Teraz jest niedziela, 15 czerwca 2025, 22:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2008, 11:01 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 48
Lokalizacja: Świdnica, woj. dolnośląskie
Witam wszystkich,
mam zeszłoroczne wino, które nadal pracuje.
Czy jest jakiś prosty sposób na zatrzymanie/zabicie drożdzy?
Nie chcę, by po wlaniu do butelek wyskakiwały korki.

Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2008, 11:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 600
Lokalizacja: Lubuskie
A no to podaj jakies szczegoly tego winka:
- cukier na starcie fermentacji
- cukier w tej chwili
- siarkowales w ktorymkolwiek momencie?
- ile razy obciagales znad osadu?
- moze winko wczesniej stalo w bardzo zimnej piwnicy a teraz jest tam cieplej i zaczelo zwawiej pracowac?
I inne obserwacje...
pzdr

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2008, 18:23 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 48
Lokalizacja: Świdnica, woj. dolnośląskie
Witam,
- cukier na starcie - nie mam pojęica;
- cukier w tej chwili - nie mam pojęcie i nie mam przyrządu do pomiaru;
- sierkowanie - nie było siarkowania;
- odciąganie z nad osadu - raz;
- wino od jesieni stoi w kuchni pod stołem. Najcieplej miało zimą, kiedy kaloryfer mocno grzał. Chłodniej na wiosne jak skończył się okres grzewczy i teraz ma tak około 22*C, bo kuchnia ma okna od wschodu i nie nagrzewa się od promieni słonecznych.
Do zacieru nie był dodawany żaden specjalny szczep drożdży.
Wino z innego krzewu (białe) zimą skończyło prace i dawno zlane do butelek.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2008, 18:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4634
Lokalizacja: Rybnik
[quote="pmn"]
- cukier na starcie - nie mam pojęica;
- cukier w tej chwili - nie mam pojęcie i nie mam przyrządu do pomiaru;
- sierkowanie - nie było siarkowania;
- odciąganie z nad osadu - raz;
- wino od jesieni stoi w kuchni pod stołem. Najcieplej miało zimą, kiedy kaloryfer mocno grzał. Chłodniej na wiosne jak skończył się okres grzewczy i teraz ma tak około 22*C, bo kuchnia ma okna od wschodu i nie nagrzewa się od promieni słonecznych.
Do zacieru nie był dodawany żaden specjalny szczep drożdży.
Wino z innego krzewu (białe) zimą skończyło prace i dawno zlane do butelek.


Ło matko! Jeśli nie masz pojęcia o robieniu wina, to nie dziw się, że masz problemy. Sięgnij po jakąś literaturę, albo przynajmniej poczytaj na www.wino.org.pl

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 08:06 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 272
Lokalizacja: Przeworsk-podkarpacie srodkowe
[quote="pmn"]Witam wszystkich,
mam zeszłoroczne wino, które nadal pracuje.
Czy jest jakiś prosty sposób na zatrzymanie/zabicie drożdzy?
Nie chcę, by po wlaniu do butelek wyskakiwały korki.

Piotr


Piotrze - drożdże przestają pracować (giną) przy wyższym stężeniu alkoholu, więc najprostrzym sposobem jest dodanie wysokoprocentowego alkoholu do Twojego wina - będziesz miał pseudo "Porto".
Zapewne dosładzałeś moszcz przed fermentacją, nie sprawdzałeś kwasowości i butla stoi w ciepłym pomieszczeniu, dodatkowo brak siarkowania, wszystko to składa się na dobre warunki dla drożdży więc się nie dziw że wino nadal "chodzi". Fermentacja ustanie przy stężeniu około 17-18%, przenieś je też w chłodniejsze miejsce (piwnica) aby się wyklarowało i dopiero po pewnym czasie zlej do butelek. Jeśli nie chcesz dodawać alkoholu to wykonaj obciąg znad osadu i siarkowanie oraz przenieś do chłodnego pomieszczenia - powinno pomóc.
Pozdrawiam - Darek

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 15:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 600
Lokalizacja: Lubuskie
[quote="darucha"]... Fermentacja ustanie przy stężeniu około 17-18%
Na dzikich drozdzach? To jak wygrac "6" w totka....

A co do tego nastawu - kolego pmn za wiele nie da sie pomoc, bo udalo Ci sie zlamac chyba wszystkie zasady sztuki winiarskiej, ale skoro piszesz, ze to byl zacier, to moze dokonaj jego uduchowienia po prostu? Z tego , co napisales wynika, ze to wino ( :?: ) ma szanse smakowac tym, co to "lubia winko bo slodkie"...

pzdr

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 19:04 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 maja 2008, 01:00
Posty: 48
Lokalizacja: Świdnica, woj. dolnośląskie
Witam,
Dziękuję wszystkim,
zarówno za pomocne rady, o które prosiłem,
jak i za słowa krytyki, które na pewno zmobilizują mnie do lektury o produkcji wina.

Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 czerwca 2008, 21:04 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 marca 2006, 01:00
Posty: 214
Lokalizacja: woj. Łódzkie
Jężeli to wino nie jest szczególnie paskudne to możesz przerobić ten trunek na grzane wino. Zlać do gara, dodać przyprawy i podgrzać tak żeby drożdże wyzdychały a alkohol nie odfrunął.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 czerwca 2008, 21:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Proponuję wariant 3xZ
Zasiarkuj, Zabutelkuj, Zapomnij. Za kilka lat jeżeli nie da się go nadal pić to będzie miało przynajmniej jakąś wartość sentymentalną.
Na przyszłość kup sobie cukromierz, aktywne drożdże, poczytaj o fermentacji.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 czerwca 2008, 17:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2004, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Winnica Jura Dabrowa Górnicza
[quote="RobertM"]Proponuję wariant 3xZ
Zasiarkuj, Zabutelkuj, Zapomnij.

A huk rozrywanych butelek lub wylatujących korków szybko ci o nich przypomną . :lol:

Mam aktualnie podobny problem z winem z ronda/marszałka w jednym z balonów (15 litrowym ) , zaczęło znowu pracować mimo ze było mocno zasiarkowane - 20 g piro na 100 l , obciągane 2 razy i stoi w piwnicy . :?:
Nie mam do końca pewności czy to jest FJM czy fermentacja , bąbelki są małe i nie tworzą piany na powierzchni .
Wiecie może jak odróżnić te dwa procesy "na oko " ?

Tak nawiasem stało się to akurat w tym samym czasie kiedy krzewy ronda i marszałka z których powstało to wino zaczęły kwitnąć .
Była jakaś legenda na ten temat która próbowała łączyć te dwa fakty w jakiś magiczny sposób .

_________________
zbyszek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 czerwca 2008, 19:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
Myślę że obeszło by się bez huku i rozrywanych butelek :D .
Zależy jakie to były drożdże, nie wszystkie są w równi odporne (nie odporne) na piro, podejrzewam że "żadne specjalne" nie były np.bajanusami. Poza tym zasiarkować w butli i butelkować po upewnieniu się że fermentacja nie ruszy ponownie - szklanka wina w temp pokojowej na 24h. Można też dla świętego spokoju użyć szampanek i korków plastikowych z drucianą zabezpieczajką.
Ewentualnych rozwiązań typu pasteryzacja nie jestem zwolennikiem.
Co do Twojego zzbychu podejrzenia o FJM to po zasiarkowaniu wina 20g na 100l na 100% to nie to, akurat te drożdże nie tolerują prawie wcale obecności SO2. Podobny objaw do opisywanego przez Ciebie miałem w kilku winach po dodaniu Efferbarique-pirosiarczyn potasu granulowany, samorozpuszczalny w winie. O wznowieniu fermentacji nie było tam mowy (wino wytrawne, temp 12oC, wcześniej już zupełnie odfermentowane) ale po dodaniu proszku przez ok 2 miesiące sprawiało takie wrażenie. Dziwna sprawa, mam jednak nadzieję że tego nie użyłeś. :D

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 czerwca 2008, 20:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2004, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Winnica Jura Dabrowa Górnicza
[quote="RobertM"]
Co do Twojego zzbychu podejrzenia o FJM to po zasiarkowaniu wina 20g na 100l na 100% to nie to, akurat te drożdże nie tolerują prawie wcale obecności SO2.

W kwestii formalnej - za FJM odpowiedzialne są bakterie a nie drożdże .

Ja też jestem przeciwnikiem pasteryzacji ale jak nic nie pomoże to zmienię zdanie , rozleje do butelek i spasteryzuję . Nie miałem jeszcze okazji pić wina pasteryzowanego (swojego) to spróbuję , zawsze to jakieś nowe doświadczenie .
Co do piro to używałem wyłącznie w postaci proszku , kupione w Euro-win.
Pozostałe wina stojące w balonach obok tego jednego są ciche , ładnie sklarowane i spokojne . A wszystkie były siarkowane w tej samej dawce .

_________________
zbyszek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO