Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 04:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 21 października 2021, 12:46 
Kiper
Kiper

ZbyszekTW napisał(a):
Ja spawdzam organoleptycznie oraz mierzę pH. Kwasowość chyba najmniej mówi.

Trzeba sprawdzać, żeby pH nie poleciało zbytnio do góry.
Siarkowanie zatrzyma wzrost pH? Generalnie nie może przekroczyć 4 pH?

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 21 października 2021, 19:21 
Ekspert
Ekspert

Tak, siarkowanie zatrzyma FJM.

Co do końcowego pH - to tak do końca nie wiem jeszcze tego. Najbardziej sugeruję się smakiem...

W zeszłym roku poszło z rozpędu i miałem pH 4,05 i TA 4,7. Wino w smaku jest ok, ale przydało by się kapkę więcej kwasu.

Zmierzyłem dzisiaj Regenta 2021 - pH 3,62. FJM w trakcie.

PostNapisane: czwartek, 21 października 2021, 19:48 
czeladnik
czeladnik

ZbyszekTW napisał(a):
Tak, siarkowanie zatrzyma FJM.

Co do końcowego pH - to tak do końca nie wiem jeszcze tego. Najbardziej sugeruję się smakiem...

W zeszłym roku poszło z rozpędu i miałem pH 4,05 i TA 4,7. Wino w smaku jest ok, ale przydało by się kapkę więcej kwasu.

Zmierzyłem dzisiaj Regenta 2021 - pH 3,62. FJM w trakcie.
A z jakich parametrów rozpocząłeś w zeszłym roku fjm??

U mnie wczoraj ruszyła fjm w nastawie LM. pH 3.5 TA 8.3 zobaczymy jak się rozwinie.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 23 października 2021, 11:36 
Ekspert
Ekspert

Dali napisał(a):
Pomiary pH jest bardzo szybki a przy miareczkowaniu już trochę się trzeba pobawić. Więc mozec wystarczy częsta kontrola pH aby przybliżyć jak redukuje się kwas?

Jakie są wasze doświadczenia?

Regent zaszczepiony bakteriami 10 dni temu z TA 8,0 i pH 3,65 dzisiaj ma TA 5,6 i pH 3,9
Dornfelder/Dorsa obecnie TA 7,2 z 8,2 i pH 3,61 z 3,55. Oba wina stoją w tych samych warunkach i wizualnie fjm przebiega identycznie a jednak różnice są kolosalne.

PostNapisane: sobota, 23 października 2021, 12:34 
czeladnik
czeladnik

Misza napisał(a):
Dali napisał(a):
Pomiary pH jest bardzo szybki a przy miareczkowaniu już trochę się trzeba pobawić. Więc mozec wystarczy częsta kontrola pH aby przybliżyć jak redukuje się kwas?

Regent zaszczepiony bakteriami 10 dni temu z TA 8,0 i pH 3,65 dzisiaj ma TA 5,6 i pH 3,9
Dornfelder/Dorsa obecnie TA 7,2 z 8,2 i pH 3,61 z 3,55. Oba wina stoją w tych samych warunkach i wizualnie fjm przebiega identycznie a jednak różnice są kolosalne.
W przedstawionych przez ciebie obu przypadkach pH odzwierciedla przebieg procesu.

Dzięki za info

PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2021, 06:22 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć,
przygodę z winem zacząłem w tym roku i mam wyzwanie jeśli chodzi o kwasowość wina.
Z powodu niszczejących zbiorów musiałem przyspieszyć z winobraniem.
Winogrona miały 16 Brix, zatem dosłodziłem używając możliwie najmniej wody. Tak wiem, wstyd mi za takie oszukiwanie. Pierwsza lekcja jaką wyciągnąłem to, że surowiec, jest najważniejszy i trzeba uchwycić odpowiedni balans między kwasami i cukrem.

Ostatecznie powstały nastawy o poniższych parametrach.
* Kwasowość w przeliczeniu na kwas winowy
Wino białe - cukry 22Bx, kwas. 12g/l, pH 3.1
Wino czerwone cukry 22Bx, kwas. 18g/l, pH 3.04

Ilość informacji i doświadczenia jest przeogromna w tym wątku, jednakże wartości kwasów jakie mam są tak skrajne, że wydaje się to nie możliwe do zredukowania.

Metoda mierzenia kwasu.
Białe wino - BBT i 0.1mollowy roztwór wodorotlenku sodu, miareczkowanie do zamiany koloru. Do czerwonego wina nabyłem pHmetr, z BBT ciężko było uchwycić zmianę koloru. Miareczkowałem do 7pH. Wydaje mi się, że nie popełniłem błędu.

Kroki jakie mogę podjąć.
1. FJM, niestety nie jest możliwe jej przeprowadzenie w tak niskim pH (wg. literatury minimum pH=3.2), zatem najpierw trzeba zastosować inne środki.
2. Odkwaszenie węglanem wapnia według zaleceń, max 2g/l
3. Stabilizacja w niższych temperaturach. Tutaj istnieje problem. Wg. książki "Technologia produkcji wina" (str. 100, wyd 2014) kwasowość w g/l spadnie, niestety obniży się również pH ze względu na równowagę wodorowinianową. Stabilizacja w niższych temperaturach przy pH wyższym niż 3.7 podwyższy pH, a poniżej 3.7 obniży. Niestety tak na odwrót niż bym chciał.

Bardzo jestem ciekaw waszej opinii. Moim celem jest aktualnie zrobienie wina pijalnego, na pyszne jest już za późno ;p

Jak myślicie, co mógłbym zrobić z takimi wartościami kwasu?

Mój obecny plan.
Dodać węglanu wapnia tak aby obniżyć o te 2g/l. Następnie dla wina czerwonego spróbować przeprowadzić FJM. Dla wina białego podzielę je na pół. Jedno zostawię już jakie jest, a drugie pół poddam FJM. Wydaje mi się dobry eksperyment.

Liczę na Waszą pomoc :D

PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2021, 08:20 
Ekspert
Ekspert

A jakie to były odmiany i ile masz tej miazgi / moszczu?

PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2021, 09:37 
Ekspert
Ekspert

kefirek napisał(a):
Rozumiem, że to są parametry moszczu przed fermentacją. Przy takim pH fermentacja powinna wystartować bez problemu. W celu uzyskania wina białego można walczyć (jeśli to ilości amatorskie), drożdże odkwaszające, wymrażanie, FJM. A czerwone feremntować w miazdze i przedestylować (przy takich kwasach pestki na pewno są zielone niedojrzałe).

PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2021, 10:12 
nowicjusz
nowicjusz

Wina już są przefermentowane. Niestety o drożdżach odkwaszajacych dowiedziałem się za późno i w dodatku ciężko było uzyskać informację o ile odkwaszają.
W tym tygodniu będę wyciskał miazgę wina czerwonego. I zlewał znad osadu wino białe.

Białe ok 30l przefermentowanego moszczu z czystego soku.
Czerwone ok 70l miazgi.

Co do odmian to nie mam pojęcia. Po prostu rosły u rodziców na podwórku i u sąsiada i nie mieli co z tym zrobić ;)
Na wiosnę planuję zasadzić kilka krzewów czegoś znanego.

Słyszałem, że w skrajnych warunkach można zacząć FJM na soku jabłkowym, potem dodawać po trochę młodego wina i ostatecznie przelać do głównego zbiornika, kiedy całość uzyska pH większe niż 3.2.

PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2021, 12:07 
nowicjusz
nowicjusz

O, to dobra wiadomość

PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2021, 21:37 
czeladnik
czeladnik

Dali napisał(a):
Misza napisał(a):
Dali napisał(a):

W przedstawionych przez ciebie obu przypadkach pH odzwierciedla przebieg procesu.

Dzięki za info

Pomierzyłem dziś mój nastaw LM i wygląda to tak. 18.10 dodanie bakterii , 20.10 start fjm pH 3.5 TA 8.3.
Dzisiejszy pomiar pH 3.7 TA 6.0

PostNapisane: wtorek, 26 października 2021, 08:15 
Ekspert
Ekspert

kefirek napisał(a):
Winogrona miały 16 Brix, (...)

Ostatecznie powstały nastawy o poniższych parametrach.
* Kwasowość w przeliczeniu na kwas winowy

kefirek napisał(a):
Białe ok 30l przefermentowanego moszczu z czystego soku.
Czerwone ok 70l miazgi.

Co do odmian to nie mam pojęcia. Po prostu rosły u rodziców na podwórku i u sąsiada i nie mieli co z tym zrobić ;)

Cześć,

Co do białego wina - powinno być do uratowania. Zmierz i podaj pH i kwasowośc teraz, po fermentajci.

Co do czerwonego wina - z początkowym TA 18... To właśnie o tym pisałem, odnośnie dodawania wody do nastawu. Bo wyszło Ci teraz +/-50 l wina, które jest nie do odkwaszenia w akceptowalny sposób. Do tego winogrona były słabo dojrzałe i prawdopodobnie jakiejś słabej odmiany...
Zamiast tego, trzeba było dodać wody i cukru i na etapie fermentacji w miazdze i zrobić 100 l wina, mocnego, słodkiego.
I miał byś coś co da się wypić. A jak nie sam, to na pewno by się znaleźli chętni.

PostNapisane: wtorek, 26 października 2021, 09:29 
nowicjusz
nowicjusz

ZbyszekTW napisał(a):
Cześć,

Co do białego wina - powinno być do uratowania. Zmierz i podaj pH i kwasowośc teraz, po fermentajci.

Co do czerwonego wina - z początkowym TA 18... To właśnie o tym pisałem, odnośnie dodawania wody do nastawu. Bo wyszło Ci teraz +/-50 l wina, które jest nie do odkwaszenia w akceptowalny sposób. Do tego winogrona były słabo dojrzałe i prawdopodobnie jakiejś słabej odmiany...
Zamiast tego, trzeba było dodać wody i cukru i na etapie fermentacji w miazdze i zrobić 100 l wina, mocnego, słodkiego.
I miał byś coś co da się wypić. A jak nie sam, to na pewno by się znaleźli chętni.

Okej, jutro będę w domu rodzinnym gdzie się odbywa produkcja. Dam znać jakie parametry.

Białe wino odkwaszać węglanem wapnia przed FJM?

A co do czerwonego, jest szansa zrobić to co mówisz teraz po fermentacji? Tzn dodać wody i cukru, od nowa zaszczepić drożdże i potem liczyć na to, że znajdzie się ktoś kto to wypije ;p

PostNapisane: środa, 27 października 2021, 20:01 
czeladnik
czeladnik

ZbyszekTW napisał(a):
FJM przeprowadzałem 5 razy, na bakteriach Viniflora Oenococcus Oeni.
Z efektu byłem zadowolony, na ten rok też zakupiłem te bakterie.

Przebieg procesu:

Trzeba zrobić wino, z możliwie małą ilością SO2. Po fermentacji burzliwej, trzeba poczekać aż cały cukier się dofermentuje i zlać wino znad osadu.

Nie siarkować, przelać wino do pojemnika w miarę pod korek
- stosowałem do czerwonych plastikowe / nierdzewne fermentory
- do białych, gdzie się bardziej bałem utlenienia, zlewałem do balona szklanego pod korek

Wstawić wino do pomieszczenia o temp. 21-24*C.

Dodać bakterie, bezpośrednio do wina. Ja pożywek nie używałem.

Po 1-2 dniach widać początek FJM - w winie unoszą się pęcherzyki, na powierzchni tworzą się wysepki piany. Intensywność może być różna, cały proces może trwać od kilku dni do miesiąca.

Kontrolować go można najlepiej przez zmianę pH lub kwasowości.

Po uzyskaniu określonego efektu - siarkowanie.
Jeszcze odnośnie zakończenia fjm.

fjm była prowadzona na małej ilości osadu i teraz jeśli decydujemy o zatrzymaniu procesu. Nastaw ochładzamy, siarkujemy i od razu zlewamy z nad osadu czy dopiero po jakimś czasie np.tygodniu?

Może pytanie głupie ale nie udało mi się znaleźć nigdzie odpowiedzi.

PostNapisane: środa, 27 października 2021, 23:43 
nowicjusz
nowicjusz

Aktualizacja
Kwasowość win po fermentacji
Jednak kwasowość była przeliczana na kwas jabłkowy poprzednim razem, teraz też - wartości podane tak jakby w winie znajdował się tylko kwas jabłkowy.

Dane delikatnie się zmieniły, bo ostatnio brałem je z głowy, a w notatkach były małe różnice.

I tak, przed i po fermentacji:
Wino białe
Przed: pH 2.95, kwas 13,5 g/l
Po: pH 3.33, kwas 11,59 g/l

Wino czerwone właściwie to nic się nie zmieniło, pierwszy pomiar był 8 dni po rozpoczęciu fermentacji, bo czekałem na kuriera, aż mi dojdzie pHmetr. U użyciem wskaźnika nic nie było widać

Wino czerwone po fermentacji:
pH 3.05, kwas 17 g/l

Wrażenia ogólne:
Białe winko super, na samym finiszu jest kwaśny posmak. Gdyby nie to to by było pyszne. Jak na pierwszy raz to jestem nawet dumny z niego.

Czerwonego mam dwa rodzaje. W obu kwasowość jest taka sama, czyli nieakceptowalna.
Jedno z nich ma ładną barwę i to tyle plusów :D jest potencjał w smaku, ale kwas czyni to wino niepijalnym

Dzisiaj zrobiłem tylko pomiary i zlałem znad osadu wino białe.

Co planuje zrobić?
Białego mam 25l. 15l będę tylko stabilizował w niskich temperaturach (sprawdzę ile to daje). Na pozostałych 10l spróbuję zrobić FJM, żeby zobaczyć jak mocno to wpływa na smak i wszystko. Potraktuję to szkoleniowo.

Z części czerwonego zrobię pół słodkiego sikacza.
Na drugiej części postaram się wypróbować metody odkwaszania

To bym zrobił na obecną chwilę gdyby nie było forum i nie miałbym się kogo doradzić, a Wy co proponujecie?
Z góry dzięki!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1