Cześć,
przygodę z winem zacząłem w tym roku i mam wyzwanie jeśli chodzi o kwasowość wina.
Z powodu niszczejących zbiorów musiałem przyspieszyć z winobraniem.
Winogrona miały 16 Brix, zatem dosłodziłem używając możliwie najmniej wody. Tak wiem, wstyd mi za takie oszukiwanie. Pierwsza lekcja jaką wyciągnąłem to, że surowiec, jest najważniejszy i trzeba uchwycić odpowiedni balans między kwasami i cukrem.
Ostatecznie powstały nastawy o poniższych parametrach.
* Kwasowość w przeliczeniu na kwas winowy
Wino białe - cukry 22Bx, kwas. 12g/l, pH 3.1
Wino czerwone cukry 22Bx, kwas. 18g/l, pH 3.04
Ilość informacji i doświadczenia jest przeogromna w tym wątku, jednakże wartości kwasów jakie mam są tak skrajne, że wydaje się to nie możliwe do zredukowania.
Metoda mierzenia kwasu.
Białe wino - BBT i 0.1mollowy roztwór wodorotlenku sodu, miareczkowanie do zamiany koloru. Do czerwonego wina nabyłem pHmetr, z BBT ciężko było uchwycić zmianę koloru. Miareczkowałem do 7pH. Wydaje mi się, że nie popełniłem błędu.
Kroki jakie mogę podjąć.
1. FJM, niestety nie jest możliwe jej przeprowadzenie w tak niskim pH (wg. literatury minimum pH=3.2), zatem najpierw trzeba zastosować inne środki.
2. Odkwaszenie węglanem wapnia według zaleceń, max 2g/l
3. Stabilizacja w niższych temperaturach. Tutaj istnieje problem. Wg. książki "Technologia produkcji wina" (str. 100, wyd 2014) kwasowość w g/l spadnie, niestety obniży się również pH ze względu na równowagę wodorowinianową. Stabilizacja w niższych temperaturach przy pH wyższym niż 3.7 podwyższy pH, a poniżej 3.7 obniży. Niestety tak na odwrót niż bym chciał.
Bardzo jestem ciekaw waszej opinii. Moim celem jest aktualnie zrobienie wina pijalnego, na pyszne jest już za późno ;p
Jak myślicie, co mógłbym zrobić z takimi wartościami kwasu?
Mój obecny plan.
Dodać węglanu wapnia tak aby obniżyć o te 2g/l. Następnie dla wina czerwonego spróbować przeprowadzić FJM. Dla wina białego podzielę je na pół. Jedno zostawię już jakie jest, a drugie pół poddam FJM. Wydaje mi się dobry eksperyment.
Liczę na Waszą pomoc