Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 14:44

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 28 października 2021, 07:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Dali napisał(a):
Jeszcze odnośnie zakończenia fjm.

fjm była prowadzona na małej ilości osadu i teraz jeśli decydujemy o zatrzymaniu procesu. Nastaw ochładzamy, siarkujemy i od razu zlewamy z nad osadu czy dopiero po jakimś czasie np.tygodniu?


Ja siarkuję, przenoszę w chłodniejsze miejsce i czekam 1-2 tyg. Na tym etapie trzeba mocno wąchać wino - zdarza się, że wychodzi redukcja, siarkowodór - trzeba reagować. Wino powinno ładnie pachnieć, bez smrodku, mułu, bagienka i innych podobnych aromatów...


kefirek napisał(a):
Jednak kwasowość była przeliczana na kwas jabłkowy poprzednim razem, teraz też - wartości podane tak jakby w winie znajdował się tylko kwas jabłkowy.
(...)
Co planuje zrobić?
Białego mam 25l. 15l będę tylko stabilizował w niskich temperaturach (sprawdzę ile to daje). Na pozostałych 10l spróbuję zrobić FJM, żeby zobaczyć jak mocno to wpływa na smak i wszystko. Potraktuję to szkoleniowo.

Z części czerwonego zrobię pół słodkiego sikacza.
Na drugiej części postaram się wypróbować metody odkwaszania

To bym zrobił na obecną chwilę gdyby nie było forum i nie miałbym się kogo doradzić, a Wy co proponujecie?
Z góry dzięki!


To przeliczenie na kwas jabłkowy, cokolwiek to jest, to burzy pomiar i wynik - bo teraz nie wiadomo jak to odnieść...
Trzeba robić miarczekowanie 0,1 mol NaOH i wynik pomnożyć x 0,75 i jest kwasowość, którą możesz porównać z innymi danymi...
Co do planu - jak najbardziej słuszny. Trzeba próbować, trenować i wyciągać wnioski.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 października 2021, 11:48 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 24 października 2021, 22:20
Posty: 6
To przeliczając na kwas winowy to jest
Białe: 12.90g/l
Czerwone: 19.57g/l

Kwas jabłkowy jest mocniejszy i zamiast mnożyć 0.075, to mnozy się 0.067. To teraz będę wiedział, żeby przeliczać to na winowy tylko.


Jak dorzucę do czerwonego teraz cukru z wodą, to ruszy jeszcze fermentacja? Prawie 3tyg po rozpoczęciu fermentacji


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 28 października 2021, 11:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Misza napisał(a):
Regent zaszczepiony bakteriami 10 dni temu z TA 8,0 i pH 3,65 dzisiaj ma TA 5,6 i pH 3,9
Dornfelder/Dorsa obecnie TA 7,2 z 8,2 i pH 3,61 z 3,55. Oba wina stoją w tych samych warunkach i wizualnie fjm przebiega identycznie a jednak różnice są kolosalne.


Dla porządku, dwa dni temu D/D: TA=6,0, pH=3,75

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 25 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO