Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 02:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 13:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="winorobek"] Kolego, nie wiesz co dobre :P
Ja też. Dosładzanie wina w ogóle, a miodem w szczególności to wg mnie gruba pomyłka.

Leszek - Twój plan na Porto jest niezły. Przemyśl tylko te 19,5%... Raz w życiu [EDIT: przypomniałem sobie: dwa razy, ale tę samą] piłem Maderę z alkoholem na poziomie 19%, nie wspominam miło tego trunku. Pijałem za to bardzo fajne Porto z zawartością alkoholu 16%. To wg mnie optimum.
Schemat Heńka jest ok.; zafermentowujesz, mierzysz cukier na bieżąco (ja zatrzymałbym około 12-14%) i zatrzymujesz destylatem, wzmacniając do 16%. Potem jeszcze pomacerowałbym całość wzmocnionej miazgi jakiś tydzień, dla lepszej ekstrakcji tanin i barwników i na praskę. Spodziewaj się kilkuletniego dojrzewania.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 13:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="Maciej"][quote="winorobek"] Kolego, nie wiesz co dobre :P
Ja też. Dosładzanie wina w ogóle, a miodem w szczególności to wg mnie gruba pomyłka.

Leszek - Twój plan na Porto jest niezły. Przemyśl tylko te 19,5%... Raz w życiu [EDIT: przypomniałem sobie: dwa razy, ale tę samą] piłem Maderę z alkoholem na poziomie 19%, nie wspominam miło tego trunku. Pijałem za to bardzo fajne Porto z zawartością alkoholu 16%. To wg mnie optimum.
Schemat Heńka jest ok.; zafermentowujesz, mierzysz cukier na bieżąco (ja zatrzymałbym około 12-14%) i zatrzymujesz destylatem, wzmacniając do 16%. Potem jeszcze pomacerowałbym całość wzmocnionej miazgi jakiś tydzień, dla lepszej ekstrakcji tanin i barwników i na praskę. Spodziewaj się kilkuletniego dojrzewania.
Fajnie tylko Rondo miało tydzień temu 16,5% Bx przed korektą..... no to niech ma teraz 18%Bx przed korektą(prognoza bo pomiar zrobię w sobotę 19,09,08r. i co zastanę tak będę musiał zareagować...) By zrobić jak wyżej to musiał bym dodać drożdze i za chwilę spirytus.... :?
Moc porto odczytałem z butelki, którą właśnie degustuję i wcale nie zależy mi na tych 19.5% alkoholu, ale na pitności tj. braku przebijających się kwasów... pomiar zrobię jak tylko będę w winnicy...) Jednak spodziewam się dość wysokiego wyniku bo w 2006r. winogronka dostały lepszy SAT, a i tak było nie wesoło i myślałem o odkwaszaniu... Zresztą do dziś to wino stoi w balonie i.... czeka......
Podsumowując ww. wywody jeśli będzie konieczność to metoda jest dobra i mogę zamówione beczki(po wcześniejszym przygotowaniu) zapełnić miazgą z "czerwonych" winogron (niedojrzałe wiec nie ma potrzeby ich rozdzielać). Fermentacja chwilowa (zależna od pomiarów przed i w trakcie) a następnie spirytus do poziomu akceptowalnego czyli około 16% (wyszło że spirytus bo własnego destylatu nie otrzymam w tak szybkim czasie... :? ) Reszta materiału na destylat i będzie na materiał do przyszłorocznych zmagań :lol: Rozumiem, że wobec wysokiego % alkoholu z piro mogę zrezygnować?

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 14:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="winorobek"]A nie myślałeś o podsuszeniu części jagód ale nie tak bardzo jak na rodzynki i wykorzystaniu ich do zrobienia wina?

hm 100kg bedzie tego lub więcej..... to mały problem.

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 15:01 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 maja 2007, 01:00
Posty: 50
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MCE > WSA)
[quote="Leszek_B"]
hm 100kg bedzie tego lub więcej..... to mały problem.


Hmm...

Na myśl mi przychodzi ilość od 10 do 25 kg.

10 kg to nawet ja w mieszkaniu dałbym rade podsuszyć.

_________________
Deo Optimo Maximo - - -
http://www.winorobek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 16:20 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
[quote="winorobek"][quote="Leszek_B"]
hm 100kg bedzie tego lub więcej..... to mały problem.


Hmm...

Na myśl mi przychodzi ilość od 10 do 25 kg.

10 kg to nawet ja w mieszkaniu dałbym rade podsuszyć.
Taaak czyli np. kwasy x 2 i cukier razy 2 tylko jaki efekt z tego?

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 18:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Leszek_B"] Rozumiem, że wobec wysokiego % alkoholu z piro mogę zrezygnować?


Niestety nie. Sam alkohol się nie utlenia reszta tak.

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 21:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Cytuj:
Fajnie tylko Rondo miało tydzień temu 16,5% Bx przed korektą..... no to niech ma teraz 18%Bx przed korektą
Przy takim cukrze, to najlepiej byłoby zrobić sok:
-schłodzenie i sendymentacja
-zabutelkowanie i pasteryzacja

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 21:21 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 maja 2007, 01:00
Posty: 50
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MCE > WSA)
[quote="Leszek_B"]
Taaak czyli np. kwasy x 2 i cukier razy 2 tylko jaki efekt z tego?


Zwiększasz zawartość kwasów, cukru i całej reszty w nastawie poprzez dodanie podsuszonych jagód - osobiście wole takie jak wzmacniane.

_________________
Deo Optimo Maximo - - -
http://www.winorobek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 21:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Heniek"] ...alkohol się nie utlenia...
Alkohol też się utlenia.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 11:16 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 maja 2008, 01:00
Posty: 140
Lokalizacja: wieś; podkarpacka k Mielca
Jeżeli będzie zależało Ci na zwiększeniu taniczności i pogłębieniu koloru porto spróbuj macerować (w spirytusie lub destylacie) przez 7 dni kłącze bergenii - popularny kwiatek. Dodajesz do nalewu w/g potrzeby.http://www.luskiewnik.pl/monografie/bergenia.html


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 19:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 9 marca 2004, 01:00
Posty: 3504
Lokalizacja: Apelacja Zgorzelec
[quote="Maciej"][quote="Heniek"] ...alkohol się nie utlenia...
Alkohol też się utlenia.

No pewnie że tez. Ale czy jest coś co się nie utlenia? Chyba tylko ozon byłoby ciężko utlenić :lol:

Heniek

_________________
Jeszcze mi tylko z oczu jasnych
spływa do warg kropelka słona,
a ty mi nic nie odpowiadasz
i jesz zielone winogrona
JT


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 września 2008, 17:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Witam wszystkich i już jestem po wizycie w winnicy, Szczeście miałem bo temperatura spadła tam 13.09.2008r. do +2°C czyli przymrozków nie było :D . Co więcej wydaje się że pomimo tak paskudnej pogody jakoś mączniaki trzymają się zdala od winorośli.... tylko odrobinę szara pleśń zaczęła sie dobierać do gron i będzie trzeba odcinać te części gron, które mają zaschnięte szypuły.
Aktualnie po nasiąknięciu wodą i przy SAT 2302°C... (straszne jak na koniec Września) zawartość cukru wynosi:
Regent 14,5 Bx,
Rondo 18,0 Bx,
Leon Millot 17 Bx,
Marechal Foch 18,0 Bx,
Dunaj 18,0 Bx,
Saint Laurent 11,0 Bx,
Zweigelt 16,5 Bx,
Wiszniowyj R. 14,0 Bx,
Jutrzenka 8,0 Bx,
Bianka 11,0 Bx,
Muscat O. 15,0 Bx
Siegerrebe 17,0 Bx,
Krystaly 17,0 Bx

Wszystkie pomiary bez poprawki ...... :( oby te nadchodzoące dni były ciepłe......

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 października 2008, 20:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Czas mija, a SAT w miejscu stoi 12.10.2008 przy SAT 2327°C :(
Mączniaki nadal trzymają się zdala od winnicy :D natomiast szara pleśń zmusza do rozpoczęcia winobrania :D przynajmniej dla odmian na czerwone wino.
Aktualnie zawartość cukru wynosi:
Regent 16,5 Bx,
Rondo 19,5 Bx,
Leon Millot 19 Bx,
Marechal Foch 19,0 Bx,
Dunaj 21,0 Bx,
Saint Laurent 15,2 Bx,
Zweigelt 17,2 Bx,
Wiszniowyj R. 14,8 Bx,
Jutrzenka 10,2 Bx,
Bianka 16,5 Bx,
Muscat O. 15,0 Bx
Siegerrebe 14,5 Bx,
Odmiana podobna do Cascade 18,0 Bx

Wszystkie pomiary bez poprawki :(
Decyzja zapadła winobranie czas zacząć.......

Zebrałem i ręcznie odszypułkowałem, zgniotłem i do beczek wlałem (dobrze że miałem pomocników :D - w przyszłym roku zgniatarko odszypułkowarka konieczna!!!!!) czyli:
Rondo 45 litrów miazgi , Biling 16,5°

Cuvee Regent 19 litrów plus Wiszniowyj Rannyj 4 litry plus Siegerrebe 1 litr razem 24 litry, dało Biling 17°;

Couve Leon Millot 13 litrów plus Marechal Foch 15 litrów razem 28 litrów, dało Biling 20,5 :)

Niestety kwasowości nie udało mi się zmierzyć bo odczynnik miałem stary i wychodziłu mi wyniki np. dla Ronda około 18g/l więc pomiar zrobię jak będę miał czym.
Jednak profilaktycznie odkwasiłem wszystkie nastawy o 0,75g/l kwasu winowego..... myślę że to nie zaszkodzi, a na tym etapie jest to zalecane :?
Maceracja wystartowała w temperaturze 21°C na drożdżach Saccharomyces cerevisiae Drożdże 5 od winiarz.pl. Start 12.10.2008r.

Czyli drugi dzień maceracji w beczkach i fermentacja idzie prawidłowo :D

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Ostatnio edytowano środa, 15 października 2008, 11:09 przez Leszek_B, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 października 2008, 23:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2004, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Winnica Jura Dabrowa Górnicza
[quote="Heniek"][quote="Leszek_B"]Heńku wszystko pasi, ale ten sklepowy rektyfikowany w szlachetnym trunku.....


Na pewno lepszy, niż bimber robiony domowymi sposobami.

Wino powinno być wzmacniane destylatem zrobionym z tych samych odmian winogron z których powstało wino .

_________________
zbyszek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 października 2008, 11:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="winorobek"] ...osobiście wole takie jak wzmacniane.
Winorobek, piszesz w temacie dotyczącym analogu Porto. Porto jest winem wzmacnianym.
Ciekawe, swoją drogą, czy robiłeś już wina z podsuszanych winogron? Robiłeś wina wzmacniane? Jakie masz rezultaty?

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO