Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 10:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 października 2008, 11:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Mam pytanie co do momentu zakończenia maceracji. Jak szanowni koledzy podchodzą do wybrania odpowiedniego momentu na prasowanie?
Pytam ponieważ pierwsze oznaki fermentacji i smak burcoka wskazują na szanse zrobienia wina może nie wytrawnego ale niekoniecznie słodkiego. Myślę o wykorzystaniu do tego celu samocieku (no może do etapu delikatnego prasowania :lol: ).. oczywiście pomiar kwasowości przy prasowaniu sporo wyjaśni co dalej czynić. I tu właśnie wypada dobrze wybrać moment prasowania....czyli kiedy, na co zwracać uwagę?

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 października 2008, 11:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Leszek, ale przecież chciałes fermentację zatrzymać destylatem. Zmieniłeś plany?

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 października 2008, 11:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
. [quote="Maciej"]Leszek, ale przecież chciałes fermentację zatrzymać destylatem. Zmieniłeś plany?

Proces produkcji zależy od materiału a ten wydaje się że jednak może coś się z tego uda. Przewiduję że z Ronda wyjdzie mi jakieś 32 litry wina po pierwszym tłoczeniu czyli na jeden balon 34 litry to za wiele do dalszego odfermentowania więc może podzielę to na wino i wino wzmocnione spirytusem (oczywiście jak kwasowość pozwoli) i z pozostałymi może coś podobnego zrobię. Zależy mi na dobrym winie stołowym do obiadku dla zdrowia a nie na silnym słodkim trunku dla pokrzepienia w chłodne dni :lol: Jak się uda będzie fajnie a jak nie to plan awaryjny "PORTO" jest przygotowany tylko jak będe miał wszystkiego z 80 litrów PORTO podobnego trunku to obawiam się czy w nałóg nie wpadnę..... :lol:

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 października 2008, 20:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
A to Ty nie jesteś jeszcze nałogiem .. :oops: :?:

Piję właśnie własnego Regenta z zeszłego roku. Fermentowałem go w miazdze i trzymałem 21 dni do tłoczenia. Niestety nie mogę powiedzieć, że to jest dobre wino. Przeszło taninami z pestek i to bardzo mocno. W tym roku staram się tłoczyć po 10 dniach i to tylko po maceracji (bez fermentacji).

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 października 2008, 20:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Mój (nasz z Gregiem) zeszłoroczny Regent po pięciodniowej maceracji (fermentacja ledwo ruszyła - wyłączyła się grzałka) jest fajny, ale mógłby mieć więcej tanin. Ekstraktu mu nie brakuje, aromat przerasta jednak ciało. W tym roku fermentuje z kablem grzewczym, tłoczyć będziemy po 9 dniach od zafermentowania.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 października 2008, 22:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Ok czyli około 9 dni i w ciepełku hm ja mam 22°C, a jaką Wy macie temperaturę nastawu?

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2008, 05:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Heniek"] W tym roku staram się tłoczyć po 10 dniach i to tylko po maceracji (bez fermentacji).


8O Trzymasz miazgę 10 dni bez zaszczepienia drożdżami? Jeśli w tym czasie nie dojdzie do zakażenia to wystartuje samo. No chyba, że trzymasz cały czas mocno schłodzone :roll:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2008, 07:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Misza"]
No chyba, że trzymasz cały czas mocno schłodzone :roll:


Dobrze kombinujesz :lol: Miazga jest w temperaturze bliskiej otoczenia. A w takich warunkach nawet drożdże hladnomilne BS 10 startują po 4 dniach :(

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2008, 10:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Leszek_B"]Ok czyli około 9 dni i w ciepełku hm ja mam 22°C, a jaką Wy macie temperaturę nastawu?
Mierzyłem temperaturę, zanim się ustabilizowała w całej objętości. Dołem, przy kablu grzewczym było 19oC, na górze - 17oC. Sądzę, że po ruszeniu fermentacji średnia temperatura nastawu ustabilizuje się w okolicach 20oC - zmierzę, powiem dokładnie.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2008, 11:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Leszek_B"]Ok czyli około 9 dni i w ciepełku hm ja mam 22°C, a jaką Wy macie temperaturę nastawu?


Startuję w 18-19 stopniach, jak się rozchula to w środku jest 24-25 stopni, wtedy przejeżdżam do pomieszczenia o temp. ok. 16.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2008, 22:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Misza"][quote="Leszek_B"]Ok czyli około 9 dni i w ciepełku hm ja mam 22°C, a jaką Wy macie temperaturę nastawu?


Startuję w 18-19 stopniach, jak się rozchula to w środku jest 24-25 stopni, wtedy przejeżdżam do pomieszczenia o temp. ok. 16.
Jaki masz duży zbiornik fermentacyjny?

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 października 2008, 23:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Jako że czasu do tłoczenia już niewiele zostało to zakończyłem prace przy budowie prasy a taki efekt uzyskałem Obrazek
Wszystko gra i teraz tylko czekać pozostało do zakończenia maceracji :D

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 20:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Leszek_B"]
Jaki masz duży zbiornik fermentacyjny?


60l, wsad ok. 40l

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 22:08 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Misza"][quote="Leszek_B"]
Jaki masz duży zbiornik fermentacyjny?


60l, wsad ok. 40l
No to mamy podobnie (beczka 55l wsad 45l) chyba muszę zmierzyć temperaturę wewnątrz miazgi.... :?

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 października 2008, 22:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Misza"][quote="Leszek_B"]Ok czyli około 9 dni i w ciepełku hm ja mam 22°C, a jaką Wy macie temperaturę nastawu?


Startuję w 18-19 stopniach, jak się rozchula to w środku jest 24-25 stopni, wtedy przejeżdżam do pomieszczenia o temp. ok. 16.

Zrobiłem pomiary temperatury sondą wewnątrz miazgi (środek beczki 55l aktualnie pełnej, a zalanej 45 litrami miazgi) wynik wygląda tak:
temperatura otoczenia 22,1°C ;
temperatura fermentującej miazgi 24,4°C. Myślę, że dopiero jak zbiornik ma około 1m szrokości i wysokości (to też by trzeba sprawdzić empirycznie) to szybkość oddawania ciepła do otoczenia zmuszała by nas do przenoszenia do chłodniejszych pomieszczeń lub chłodzenia nastawu....oczywiście wszystko zależy od rodzaju drożdży i szybkości ich działania :D

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO