PawelSzablewski napisał(a):
1. Dobrze wymyta, pusta.
Nie.
PawelSzablewski napisał(a):
2. Zalanie jej gotowym, tanim, kupnym winem(...) czy to wino które tam wleję nie zabierze z beczki wszystkich aromatów.
Musisz sobie odpowiedzieć, czy z beczki korzystasz po to aby uzyskać jakiś aromat, czy ze względu na dojrzewanie (ciągłe, powolne utlenianie).
Skoro piszesz o aromatach, to jest raczej bez sensu, pomijając to, że osobiście nie cierpię wyczuwalnej świeżej beczki w żadnych trunkach, to i tak musisz się pogodzić z tym, że z czasem nie będzie już zbyt dużo dodatkowych aromatów oddawała. Moim zdaniem, jak już Ci zależy na aromatach dębowych, to zaopatrz się w czipsy dębowe i to ich używaj dla aromatu.
Mając na uwadze to, że Twoja beczka jest malutka i prawdopodobnie wina w niej leżakujące i tak będą mocno dawały surową dechą, to nie przejmował bym się utratą aromatów. Beczka powinna być ciągle zalana - jeśli nie chcesz zalewać jej winem, to wodą z pirosiarczynem. Nawet woda będzie wypłukiwać coś z beczki.