Teraz jest środa, 7 maja 2025, 11:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 października 2009, 11:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Proszę powiedzcie mi jak odkwasić moszcz czy wyciśnięty już sok winogronowy kredą z przeznaczeniem na wino.Chciałam choć trochę odkwasić,nie wiem ile dodać aby przyszłe wino nie zmieniło smaku.
Ile czasu ma stać z tą kredą i czy to spuszczać z nad osadu?
Czytałam tu różne posty ale proszę o najprostszy sposób.

Zuzanna


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 października 2009, 12:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
A jaką ma teraz kwasowość. Jakie to ma być wino: wytrawne czy z cukrem resztkowym?
Ja praktykuję tak: Odlewam 10-20 % moszczu po sedymentacji. Dodatkowo siarkuję w ilości 0,1g/l i sypię nadmiar kredy do całkowitego odkwaszenia. Trzeba intensywnie mieszać i odgazowywać. Następnie zostawiam w spokoju na kilkanaście minut aż nadmiar kredy opadnie. Zlewam klarowny odkwaszony moszcz do butelki pod korek, zatykam szczelnie i umieszczam w lodówce na 2-3 dni. Po ochłodzeniu, z biegiem czasu wytrącają się podwójne sole wapniowe. Reszta moszczu oczywiście już w tym czasie fermentuje. Po wypadnięciu osadu zlewam klarowny odkwaszony moszcz do fermentującego nastawu.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 października 2009, 14:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Wino chcę żeby było słodkie,nie wiem jaką ma kwasowość bo nie mam czym zmierzyć ale w ubiegłym roku wychodziło za kwaśne i musiałam dodać dość dużo cukru.Chciałabym nie dodawać tyle cukru a na początku już je odkwasić ile się da.

Zrozumiałam to tak że siarkujesz tę małą część 10-20% moszczu po sedymentacji i do tego kredę-ile tej kredy np. na 20l całość moszczu,z tego odlewam 2-4litry i kredy na oko?

Nie miałam pojęcia,że taka mała ilość odkwaszonego moszczu może zredukować kwasy w fermentującym nastawie.
Jesteś ,, WIELKI"-dzięki.

Siarkować nie będę,bo raz że nie kupiłam sobie pirosiarczynu a po drugie boję się że coś zepsuję i będzie czuć .

Zuzanna


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 października 2009, 17:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Jeśli wino było słodkie i wciąż jeszcze za kwaśne to surowiec był kiepski. Możesz zdradzić z jakiej odmiany robisz to wino?
Odkwaszać nie należy więcej niż o 2-3 g/l a lepiej o 1-2 g
Dodatkowe siarkowanie jest po to, bo moszcz o wysokim pH jest bardzo podatny na utlenianie. Bez siarkowania nie ręczę za efekty.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 października 2009, 19:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Nie wiem co to za odmiana,według mnie Beto -podobna.
Wino dosłodzone gdy postało po obciągach i wytrącił się kamień wtedy wyrażnie spadła kwasowość i było słodkie.
Sądzę,że mi nie grozi aż tak wysokie ph bo te winogrona nie nabierają tak cukru jak np. Reform,Refren.

Zuzanna


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 października 2009, 20:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
[quote="Zuzanna"]Nie wiem co to za odmiana,według mnie Beto -podobna.


Po grzyba to jeszcze trzymasz? Szkoda czasu zarówno na uprawę jak i robienie pseudowina. To już lepiej sobie zrobić wino z wiśni albo jakiegoś jabcoka :wink:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 października 2009, 21:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Właśnie idzie teraz do wycięcia :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO