nawet mi się udało w 1/3 bo jeden balon z Leone M. i Marechal F. pięknie przestał pracować ale Rondo i Regent podbijają procenty 8O . Ponadto przy drugim obciągu chciałem sprawdzić na ile wino jest zrównoważone i czy takie półwytrawne może zostać, a czy muszę jeszcze coś z nim robić. Wino miało być zrobione na PORTO 16%, a potem zmieniłem zdanie to ono teraz samo się dopomina procentów :lol: :lol:

No, ale OK teraz mi Bianka z Muskatem O. zakończyła pracę i należy zrobić obciąg najlepiej jutro. Więc przy pierwszym obciągu mam nie dawać piro drugiej dawki 8g/100litrów(pierwsza dodana podczas miażdżenia jagód) tylko dopiero po sklarowaniu dodać wraz z dosłodzeniem :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1