Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 04:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 23 kwietnia 2011, 08:50 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
http://www.produkcjawina.com/
Właśnie ją odkryłem (nie przypominam sobie, żeby ktoś ją tu już polecał). W formie bloga praktyczne informacje od profesjonalnego winemakera (podobnie, jak to kiedyś pisał Piotr Stopczyński).

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 28 maja 2013, 21:49 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 28 maja 2013, 21:37
Posty: 2
faktycznie bardzo fajna strona, polecam wszystkim.
ostatnio slyszałem, że we Wrocku prowadzi degustacje tematyczne, najciekawsze - ćwiczenia z aromatów wina.
Warto może sprawdzić.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 maja 2013, 00:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Radek1980 napisał(a):
faktycznie bardzo fajna strona, polecam wszystkim.



Z ciekawości przeczytałem "od dechy do dechy" jeden artykuł : http://www.produkcjawina.com/?p=796
Oczy przecierałem ze zdumienia i chyba zatarłem, bo dalej już nie mogłem czytać.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 maja 2013, 07:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Też przeczytałem. Bardzo ładnie napisane o winach i produkcji. Teoretycznie tak powinno być, ale produkcja wina, to uruchamianie zmysłów: powonienia, smaku itd. Trzeba wiedzieć w jakim momencie podjąć konkretne działania. Nie jest najważniejsze "szkiełko i oko"
A tak na marginesie: to jestem ciekaw czy p. T.Ł. udało się zrobćł wino z naszych winogron ?

pozdrawiam Janusz

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 maja 2013, 08:10 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
olmek napisał(a):
Z ciekawości przeczytałem "od dechy do dechy" jeden artykuł : http://www.produkcjawina.com/?p=796
Oczy przecierałem ze zdumienia i chyba zatarłem, bo dalej już nie mogłem czytać.
Nie był taki długi, żebyś nie mógł nam tutaj wypunktować, co Cię zdumiało. Ja chemikiem nie jestem, więc za wszelkie uwagi będę wdzięczny.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 maja 2013, 08:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Ja również nie jestem chemikiem, jednak pamiętam jeszcze coś z podstawówki i ogólniaka. Proponuję przeanalizować dwa wybrane fragmenty:

"W zależności od tego, z czym połączy się łatwo reagująca grupa siarki i wodoru, powstają różne formy siarkowodoru. Np. reakcja z metalami i kwasami winnymi daje ?metalowy siarkowodór?. Nieoczyszczony i zawierający wiele mętnych cząsteczek moszcz, tworzy ?siarkowodór polifenolowy?."

"stosować przed fermentacją środek konserwujący w postaci siarczanów, w dopuszczalnej, ograniczonej ilości (max. do 50 mg/l,kg SO2, w przeliczeniu na siarczan potasowy ? K2SO4 ? w postaci proszku daje to max. do 100 mg/l,kg),"

To jakby ktoś napisał artykuł o elektrowniach jądrowych nie znając podstaw budowy atomu.
Nie chciałbym słuchać takich farmazonów na darmowych szkoleniach, tym bardziej na płatnych.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 maja 2013, 10:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Tak coś myślałem, że to tu jest namieszane. Być może chodziło raczej o to, w jaki sposób siarkowodór może powstać. Ale reszta artykułu jest chyba OK?

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 maja 2013, 11:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Piotr, odpowiem pokrętnie. Sądzę, że posiłkując się fachową literaturą napisałbyś artykuł o wiele lepszy.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 maja 2013, 11:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4613
Lokalizacja: Rybnik
olmek napisał(a):
Piotr, odpowiem pokrętnie. Sądzę, że posiłkując się fachową literaturą napisałbyś artykuł o wiele lepszy.

Problem polega na tym, że brak jest ogólnodostępnej, fachowej literatury w j. polskim na temat wyrobu wina uwzględniającej obecny stan wiedzy, trendy i możliwości. Tłumaczenie w najlepszym wypadku kończy się tak jak w "Problemach fermentacji win" . BTW z tej serii są ciekawsze pozycje - szkoda, ze nikt nie podejmuje się przełożenia. Mam po czesku, jakoś daję rady, ale nie jest to komfortowe czytanie.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 maja 2013, 21:10 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
A w języku angielskim są jakieś książki godne polecenia?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 29 maja 2013, 23:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Trochę tego jest, np. "The Complete Handbook of Winemaking", "Chemistry and biochemistry of wine", "Modern winemaking" lub chociażby dla całkiem początkujących "Home winemakers manual".
Tutaj masz link do wykładów -od podstaw do zagadnień bardziej zaawansowanych przystępnie.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 maja 2013, 09:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
ostrowin napisał(a):
A w języku angielskim są jakieś książki godne polecenia?


W uzupełnieniu do poprzedniego postu.

Darmowe poradniki z uniwersytetów amerykańskich:
1. http://wineserver.ucdavis.edu/content.php?category=Winemaking (trzeba ściągać poszczególne rozdziały tej książeczki - w sumie 11 - z tej strony)
2. http://mtngrv.missouristate.edu/assets/publications/MS28MWFHUweb.pdf (po kliknięciu tego linku, powinno zacząć ściągać tę książeczkę "w tle")

Niedrogie poradniki autorów amerykańskich lub kanadyjskich:
3. http://www.ebay.co.uk/itm/Home-Winemaking-Step-by-Step-A-Guide-to-Fermenting-Wine-Grapes-Jon-Iverson-/161026683556?pt=Non_Fiction&hash=item257df032a4 (IV wydanie, być może można kupić taniej)
4. http://www.ebay.co.uk/itm/Techniques-in-Home-Winemaking-The-Comprehensive-Guide-to-Mak-Daniel-Pambianchi-/150974409822?pt=Non_Fiction&hash=item2326c6ac5e (III wydanie - newly-revised and expanded, być może można kupić taniej, poprzednie wydanie - znacznie skromniejsze, bywa dostępne jako "amatorski" pdf)

Droga książka amerykańskiego autora, ale dostępna w Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie, a także czasami jako "profesjonalny" pdf:
5. http://www.ebay.co.uk/itm/Wine-Science-Jackson-Ronald-S-9780123736468-Book-/350780133058?pt=Non_Fiction&hash=item51ac200ec2 (III wydanie, bardziej podręcznik akademicki, choć chyba nie ma tego zastosowania, niż poradnik - podstawy naukowe uprawy winorośli i produkcji wina)

Przyjemnej lektury.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 30 maja 2013, 14:05 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Dziękuję za tytuły i linki :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 maja 2013, 18:50 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
ostrowin napisał(a):
Dziękuję za tytuły i linki :)


Nie ma za co. Przy okazji, kupiłem książkę R. Myśliwca "Uprawa winorośli", 3. wydanie, PWRiL i znalazłem w niej informację, że to wydawnictwo planuje wkrótce wydać książkę "Technologia produkcji wina" napisaną przez amerykańskiego autora Yair Margalit (tłumaczenie pozycji "Concepts in Wine Technology", 2009, 263 strony:http://www.amazon.com/dp/1934259462).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 maja 2013, 20:04 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Handbook of Enology (Vol. 1, Vol. 2):
http://vinumvine.files.wordpress.com/20 ... dition.pdf
http://vinumvine.files.wordpress.com/20 ... tments.pdf

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO