Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 12:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 00:07 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 3 marca 2012, 08:57
Posty: 150
Lokalizacja: Grójec
Mam taką zagwostkę w głowie... co o tym myślicie...?
Mam 15 litrową beczkę w której dojrzewało moje winko.
Winko zlane i teraz zastanawiam sie co zrobić z beczką przez prawie rok "czekania" na nowe wino?
- zalac wodą (aby nie wyschła; z grugiej strony, czy aromaty dębowe zamiast później przejśc do wina nie pójdą teraz w wodę?
- zostawić pustą (teraz wyschnie, ale później się ją sparzy i się sama uszczelni; zahowane zostanę w dębie aromaty)
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 08:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Po co zlewałeś już teraz? Przecież wino mogło sobie dojrzewać do jesieni w beczce. Chyba że nie masz zapasu i wino by nie dotrzymało do jesieni. :lol: Ja zawsze wino butelkuję dopiero późną jesienią aby zwolnić miejsce na nowe.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 13 maja 2012, 14:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
raz użyta beczka musi być zalana bez przerwy, inaczej rozeschnie się nieodwracalnie i będzie do wyrzucenia.
Zalać musisz nie wodą, bo beczka zgnije, a dość stężonym - 1-2% - roztworem pirosiarczynu potasu. Roztwór taki trzeba wymieniać na świeży co 2-3 miesiące.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 16:44 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Maciej napisał(a):
raz użyta beczka musi być zalana bez przerwy...
Zalać dość stężonym - 1-2% - roztworem pirosiarczynu potasu. Roztwór taki trzeba wymieniać na świeży co 2-3 miesiące.
Czy po wylaniu roztworu przed napełnieniem winem należy beczkę dobrze wypłukać, czy pominięcie tej czynności będzie zbędne i wino zostanie zakonserwowane i czy nie zostanie przekroczone stężenie pirosiarczynu potasu ?

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 maja 2012, 17:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
gronkowiec napisał(a):
Maciej napisał(a):
raz użyta beczka musi być zalana bez przerwy...
Zalać dość stężonym - 1-2% - roztworem pirosiarczynu potasu. Roztwór taki trzeba wymieniać na świeży co 2-3 miesiące.
Czy po wylaniu roztworu przed napełnieniem winem należy beczkę dobrze wypłukać, czy pominięcie tej czynności będzie zbędne i wino zostanie zakonserwowane i czy nie zostanie przekroczone stężenie pirosiarczynu potasu ?


Beczkę warto wypłukać, ale raczej ze względu na zwykła higienę, wszelki wypadek, czy przyzwyczajenie, niż zagrożenie nadmiarem SO2. Pirosiarczyn dość szybko utlenia się do siarczanu. Z tego też powodu roztwór trzeba wymieniać - on po prostu przestaje działać.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 16:30 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): wtorek, 29 marca 2011, 21:54
Posty: 712
Lokalizacja: Maciejowice k/ Krakowa
A nie lepiej to zalać jakąś śliwowiczką albo naleweczką? W połączeniu z dębem i resztkami wina smak może być boski.

_________________
Szkółka winorośli
zapraszam i pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 20 sierpnia 2012, 18:51 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 23 października 2011, 16:29
Posty: 175
Lokalizacja: Mysłowice, śląskie
Ja bym to zalał min 1,5 litra zwykłej czystej wódki, co kilka dni zamieszać beczką żeby cała beczka miała kontakt z alkoholem, i sprawdzać jego poziom. Mało ci z tego zostanie ale smak po winie może być ciekawy.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 21 sierpnia 2012, 07:49 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2012, 13:43
Posty: 15
Lokalizacja: Rogalin
Z jakichś względów odradza się stosowanie beczek dębowych po mocnych alkoholach do dojrzewania/przechowywania wina. Pewnego razu zastanawiałem się nad zakupem dość okazyjnie używanej do takich celów beczułki, znajomy, może dość ortodoksyjny odradził mi tego typu pojemniki do dojrzewania. Biorąc pod uwagę ceny dostępnych w sklepach, w których nie można płacić kartą, win w 5 l opakowaniach szklanych, nie bawiłbym się w wódki, tylko kupił takie właśnie wino i zalał nim beczułkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2012, 20:24 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 18 sierpnia 2012, 19:49
Posty: 265
Lokalizacja: Wieluń
Zalać beczułkę winem za 3,50 i później cieszyć się aromatem siarko-fruta - bezcenne :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 18:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2012, 13:43
Posty: 15
Lokalizacja: Rogalin
Szczerze, uważam to za mniej rażące niż wino trącące wódką. Beczkę i tak przed ponownym użytkiem powinno się siarkować co z pewnością będzie miało większy wpływ niż wcześniej zapewniający jej przetrwanie trunek.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO