Teraz jest piątek, 17 października 2025, 00:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 09:32 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 22 września 2016, 18:02
Posty: 130
Lokalizacja: Olsztyn
Witam.
Chciałbym się was poradzić jak przygotować miód pitny i wino do długiego przechowywania.
Szczególnie zależy mi na wyrobie miodów. Mam własną pasiekę i trochę się wkreciłem ;)
Zależy mi na długim okresie przechowywania i na tym aby nie używać chemii.
Chce posadzić trochę winogron, myślałem o białych ale skoro czerwone przechowuja się lepiej niech będą czerwone.
Jakie odmiany czerwonych winorośli nadają się do uprawy w naszych warunkach?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 10:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Na miód ach się nie znam wiem tylko, że te bardzo słodkie wymagają długiego dojrzewania.
Co do wina. Co rozumiesz przez długie przechowywanie.
Wino najlepiej przechowuje się w piwnicy o w miarę stałej temp. 12 stopni i wilgotności ok 80%. Większość win trzeba wypić w ciągu paru lat. W Twojej lokalizacji z czerwonych to chyba jedynie Marechal Foch i Leon Milot. Z białych Solaris.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 10:12 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 22 września 2016, 18:02
Posty: 130
Lokalizacja: Olsztyn
Na przykład 20lat.
Wszędzie gdzie czytam to właśnie wino powinno byc spozyte w ciągu kilku lat, potem traci na walorach.
Chciałbym zrobić wino / miód pitny zgodnie z zasadą im wino starsze tym lepsze.
Jak i z czego taki napój przygotować aby stał jak najdłużej? Pomijam kwestię czystości i warunków bo to wiadomo.
Chciałbym też uniknąć siarkowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 10:39 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 31 lipca 2015, 13:09
Posty: 373
Lokalizacja: lubelskie/Zamość
Jarekb napisał(a):
Na przykład 20lat.
Wszędzie gdzie czytam to właśnie wino powinno byc spozyte w ciągu kilku lat, potem traci na walorach.
Chciałbym zrobić wino / miód pitny zgodnie z zasadą im wino starsze tym lepsze.
Jak i z czego taki napój przygotować aby stał jak najdłużej? Pomijam kwestię czystości i warunków bo to wiadomo.
Chciałbym też uniknąć siarkowania.


Wcale nie jest tak że wina im starsze tym lepsze..a przeciwnie.W naszych warunkach raczej nie zrobisz wina zgodnie ze sztuką winiarską które poleży tyle lat...i do tego bez siarkowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 13:09 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Miody pitne:
http://alkohole-domowe.com/miod-pitny

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 18:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1712
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Każde wino się w końcu zmęczy. W Polsce jeszcze nikt nigdy nie wyprodukował wina co powinno poleżeć tak z 10 lat żeby zyskiwało i po tym czasie było najlepsze.

Można oczywiście próbować, ale niewiele odmian w naszym klimacie się do tego nadaje. Przykład to Gewurztraminer wyprodukowany w najlepszych winnicach w Alzacji jest doskonały między 5tym, a 15stym rokiem przechowywania męczy się dopiero po 20stu latach. No ale ta odmiana w Olsztynie to raczej do szklarni. itd


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 18:36 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 czerwca 2010, 21:39
Posty: 559
Lokalizacja: Żarki (Jura) 325m npm
Ja przechowałem miód pitny trójniak przez 37lat.
Był doskonały, miał tylko jedną wadę- było go tylko 1 butelka.

_________________
Pozdrawiam z Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Jerzy
Szkółka Winorośli "ŻarWin" nr 24/09/6149


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 21:29 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 22 września 2016, 18:02
Posty: 130
Lokalizacja: Olsztyn
A gdybym zrobił tunel foliowy na kilka winorośli?
Powiedzmy 3m szerokości 2 wysokości i 10 dlugosci i posadzić tam 5 krzaczkow?
Czy winorosla trzymane w tunelu dałyby lepsze owoce które pozytywnie wpłyną na jakość wina?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 21:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5548
Lokalizacja: Łódź i okolice
W 10m tunelu 5 krzewów? W takim tunelu zmieścisz 2 rzędy po 8-9 krzewów.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 21:38 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 22 września 2016, 18:02
Posty: 130
Lokalizacja: Olsztyn
No to tym bardziej. Bo mam taki kawałek powlekanej folii.
Może by się ją dało wykorzystać w miodosytnictwie ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 września 2016, 23:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Jarek, żeby wino czy miód leżało 20 lat to musi być świetnie zrobione. Od samego leżenia jakaś berbelucha za 20 lat w ambrozję się nie zamieni. Nie to żebym cię zniechęcał, ale żeby coś zrobić to trzeba mieć nieco doświadczenia i wiedzy. Tobie na razie dużo brakuje. Opanuj choć podstawy i trenuj, bo inaczej się rozczarujesz. Za parę lat wstawisz coś sensownego. Na razie się ucz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 07:54 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 22 września 2016, 18:02
Posty: 130
Lokalizacja: Olsztyn
Wstawiam coś od 2 lat. Różne smaki i proporcje. Teraz chcę uzyskać owoce najwyższej jakości.

-- czwartek, 24 listopada 2016, 07:54 --

A czy jakość winorośli (chodzi mi o wszystkie czynności jakie podejmuje się dla uzyskania jak najlepszych owocow) ma wpływ na długość przechowywania wina? Czy sztuczne dosłodzenie cukrem lub miodem wydłuży czas przechowywania?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 09:01 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 listopada 2016, 09:19
Posty: 173
Lokalizacja: Lublin i okolice
Jakość plonów jak i sama jakość winorośli ma ogromny wpływ na możliwości leżakowania danego wina. Jeden rocznik masz gorszy, drugi lepszy. ( np. uwarunkowania pogodowe ). Nie mówiąc już o tym, że nie każda odmiana nadaje się na wina "leżakujące".
Uprawy winorośli się dopiero uczę ale za to znam się ciutke na samym winie. W piwnicy mam ok 110 butelek rożnego rodzaju wina ( leżakujących ) i nawet ten sam rocznik potrafi się również inaczej zachować. Dochodzą tutaj jeszcze warunki przechowywania ( temperatura , wilgotność etc ).
Czynników jest mnóstwo.
Przy domowym wyrobie bez siarkowania się nie obędzie. To raz. Dwa... o wytrawnym zapomnij że ci poleży 5-10 lat ;) Jak cukrem zakonserwujesz to trochę owszem ale też bez szaleństw.
Ogólnie... nie rób z zamiarem leżakowania ale picia ;)

Ps. Np. Taki Chateau Laroze GC Classe ( apelacja Saint-Emilion ) rocznik 2003 leżakuje mi do dziś i ma się jeszcze dobrze ;) ( Chociaż tegoroczne święta go uśmiercą :P ) natomiast to samo ale w roczniku 2009 już miała dość.

_________________
https://t.me/pump_upp


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2016, 09:38 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): czwartek, 22 września 2016, 18:02
Posty: 130
Lokalizacja: Olsztyn
Czyli muszę się bardzo przyłożyć.
Mam zamiar robić wino z odmian Marechal Foch, Leon Millot, Pinot Noir Precoce i Regent.
Te dwie pierwsze wybrałem że względu na odporność na mróz, trzecia wczesna pora dojrzewania a czwarta zobaczymy jak będzie rosła w moim klimacie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 6 grudnia 2016, 00:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 stycznia 2005, 01:00
Posty: 896
Lokalizacja: Siemianowice Śl. winnica SAT 2639°C w Klimontowie Świętokrzyskie
Jarekb napisał(a):
Czyli muszę się bardzo przyłożyć.
Mam zamiar robić wino z odmian Marechal Foch, Leon Millot, Pinot Noir Precoce i Regent.
Te dwie pierwsze wybrałem że względu na odporność na mróz, trzecia wczesna pora dojrzewania a czwarta zobaczymy jak będzie rosła w moim klimacie.

Wszystkie ww. odmiany będą miały podobny termin dojrzewania, ale jak chcesz długo leżakować to spróbuj MF i LM zrobić słodkie na miodzie około 16 - 18% alkoholu i niech sobie leży :) po trzech latach do butelek i powinno być ok.

_________________
Pozdrawiam
Leszek_B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 20 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO